Skocz do zawartości

Ciekawa sprawa M20 2.0 e34 Proszę Was o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W czym rzecz chodzi o pieprzone obroty i o odpalanie , pewnego dnia postanowiłem :D wymienić uszczelkę na kol wydechowym i zonk , po wymianie i odpaleniu auto zaczęło nierówno pracować chodzi o bieg jałowy , faluje ciągle jak spuszczę gaz , rano zawsze odpalałem ją na benzynce cyk i chodziła teraz już tak nie jest .

Jedyne co odłączyłem to akumulator i ewentualnie dotknąłem lambdę to wszystko .

Nie wiem co zrobić bo to są dwa problemy nie chodzi na benzynie , na wolnych obrotach chodzi bardzo nierówno a jak wcisnę gwałtownie gaz zdycha , na LPG tego nie mam i te obroty nie wiem co się stało czy komp źle sie zaprogramował czy co ? Nie mam pojęcia a teori jest wiele.

Proszę Was o rady i Pomoc .

Może ktoś zna jakiegoś mechaniora w Legnicy lub okolicach

Opublikowano
poprobuj pojeździc na benzynce tylko przez jeden dzien. Ja miałem podobną sutyacje, jak go zapaliłem na benzynce to bujało nim na boki, jakby niektore cylindry zalewało. Po jezdzie na benzynie przez cały dzien, wszytsko wrociło do normy. Może u ciebie tez pomoze

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano

Witam!

Teść ma taką samą machinę i też z gazem. Kiedyś wymieniał akumulator i niby wszystko ok.... silnik chodził, ale zrobił się muł, nie ciągnął, obroty spadały na 500 i tak jakoś wogóle syf. Trochę jednak pojeżdził (trasa - ok. 300 km) i wszystko po tym czasie jest w najlepszym porządku. Może się komp dostrajał i w tym okresie był na jakimś trybie awaryjnym??? Nie wiem...

Poprubój może coś się poprawi?

PZDR

Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda, że jest to wieko od trumny.
Opublikowano
Własnie mozliwe ze wszystko przez kompa tylko jak go właściwie zaprogramować bo czytałem kiedyś że po odpaleniu ma chodzic sam przez 5 min a pozniej trzeba go przegonicz czy cos takiego ?
Opublikowano

Eeee...tam... chyba nie trzeba wiele cudować z tym ustawianiem kompa. On sie sam ustawia w czasie jazdy i podejrzewam, ze nie istotne jest czy na postoju, czy przy 200 km/h. Tak jak pisałem teść pojeżdził coś ok. 60 km w mieście i ok 250 km w trasie i się ustawił. Ja w swojej e36 też wymieniłem aku i wszystko gra.

Ja najpierw bym pojeżdził trochę na Twoim miejscu.

Powodzenia, napisz później o efektach

Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda, że jest to wieko od trumny.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

BMW ma coś takiego, jak adaptacyjna mapa wtrysków. Sprawa polega na tym, że oprócz na stałe zaprogramowanej mapy jest jeszcze druga, zmienna. Na podstawie tej drugiej (ma ona możliwość korygowania mapy stałej) sterownik może się dostosować do aktualnych warunków pracy pod wieloma względami (jakość spalin, moment).

Po odłączeniu akumulatora zawartość mapy adaptacyjnej się traci. Po włączeniu mapa zapełnia się od nowa - absolutnie nic groźnego. Pochodzi nierówno aż się dostosuje, a ma co robić - test przy każdej prędkości obrotowej silnika, dla każdych obciążeń przy każdych obrotach i do tego jeszcze plus temperatura.

Ogólnie - olej sprawę i jeździj! Jeżeli się nie uspokoi, to dopiero wtedy zacznij się martwić.

Kai
Opublikowano

proponuje odłączyc aku jeszcze raz na pare minut.

odpalic silnik bez dodawania gazu( moze nie zapalic odrau wiec trzeba go troche pomeczyc) niech pochodzi tak długo na wolnych obrotach az sie ustabilizuja obroty. nastepnie przepedz fure ile sie tylko da tak z 5 kilometrow.

u mnie po rozłączeniu aku zawsze tak robie i to pomaga. nie trzeba tracic paliwa przez caly dzien.

pozdro Adrian!!!

Opublikowano

witaj

mam to samo w m50b25 e34. u mnie komp od gazu jakos dziwnie przeprogramowywuje centrale benzyny tak ze po 3 dniach jazdy na gazie zaczna mulic mi na benzynie.

odlaczenia aku na 30minut i odpalenie i przegonienie auta na benzynie zalatwia sprawe. chodzi o zaprogramowanie sie mapy wtryskow benzynyna nowo. jednakze po 3-4dniach problem u mnie powraca. dzis skalibrowalem od nowa centralke gazu i zobacze terz czy pozmienia mi parametry wtrysku benzyny. mam nadzieje ze bedzie ok

Rafi DJYendruh

sharky: srebrne E24 635 CSiA

Citroen XM oraz GMC Savana

GG # 142068

[email protected]