Skocz do zawartości

Oryginalne sprężyny - kolorowe znaki - co mówią ?

Rekomendowane odpowiedzi

• Członkowie klubu
Opublikowano

Cześć

Co oznaczają kolorowe znaki na oryginalnych sprężynach BMW (np. E36) ?

Domyślam się, że ich twardość... ale czy może ktoś sklasyfikować je w jakiejś kolejności ?

Są niebieskie, białe, zielone, czerwone....

Czy różnią się może też wysokością ?

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
Z tego co ja wiem to nic nie oznacza jesli mowimy o tym pasku co jest na sprezynie.Fachowcy w BMW powiedzieli ze to jest po to ze jak peknie sprezyna to wtedy lepiej widac :shock:
BMW RULEZ - Drive It And Believe It ! [ skype driftm3 ]
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Z tego co ja wiem to nic nie oznacza jesli mowimy o tym pasku co jest na sprezynie.Fachowcy w BMW powiedzieli ze to jest po to ze jak peknie sprezyna to wtedy lepiej widac

Bez przesady... :P To malowanie, nie jest przecież nawet na całej długości...

Różnica jest... tylko chodzi o jakieś sklasyfikowanie tego w kolejności...

Dzwoniłem właśnie do ASO, ale Pan był chyba "zagoniony" - bo strasznie "spieszył " rozmowę...

Dowiedziałem się jedynie tyle, że jest między nimi różnica w progresywności - ale jaka ? Jedynie "wyciągnąłem", że nie taka, żeby się tym przejmować :? tzn. jak mam z niebieskim znakiem, a chcę założyć z innym, to mogę to zrobić bez stresu...

W piątek będzie dostępny Krzysiek od Bilsteinów - powinien wiedzieć dokładnie, to dopytam...

No chyba, że ktoś wie, to niech pisze :!:

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
Kolory oznaczeją jakąś informacje - czyli : twardość i wysokość . Ale w jakiej kolejności to nie pamiętam.Wiem tylko że żółta to sportowa a niebieska to jazda turystyczna a czerwona neutralna.
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Chej

No i dowiedzieliście się coś więcej w tym temacie?

Porównywałem sobie wysokość mojego auta z e34 524 td i moja jest niższa. Mam w perspektywie wymianę amorków a oglądając sprężyny zauważyłem na nich niebieskie znaki.

Chodzi mi głównie o to czy sprężyny z niebieskimi znakami przypadkiem nie obniżają samochodu???

Obawiam się po prostu tego, że jak kupie standardowe amory to może mi coś nie grać.

• Członkowie klubu
Opublikowano
Chodzi mi głównie o to czy sprężyny z niebieskimi znakami przypadkiem nie obniżają samochodu???

Oryginalne - nie. Jak inne nie wiem...

Wiele więcej od tamtego czasu nie ustaliłem...

Poza tym, że miałem z niebieskim znakiem, a założyłem z zielonym i nie ma żadnej różnicy...

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
ja posiadam białe-od E36 komplet. pozbęde się ich , ponieważ wymieniłem na tradycyjne -czarne . Białe są niskie i zarazem twarde
  • Członkowie klubu
Opublikowano
ja posiadam białe-od E36 komplet. pozbęde się ich , ponieważ wymieniłem na tradycyjne -czarne . Białe są niskie i zarazem twarde

Nie za bardzo rozumiem to co napisałeś...

Zmieniłeś na czarne z czarnym znakiem ???

A może te białe, to nie czarne z białym znakiem, tylko całe białe ? Nie widziałem jeszcze takich...

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
właśnie tak są to orginalne (całe) białe sprężyny-też się zdziwiłem , bo naogół są czerwone,żółte bądż takie jak założyłem- czarne
Opublikowano

to jak to jest ma być znak czy mją być całe kolorowe??

ja mam całe niebieskie(jaka to twardość?) i w brifie wpisane :zawieszenie h&r

Opublikowano

JA mam czarne z zółtymi znakami - podczas wymiany amorków sugerowałem się tym ze znaki te oznaczają gdzie dół a gdzie góra :):):):)

pomimo ze czy dół czy góra niczym się nie różni ale założyłem tak jak było przed zdjęciem czyli znakami na doole :)

http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Oryginalne są czarne i mają tylko kolorowe "maźnięcie".

Nigdy nie spotkałem w innym kolorze, a całe białe to już dla mnie szok :shock:

Całe "w kolorze", np. niebieskie, czerwone, żółte itp. to są zazwyczaj innych firm...

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png