Skocz do zawartości

735i ,4hp22-jedzie tylko do tyłu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor
poziom oleju w ASB sprawdzamy na pracującym silniku na P,olej w skrzyni powinien być rozgrzany.pozdrawiam! :naughty:
Opublikowano
Tak wiem ze to jest duzo roboty ale pytam bo moj maz jest mechanikiem ale nie mial stycznosci jeszcze z taka skrzynia.Chce sie sam podjac naprawy i dlatego zasiegamy informacji gdzie sie da :D Kazda informacja jest dla nas na wage zlota.Tak wiec stad te moje pytania :D
Opublikowano
  • Autor
jeżeli mąż twój jest mechanikiem to powinien sobie poradzić.w miwrę możliwośi pomogę.tarczki można wymienić bez zdejmowania miski olejowej o ile olej w ASB jest czysty, bez zapachu spalenizny i bez opiłków metalu i nie musisz wymieniać filtra oleju.wymontuj ASB koniecznie razem ze sprzęgłem hydrokinetycznym (konwertorem).zacznij demontarz od strony tego sprzęgła zsuwając go delikatnie z frezów.odkręć wszystkie śruby mocujące obudowę sprzęgła hydrokinetycznego kluczem 17mm.zdejmij obudowę sprzęgła razem z pompą oleju i jak bieg wsteczny był dobry to możesz do niej nie zaglądać.możesz otworzyć ASB.zgodnie z rysunkiem przykładowym budowy skrzyni hydrokinetycznej na stronie www.automat.pl/budowa/asb01.htm wymontuj cały kosz sprzęgła do jazdy w przód (na rysunku -element nr.4.) aby kosz dał się odłączyć musisz odgiąć blaszaną podkładkę cabezpieczającą i rozciągnąć pierścień zabezpieczjący.po zdjęciu pierścienia sprężystego można swobodnie wyjąć kosz sprzęgła do jazdy w przód. demontarz tego kosza jest bardzo prosty. zdejmujesz duży pierścień i wyjmujesz wszystko zkosza układając w kolejności wyjmowania. w tym momencie przyczyna naszego uszkodzeni powinna być już znana. życzę powodzenia!!! :dance:
Opublikowano
  • Autor
namawiam do poznawaia i naprawiania ASB we własnym zakresie ponieważ z niewielką pomocą klubowiczów i dięki internetowi jesteśmy w stanie poznać tajemniczą magię ASB i samodzielnie wymienić uszkodzone elementy tej skrzyni. w kieszeni zostają tysiące PLN , a zdobyte doświadczenie ,wiedza i satysfakcja jest bezcenna. oczywiście namawiam osoby lubiące i znające się na mechanice i posiadające odpowiednie warunki takie jak garaż najlepiej z kanałem. :doh: :doh: :doh:
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Dzięki m.in. Wam zrobiłem podobne uszkodzenie w swojej ASB. Chcę dodać, iż skrzynie ZF 4HP22 (i bliźniacze 3HP22) mają różne ilości tarczek i "separatorów"przekładek stalowych(4 lub 5) oraz w zależności od tego różne ich grubości. Tarcze cierne sprzęgła do jazdy w przód można zamieniać między skrzyniami 3hp33 i 4hp22. Jeżeli ktokolwiek z was ma rysy na separatorach powstałe po zużyciu/spaleniu/ do zera tarczek ciernych polecam ich bezwarunkową wymianę gdyż powodują prawie natychmiastowe zużycie tarczek ciernych. Koszt cierna ok 13pln,separator ok. 9pln.

Niektórzy mogą się spotkać także z nietypową grubością jednej z tarczek-lepiej ją zachować na miejscu gdzie była gdyż inna jej grubość zmieni charakterystykę zasprzęglania skrzyni.

Przykładowa strona; http://www.samko.pl/sklep/index.php?cPath=25 .

Zainteresowanym polecam przefiltrowanie googla wpisując zf 4hp22 i w zaawansowanych ustawienie wyświetlania jedynie plików PDF-myślę, że każdy znajdzie schemat skrzynki jaki go zadowoli :roll:

Dodatkowe info; w skrzyni zf4hp22 w sprzęgle A(fwd) można zastosować dowolne grubości elemen. tarczka/przekładka oby zmieścić sie w luzie od 0,4 do 0,7mm. zazwyczaj jest stosowany układ 5 tarcz ciernych i 6 tarcz stalowych.

Edytowane przez ZABmwUJANY

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Co do sprawdzania poziomu oleju, to z tego co pamiętam gdy skrzynia posiada sprzęgło hydro kinetyczne , to olej sprawdzamy na "D" przy włączonym silniku , podieważ wtedy sprzęgło jest wypełnione olejem, a reszta oleju smaruje skrzynię

--- nie znam akurat tej skrzyni zbyt dokładnie, (niewiem czy sprzęgło jest hydrokinetyczne ---

Opublikowano
Co do sprawdzania poziomu oleju, to z tego co pamiętam gdy skrzynia posiada sprzęgło hydro kinetyczne , to olej sprawdzamy na "D" przy włączonym silniku , podieważ wtedy sprzęgło jest wypełnione olejem, a reszta oleju smaruje skrzynię

--- nie znam akurat tej skrzyni zbyt dokładnie, (niewiem czy sprzęgło jest hydrokinetyczne ---

Dokładnie tak się sprawdzać, można też na "R".

Pozdrawiam

Opublikowano
Gdzie Wy widzicie ile jest oleju w skrzyni??? Tez chce sprawdzic ale gdzie mam patrzec :?:
Magia trzech liter - BMW
Opublikowano

Jeżeli ktoś z szanownych forumowiczów "z tego co pamięta" opisuje sposób kontroli poziomu ATF i nie jest pewny obecności sprzęgła hydrokinetycznego/konwertera niech zapyta o sposób jego sprawdzenia forumowiczów, którzy są pewni tego co piszą :roll:

Wg.danych serwisowych dotyczących ZF; 3HP22 4HP22 4HP24 i bliżniaczych -

po wykonaniu jazdy próbnej na każdym dostępnym biegu i nagrzaniu oleju w skrzyni biegów do normalnej temperatury pracy czyli ok.80`C ustawić pojazd na płaskim stanowisku pomiarowym. (Zgodnie z wymogami bezpieczeństwa unieruchomić pojazd) Ustawiać wybierakiem kolejno wszystkie pozycje przekładni z przerwami ok.5sek. Wybrać położenie P(ark) lub N(eutral).

Wyjąć i oczyścić pręt pomiarowy po czym wsunąć go do oporu do rurki kontrolnej. Wysunąć i odczytać stan.

Poziom powinien zawierać się pomiędzy min a max.

W razie niedoboru uzupełnić.

W razie nadmiaru zatrzymać silnik i odessać.

Pomiędzy min a max obj.ok. 0,3L.

Zatrzymać silnik. Odczekać ok.5min.-skontrolować ponownie-przy niepracującym silniku stan powinien być ok.max, ponad max.

Tyle fabryka.

Kontrola nagrzanej skrzyni po przejechaniu odpowiedniego odcinka jest bezcelowa jeżeli uruchomimy D,R lub którykolwiek z biegów blokowanych(1 2 3 4 ) i w tym czasie odczytujemy poziom. Skutkować to będzie działaniem większego ciśnienia na sekwencje odpowiednich sprzęgieł,hamulców i ukł.planetarnych co zaowocuje podaniem większej ilości oleju do tych zespołów i obniży realnie poziom lustra oleju.

Sprzęgło hydrokinetyczne napełnia się olejem już po przejechaniu minimalnego odcinka drogi i utrzymuje go do momentu zatrzymania silnika.

Tyle ja.

• 3 lata później...
Opublikowano
Witam.Mam taki sam problem.Bmw e30 m20b20.Jedzie tylko do tyłu.Mam pytanko.Załatwiłem sobie drugą skrzynię tylko ze ona się różni.Moja skrzynka 4hp-22 ma linkę do przepustnicy a tamta nie ma linki(czyli elektroniczna).Czy jest możliwość zamontowania jej?I jeszcze jedno.Czy mógłbym prosić o schemat tej skrzyni.Bo prawdopodobnie wezmę się za naprawę tej mojej skrzyni.Pozdrawiam
Opublikowano
  • Autor
Witam. Myślę że raczej naprawiać oryginalną. Co do schematu to popatrzę, myślę że mam taką skrzynię. Dzisiaj popatrzę. Pozdrawiam.
  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano
Witam po dłuższej przerwie. Nie chce zaśmiecać dlatego odgrzeje tego kotleta. W mojej bmw posypał się automat czyli biegi w przód wsteczny ok. pytanie moje jakie mam kupić tarczki bo tu widzę http://midparts.com.pl/pl/c/4HP224HP24/97 ze są rożne rodzaje. i Ile ich jest w skrzyni do wymiany. Pytam bo nie znam tego automatu a chce się wziąć za niego bo stoi od sierpnia '11 i czas w końcu to zrobić. Nie wyzywajcie o stary temat tylko kto wie niech będzie łaskaw pomoc :) z automatem nigdy się nie bawiłem ale dam sobie z gadziną rade. dzięki z góry za info. ewentualnie proszę o jakieś inne rady co przy okazji zdjęcia skrzyni można naprawić i wymienić. Skrzynia moja to 4hp22.
Opublikowano
  • Autor
Witam. Przed zakupem tarczek proponuję rozebrać skrzynię i zrobić weryfikację wszystkich tarczek, ślizgów i innych elementów naprzykład można zauważyć pękniętą sprężynę powrotną tłoka w koszu z tarczkami. Ja tak miałem w jednej skrzyni jeżdżącej tylko do tyłu. Tarczki były idealne. Pozdrawiam.