Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mobil albo Castrol. Ja osobiscie leje mobil też półsyntetyk i jest ok. Znajomy mi zalatwia z filtrem banke 5 litrow za 100 zł wiec spoko. Pozdro
Opublikowano
E to przy takim przebiegu może Ci coś tam być słychać w silniku. Jak minimalnie to sie nie przejmuj. Jakbys mineralny nalal to pewnie by ucichlo, ale nie lej go zdecydowanie! Nalej sobie mobil 10W40 i śmigaj, niczym sie nie przejmuj! :8)
Opublikowano

...a Ja swoją 2-litrówkę zalewam półsyntetykiem,jest to castrol,dla mnie bajka,masz duży przebieg,jeżeli silnik nie był katowany,nie ma wycieków, zalałbym go właśnie takim olejem.Oczywiście to jest tylko moja osobista opinia. Napisz oczywiście jaki olej wybrałeś i dlaczego???

I co Cię skłoniło (cena,opinie,coś innego???)

pozdrawiam

Unnamed

Opublikowano

Myślę że każdy będzie chwalił inny olej. Ja polecam Castrola gtx magnatec. Moja bunia lepiej chodzi na nim niż na Mobilu.

I za Chiny ludowe bym niw wlał do silnika z przebiegiem 311tys pełnego syntetyku :mad2:

Paweł e36 mówi że te silniki tylko na takim chodzą a przecież połowa ludzi z m50 lub m52 jeżdzi na pół syntetyku i bardzo sobie chwali. A co najlepsze pisał już że bierze Mu sporo oleju ale uparcie będzie lał fullsynteyk. :duh:

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano
bede laj pelny syntetyk bo do takiego oleju mam silnik przewidziany leje 0w40 mobil 1, oleju mi bierze 0.8l na 1000km, problemy sie zaczely jak wlalem 10w40 mobila, wylalem to gowno po 7 tys km bo nie moglem sluchac klepania,co dziwne od tego czsu zaczol brac olej, wczesniej nie wiem jaki byl olej ale byl jak woda kapal z bagnetu 10w40 juz taki nie byl, po zlaniu 0w40 od razu jest cisza,
przednie kola sluza do kierowania, a tylne do napedzania
Opublikowano

Witam

Tyle juz bylo o olejach,ze niezle dzielo mozna by napisac :P

Zastanawia mnie jedno!Nic nie slyszalem o badaniach olejow poszczegolnych firm,badan porownawczych oczywiscie.Kazda sie reklamuje jak moze a testy porownawcze zero!!

Czyzby zmowa,albo jakies ciche porozumienie?

Nasze oleje podobno zdobywaja zlote medale na targach,ale na targi ,to mozna wlac zloto w plynie a w produkcji codziennej moze wychodzi cos podobnego ,ale nie to samo.Nawet gdy silnik padnie,to i tak nie mozna udowodnic ,ze byla zla jakosc oleju,czyli nie ma ryzyka producentow.

Troche ufamy reklamom/ja tez/ i zlalem sie castrolem 10w60 full syntetyk.

Obecnie olej jest bardzo brudny,ale chyba tak powinno byc.

silnik wiadomo,jezdzila starsza osoba i ma nieiwiele ponad 100 tkm :P

Ostatnio malo jezdze i juz zbliza sie termin wymiany a ja przejechalem

ze 2 tkm. :shock: Co ja mam robic?Wymienic prawie swiezy olej?

Czy mam jezdzic jeszcze z 5tkm?

Syntetyki sie podobno tak nie starzeja a mnie sie nie chce wydawac kasy na na ten olej.Suma sumarum ,chyba jezeli ktos ma male przebiegi ,lepiej zalac sie jakims tanszym.

Poradzcie cos!

pozdrawiam

Opublikowano

Moim zdaniem dobry olej to podstawa.

Tez kiedys sądziłem, że oloej to olej i już - wystarczy często wymieniać i będzie git. Ale zmieniłem zdanie.

Przedtem auto jeździło na mineralnym Mobilu. Niby dobry olej ale po 3 tyś od wymiany olej na bagnecie był koloru czarnego (niby ok w końcu silnik w środku nie jest czysty).

Ale ktoś z forum polecił kiedyś Petro Canada, Znalazłem sklep popytałem sprzedawcę i kupiłem.

Przed wymianą przepłukałem silnik środkiem Valvoline i zalełem Duronem.

Moje jazdy są tylko w mieście w korkach, jak auto trochę się nagrzeje nie oszczędzam silnika, często kontroluje jakość oleju i co ???

Pzrejechałem od wymiany już z 5 tyś i olej jest cały czas klarowny :cool2: .

Ostatnio regulowałem sobie zawory i po zdjęciu klapy zaworowej olsnił mnie ZŁOTY (naprawdę) elementów zaworów.

Ten olej się absolutnie nie postarzał.

Także dobry olej to podstawa.

http://images22.fotosik.pl/34/375df5381f18b28am.jpg

Moja śliczna była..........teraz w Gliwicach

Opublikowano
Ja jeździłem na Mobilu a teraz zalałem Motula. Zobaczymy jak się spisze ten ponoc rewelacyjny olej. 5L mam za 160zł wiec jest droższy od moblia ale ma nadzieje ze lepszy ;)
Compact sprzedany. Teraz E46 i to w kombi :P
Opublikowano
bede laj pelny syntetyk bo do takiego oleju mam silnik przewidziany leje 0w40 mobil 1, oleju mi bierze 0.8l na 1000km, problemy sie zaczely jak wlalem 10w40 mobila, wylalem to [bAD] po 7 tys km bo nie moglem sluchac klepania,co dziwne od tego czsu zaczol brac olej, wczesniej nie wiem jaki byl olej ale byl jak woda kapal z bagnetu 10w40 juz taki nie byl, po zlaniu 0w40 od razu jest cisza,

Ok lej sobie fullsyntetyk ale nie pisz że do m50,m52 nie można lać półsyntetyku bo jak widzisz po wypowiedziach innych użytkowników można i spisuje się on bardzo dobrze.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano

wr75010 powiedz mi jezdziles na Mobilu ze mowisz ze lepszy. W czym jest roznica???? Moze nastepnym razem tez kupie castrola!!!

Ja na Mobil nie moge narzekac(Mobil 1 Super S 10W40) mam go juz 6 raz i jest O.K. Mam nastukane 230tys.

Pozdro

Bald Mein Wagen ;)
Opublikowano
wr75010 powiedz mi jezdziles na Mobilu ze mowisz ze lepszy. W czym jest roznica???? Moze nastepnym razem tez kupie castrola!!!

Ja na Mobil nie moge narzekac(Mobil 1 Super S 10W40) mam go juz 6 raz i jest O.K. Mam nastukane 230tys.

Pozdro

Owszem jeżdziłem na Mobilu super S zaraz gdy tylko kupiłem auto. Po wymianie silnik zaczął pracować głośniej a zuzycie oleju od wymiany do wymiany wyniosło niecały litr.

Moj brat kupił beemke niedługo po mnie i na moim przykładzie miał dylemat co wlać. Zalał Castrol gtx magnatec i silnik pracuje bez zmian. Ja poszedłem w jego ślady i również zalałem Castrola. Wymieniłem go w pażdzierniku i silnik nie łyknął ani grama do tej pory. Pozdro.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano

Watpie ze pobor zalezy od marki! Ale u mnie bierze na 10.000km okolo 4mm na bagnecie!!!

WOW! jak mowisz ze kropli nie wziol to ladnie!!! Ile masz najechane???

Bald Mein Wagen ;)
Opublikowano
ja moze sie troche pospieszylem ale juz kupilem jednak mobil'a połsyntetyk! co mnie sklonilo?Pan Rysiek(super mechanik z trójmmiasta) opinie znajomych oraz serwisu...duzo ludzi mowi ze syntetyk jest jak najbardziej ok!moja beti jest z 93 wiec ten silnik nei jest juz nowej jakosci...przejechal juz 300tys....a podobno polsyntetyk jest naprawde niezlym olejem do starszych beti!
Opublikowano
Watpie ze pobor zalezy od marki! Ale u mnie bierze na 10.000km okolo 4mm na bagnecie!!!

WOW! jak mowisz ze kropli nie wziol to ladnie!!! Ile masz najechane???

Moim zdaniem pobór oleju zależy od marki bo jeden może być gęstrzy i drugi rzadszy.

Na liczniki mam 222tys, ale kto wie czy to autentyczny przebieg :lol:

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Zauważyłem, że oleje Petro Canada Supreme 10W40 można kupić w hipermarkecie Auchaun. Są tam w bańkach 4l po 60 zł oraz 1l po 18 zł.
Andrzej
Opublikowano
Zauważyłem, że oleje Petro Canada Supreme 10W40 można kupić w hipermarkecie Auchaun. Są tam w bańkach 4l po 60 zł oraz 1l po 18 zł.

Witam, u mnie też to jest w Auchan tyle że 55zł za 4l bańkę, a że właśnie kupiłem samochód i nie wiem co było nalane to się nad nim zastanawiam. Innych P-C niestety nie ma, ktoś używał tego Supreme?