Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam pytanie na temat xenonow adaptacyjnych czy one powinny doswietlac w lewo i w prawo czy tylko w prawo? u mnie wlasnie skrecaja tylko w prawo i nie wiem czy to jest usterka czy tak ma byc.

pozdrawiam

Opublikowano

czy nikt mi nie pomoze?

moze i jest to dziwne pytanie ale nie moge na nie znalezc odpowiedzi, przeciez jest kilka osob na forum co maja E60

Opublikowano

xenon adaptacyjny dziala :

- kiedy swiatla wlaczane sa na automacie

- skreca lewa i prawa lampa w ta strone w ktora krecisz kierownica

- np jesli masz blad modulu skretu to moze mrugac dioda zielona przy wlaczniku swiateł

- ja mialem taki motyw u siebie ze skrecala tylko prawa lampa i mrugala mi dioda przy wlaczniku swiatel. wymienilem modul skretu w lewej lampie . dioda przestała mrugac a adapracja zaczeła działac

Raz BMW / / / Zawsze BMW http://img528.imageshack.us/img528/4160/motorsporticon0ms.gif
Opublikowano
osator byc moze zauwazyles tylko ze prawa lampa idzie w prawo a lewa jest w miejscu. poczym koła w lewo a tobie prawa lampa stoi w miejscu a nie zauwazyles ze lewa sie przemiescila ??

napewno nie dziala lewa lampa, prawa sie skreca a lewa nie.

mam samochod jeszcze na gwarancji, ciekawe czy to uznaja? jak podjade do serwisu to dam znac co i jak.

dzieki

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
osator byc moze zauwazyles tylko ze prawa lampa idzie w prawo a lewa jest w miejscu. poczym koła w lewo a tobie prawa lampa stoi w miejscu a nie zauwazyles ze lewa sie przemiescila ??

napewno nie dziala lewa lampa, prawa sie skreca a lewa nie.

mam samochod jeszcze na gwarancji, ciekawe czy to uznaja? jak podjade do serwisu to dam znac co i jak.

dzieki

Cześć,

osator, pamiętaj że kąt skrętu obu lamp nie jest taki sam. prawa lampa skręca o ok. 15 stopni a lewa o ok. 8 stopni, więc może to jest wyjasnienie. Mam dokument pdf wyjaśniejący jak działa ten system, jeśli jesteś zaintresowany daj znać.

Pozdrawaim,

Witek

Opublikowano

Jeśli układ jest uszkodzony, to z pewnością będzie migać zielona dioda przy włączniku świateł !

Podejrzewam, że nie przeczytałeś dokładnie instrukcji w tym temacie ;)

Jesli nie dojdziesz sam do sedna, to pomogę. Ale na razie poczytaj :lol: .

Pozdrawiam

Zdzisiek

Opublikowano

przeczytac instrukcji dokladnie nie moglem bo mam po niemiecku, a ja nie bardzo.

faktem jest ze xenon w lewo nie dziala a dioda nie mryga.

spamik pomoz

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Otóż zgodnie z opisem w instrukcji, tylko w trakcie jazdy lampy poruszają się zgodnie z kierunkiem zakrętu. Na postoju kręcą tylko od położenia neutralnego w prawo i z powrotem. Nie poruszają się w lewo.

W moim egzemplarzu też zauważyłem to na początku i sądziłem, że to sprawa usterki, która rzeczywiście istniała - uszkodzenie silniczka.

Po naprawie okazało się, że ten objaw nie ustąpił. Dopiero dokładniejsza lektura instrukcji przekonała mnie, że to tak ma byc.

Opublikowano
Otóż zgodnie z opisem w instrukcji, tylko w trakcie jazdy lampy poruszają się zgodnie z kierunkiem zakrętu. Na postoju kręcą tylko od położenia neutralnego w prawo i z powrotem. Nie poruszają się w lewo.

Gwoli wyjasnienia. Nie poruszaja sie w lewo podczas postoju aby nie oslepiac pojazdow nadjezdzajacych z naprzeciwka.

Piotr

Opublikowano

wielkie dzieki koledzy :modlitwa:,

tak ze na razie obejdzie sie bez wizyty w serwisie, jak do tej pory 5tys km i bez najmniejszej naprawy, to lubie w BMW

Opublikowano

Drodzy Koledzy!

:shock:

Jeśli pozwolicie to wyjaśnię.

Miałem takie same wątpliwości i okazało się iż...

W prawo to się skręcają oba, jednak prawy od razu a lewy powyzej 8 stopni.

W lewo to sie skrecaja oba rowno ale powyzej 25 km/h. by na postoju podczas skreconych kol nie oslepiac pojadow jadacych z przeciwka. I to tyle. :duh:

Pozdrawiam