Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
E32 730i zatankowałem nie całe 62l LPG, 510km i auto nadal jedzie :8)

Trasa Mieszana :)

dzięki przyjacielu ty jeden( do Darex) przyznałeś, że e 32 nie musi palić 30 litrów, pozdrawiam!!!![/url]

Opublikowano

No to i ja się pochwale: spalanie w trasie Katowice -> Wrocław + korki we wrocławiu 45 minut = 5 km :) coś chyba mówi :) Jazda po A4 częściwo przepisowo ale jakieś 2/3 z prędkościami ponad 160 km/h, ale poniżej 180 km/h = 15,4 l / LPG

Między śląskimi miastami w godzinach szczytu: 16 LPG, w nocy przepisowo nawet 12 LPG

Długa trasa po drogach krajowych, dwupasmówkach, jadać tak jak moim zdaniem jest bezpiecznie, ale chwilami pod 140 km/h; choć średnio 80 - 90 km/h a czasem dłuższą chwilę 70 km/h: 11,8 l LPG

Ostatnio gdy jadę DK 79 w kierunku krakowa, albo prędzej gdy wracam i silnik nie jest całkowicie zimny na początku (ale wskazówka jest na niebieskim polu), nie jadą A4 schodze do 11 litrów LPG i czasem jeszcze kogoś wyprzedze, na pewno nie bawie się w zawalidrogę ;-)

Średnie spalanie z ostatnich 600 km: 14,3 l LPG

Niestety dochodzi do tego wszystkiego benzyna :( dokładnie nie licze ale myślę że teraz z 1 litr / 100 km.

Wychodzi: 14,3 * 1,78 + 1 * 4,24 = 29,67 zł to jak 7 litrów benzyny

To już nie jest tak różowo.

Ale myślę że gdybym miał... Seicento 1.1 :D:D:D:D to paliłoby mi też pewnie z 7 przy takiej jeździe... oczywiście o takiej jeździe nie ma mowy, musiałbym chyba zrobić jakiś tuning ;-)

Mam sekwencje, z która też nie wszystko jest w porządku - dopiero doprowadzam ja do ładu; szerokie koła. Materiały eksploatacyjne nie które nie wiem kiedy były wymieniane...

Prawda jest taka że 30 litrów to E32 może spalić i paliło mi jak zaraz po kupnie co pół godzinki chodziłem do niego, odpalałem, słuchałem silnika, jeździłem po kilka metrów itp :P

Pozdrawiam

Opublikowano

w niewielu przypadkach spalanie podawane przez producenta pokrywa się z rzeczywistością - w tym przypadku jest jednak inaczej .

Mam 735 w manualu bez gazu i spalanie 16,8 w mieście jest abstrakcją - nie ma bata żeby mi przekroczyła 15L a sprawdzam skrupulatnie i nie jeżdżę jak emeryt .

Sęk w tym że takie wyniki to mozna osiągnąć na zdrowym i sprawnym silniku i ogólnej kondycji egzemplarza - a takich jest juz mało .

marnujesz życie jeżeli nie jesteś dobry w tym co robisz
Opublikowano

DZIęKUJE PANOWIE, CIESZę SIę Iż POTWIERDZACIE MOJE STWIERDZENIA Iż MOżNA JEźDZIć E32 PO MIEśCIE I ZEJść PONIżEJ 15L/100LPG, zgadzam się iż kondycja auta odgrywa dużą rolę w spalaniu, a do kolegi od alfy 156: może twoja e32 to była jakaś straszna padaczka i dlatego tak dużo ci paliła :mrgreen:

pozdrawiam wszystkich,

ps, kolego od alfy nie obrażaj się, traktuję te nasze potyczki z przymrużeniem oka, papa

Opublikowano

Pdstawa (w kazdym aucie nie tylko E32) to NAUCZYC SIE EKONOMICZNIE JEZDZIC.

Nie wolno jak zawalidroga ale ekonomicznie. Zwlaszcza na trasach, ktore pokonujee sie codziennie. Wykozystac kazde wzniesienie, kazda prosta i nie gazowac zbytnio pod gorke

Opublikowano
... test e32 wg starych norm był dla auta cięższy ponieważ zderzenie czołowe obejmowało kontakt z większą powierzchnią przeszkody i predkość 60km/h...

Miałem już się nie odzywać ale jednak musze zapytać Szanownego Pana czemu uważa, że auto które uderza w płaską przeszkodę (tak kiedyś robiono crash testy) jest bardziej narażone na deformację niż auto uderzające tylko 40% powierzchni pasa przedniego jak to się robi wg obecnie obowiązujących norm ?

aha nie porównuj e36 do e32, to smieszne

Niestety nie słyszałem żeby organizacja Euro-NCAP przeprowadziła test E32, ze starszych BMW rozbili chyba tylko E36 więc podaje to jako przykład, że auta konstruowane kilkanaście lat temu nie spełniają obecnie obowiązujących norm. Nie wiem co w tym śmiesznego, chodzi ci o gabaryty E32 względem E36 ? To w tym przypadku bez znaczenia bo we wspomnianym teście malutki smart wypadł o niebo lepiej od E36 (matiz zresztą też :wink: ).

Ale to wszystko i tak nie ma nic wspólnego ze spalaniem E32 więc nie wiem czego sie akurat tego tak czepiasz.

Kolega Mehow podał spalanie benzyny a ty masz gaz II gen więc to żadne porównanie.

Widocznie wszystkie samochody jakimi jeździłem to padaczki skoro tobie 735 w automacie spali w mieście 13l GAZU.

Podam przykłady spalania miejskiego dla niektórych aut jakimi jeździłem (5 km do pracy postój i z powrotem bez stania w korkach typowo miejska eksploatacja)

Golf III 1.8/90 KM 11/12

Omega 2.0/16V ok 11/12 l.

Omega 2.0/16V z LPG ok 13

Passat B5 1.8/20V ok 12 l

R. Megane 1.4/16V między 9 a 10

Toledo II TDI 110KM między 7,5 a 8

BMW 730 LPG +/- 21/22 l (chociaż "padaczka" to oleju nie brałą i paliła bez problemu przy -30) w trasie spokojnie mieściła się w 12.

kiedyś

E32 730

E36 318

Opublikowano

Po pierwsze to E32 M30B30 musi spalic 20% wiecej LPG niz PB,wiec 20 litrow w miescie to norma!!!

A po drugie to jak chłopak w twoim wieku (a masz 15lat) moze jezdzic samochodem?????

Opublikowano

Po pierwsze to E32 M30B30 musi spalic 20% wiecej LPG niz PB,wiec 20 litrow w miescie to norma!!!

A po drugie to jak chłopak w twoim wieku (a masz 15lat) moze jezdzic samochodem?????

A niby czemu nie? ;-)

Jak dobrze, normalnie jeździ to ja mu pozwalam :-)

Pozdrawiam

Opublikowano

15 lat to chyba Ty masz kolego, jakby mi M30B30 palił 20litrów to już dawno bym sie pozbył tego auta, napisałem wam ile mi pali, jak nie umiesz ekonomicznie jeździć swoim to twój problem, 20l :lol: :lol: :lol: :clap:

Opublikowano

15 lat to chyba Ty masz kolego, jakby mi M30B30 palił 20litrów to już dawno bym sie pozbył tego auta, napisałem wam ile mi pali, jak nie umiesz ekonomicznie jeździć swoim to twój problem, 20l :lol: :lol: :lol: :clap:

To auto ma jezdzic normalnie i dostawac tyle gazu ile mu potrzeba!!! a nie ma byc przydławiony na maxa i ledwo sie toczyc ,a tłoki i zawory pewnie czerwone z braku odpowiedniej mieszanki.

A co do twojego wieku to korzystajac z twojego Avataru wstąpiłem na ta strone i to tam wyczytałem ze masz 15 lat i te auta są twojego taty :mrgreen: SCIEMNIACZU

:mad2:

Opublikowano
Miałem 3.0 V8 na sekwencji w automacie , przykręcona nie była bo na autostradzie w Niemczech udało mi się szarpnąć 230 km/h a spalanie w mieście na poziomie 15 litrów bardzo rzadko przekraczałem 16 pewnie zależało od jakości gazu.
Opublikowano

To auto ma jezdzic normalnie i dostawac tyle gazu ile mu potrzeba!!! a nie ma byc przydławiony na maxa i ledwo sie toczyc ,a tłoki i zawory pewnie czerwone z braku odpowiedniej mieszanki.

A co do twojego wieku to korzystajac z twojego Avataru wstąpiłem na ta strone i to tam wyczytałem ze masz 15 lat i te auta są twojego taty :mrgreen: SCIEMNIACZU

:mad2:

Za nim cokolwiek napiszesz, weź pod uwagę ze oprócz mojego syna ja tu również siedzę więc sie zamknij :mad2:

Ty jesteś chory weź jedź na jaką regulacje gazu a nie piernicz głupot, Ty masz chyba twarz czerwoną, jakimś łupem jeździsz i Ci pali 20l

I jeśli myślisz ze mam LPG na śrubę to sie mylisz :mad2:

Opublikowano

darex nie przejmuj się naszymi kolegami z forum, tylko współczuć im spalania, moja 735 nadal pali mniej niz 15 w miescie(lpg) i gadałem z 2 kumplami którzy mają tez 735 i 730 na II generacji i nie przekraczają 15 litrów, pragnę zauważyć iż też nie mam gazu z regulacją "na śrubkę". Panowie proponuje regulacje gazu w waszych bolidach albo zmiana egzemplarza na spalający poniżej 15, to chyba nie takie trudne skoro coraz więcej osób na forum udowadnia wam iż my nie ściemniamy. Co do alfy 156 to nie odpowiadasz nic na tekst o jej wynikach zderzeniowych ale trudno coś powiedzieć skoro matiz wyszedł lepiej od tej twojej alfy, aha zniszczenia auta rosną wraz z wzrostem powierzchni przeszkody, pomyśl trochę człowieku :duh:

pozdrawiam,

ps. daj luz ztym upieraniem się ile moje auto pali, to smieszne

Opublikowano
Panowie - i tak każdy leje za swoje więc o co ten cały szum, wątków o spalaniu róznych silników w bmw jest na forum chyba najwięcej ze wszystkich więc wystarczy sobie je przejrzeć i wyciągnac średnią spalania która będzie najbardziej wiarygodna według mnie.
Opublikowano
... aha zniszczenia auta rosną wraz z wzrostem powierzchni przeszkody, pomyśl trochę człowieku :duh:

pozdrawiam...

Nie no jesteś przezabawny :D Jeżeli auto uderza całą powierzchnią pasa przedniego to chyba wiadomo, że większa jest powierzchnia która pochłania energię zderzenia tym samym mniejsze są siły skrętne działające na kabinę pasażerską niż wtedy gdy tylko 40 % auta ma kontakt z przeszkodą – to jest proste i logiczne jak budowa cepa więc nie wiem kto ma tu problemy z myśleniem.

kiedyś

E32 730

E36 318

Opublikowano

ok, masz racje, jadąc alfą lepiej walić w ścianę, przynajmniej zgon od razu a nie za pare dni w szpitalu, mów co chcesz, szkoda że nie słyszałeś o strefach kontrolowanego zgniotu, no ale przecież ty wolisz alfe od bmw i mówisz że nie ma różnicy czy ma się wypadek e32 czy e36

:cool2:

:clap:

pozdrawiam inżynierku

Opublikowano
Witam szanownych kolegow!! Mam pytanko - a własciwie moj kolega bo chce kupic BMW E32 730 (tylko nie V8) lub 735 powiedzcie na co najbardzie musi zwrocic uwage i jakie jest spalanie takiego BMW - to go chyba najbardziej interesuje.Pozdrawiam Piotrek.

730 R6 lub 735R6

Jeżeli chodzi o spalanie to sprawa wygląda tak:

730 manual - 16,3 (miasto)

735 manual- 16,8 (miasto)

730 automat- 17,3 (miasto)

735 automat- 17,9 (miasto)

Aby nie być gołosłownym proponuje

http://www.7-forum.com/modelle/e32/technische_daten.php

Tak wygląda Crash test E32

http://www.7-forum.com/modelle/e32/crashtest.php

Tutaj dużo o bezpieczeństwie E32

http://www.7-forum.com/modelle/e32/technik.php#FIRST

www.7er.pl > BMW7 Klub Polska
Opublikowano

Za nim cokolwiek napiszesz, weź pod uwagę ze oprócz mojego syna ja tu również siedzę więc sie zamknij :mad2:

Ty jesteś chory weź jedź na jaką regulacje gazu a nie piernicz głupot, Ty masz chyba twarz czerwoną, jakimś łupem jeździsz i Ci pali 20l

:clap: Typowe zachowanie nastolatka :lol:

Pokrywa sie to niestety w ilosci ostrzezen :D Z tego co wiem to twoj tata ma takie samo pojecie o komputerach co o samochodach,czyli zadne :D

Ciekawe czy na forum BMW-Sport tez jestes taki mądry!?

I prosze nie wyzywaj mnie szczylu od "chorego" a mojego auta od "łupa"!!!

A co do tego "Zamknij",to nie cytuj jak tata do ciebie woła :D

Opublikowano

:clap: Typowe zachowanie nastolatka :lol:

Pokrywa sie to niestety w ilosci ostrzezen :D Z tego co wiem to twoj tata ma takie samo pojecie o komputerach co o samochodach,czyli zadne :D

Ciekawe czy na forum BMW-Sport tez jestes taki mądry!?

I prosze nie wyzywaj mnie szczylu od "chorego" a mojego auta od "łupa"!!!

A co do tego "Zamknij",to nie cytuj jak tata do ciebie woła :D

proszę Cię człowieku, na BMW-SPORT nigdy nie byłem, z tego co wiem jeździsz fiatem Seicento i wcale nie masz BMW

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.