Skocz do zawartości

[E32] Skrzynia biegów ....

Rekomendowane odpowiedzi

• Członkowie klubu
Opublikowano

Wydawało mi się że olej ATF idzie tylko do automatów - ale widzę że się myliłem :oops: Wielkie sorki za błąd, ale tak na marginesie to do manuala troche bardziej gęsty olej by się przydał. ATF jest jak woda :wink:

Krzysiek.

BMW E84 2.8iX

BMW E31 840Ci M60B40

BMW Klub Polska

Opublikowano

a ja jeszcze przed rozbiórką skrzyni zobaczyłbym pompe sprzęgła - maiłem podobny problem, że w dlugiej trasie blokowały mi sie biegi - tzn przy niezbyt częstej zmianie biegów, w pewnym momencie nie umiałem ani zredukowac ani wysprzęglic, a przy wrzucaniu biegów czułem wyrażny opór - jakby sie zębatki nachodziły - i bylem pewnien ze skrzynia pada - a winna była pompa sprzęgła, która była nieszczelna - z tego tez powodu nie wysprzęglała do końca co objawiało sie takimi wlasnie problemami.

pozdro!

!!! biało-niebieska szachownica !!!
Opublikowano
Wydawało mi się że olej ATF idzie tylko do automatów - ale widzę że się myliłem :oops: Wielkie sorki za błąd, ale tak na marginesie to do manuala troche bardziej gęsty olej by się przydał. ATF jest jak woda :wink:

Krzysiek.

Mnie też ...

Ale faktycznie sprawdzięm i do Twojego ma być olej ATF - Automatic Transmision Fluid - Olej do skrzyń automatycznych - nazwa jest przecież jasna, a tu taka niespodzianka ... - człowiek uczy się całe życie ...

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
kiedys miałem podobna sytuacje, tzn mowa o takim metalicznym stuku podczas zmiany biegów i okazało sie ze to przegub łaczący skrzynie z wałem, gumy juz nei było i podczas zmiany metalowe czesci biły o siebie. jednak piszesz ze wyczuwalne są szarpnięcia podczas zminy biegu z wcisniętym sprzęgłem jak dobrze rozumiem, jezeli tak to stawiam na wczesniejsze sugestie.

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano

Przed wyjazdem na zlot do Mielca [prawie 600 km w jedną strone] postawiłem wszystko na jedną karte -raz kozie śmierć najwyżej skrzynia się rozsypie a na miejsce dojade i wlałem do skrzyni dodatek ceramiczny X-trem :pray:

No i ....................... po takiej rzeżni zaczeła znowu chodzić jak złoto :dance:

Polecam ,polecam jeszcze raz polecam :wink:

Opublikowano
Przed wyjazdem na zlot do Mielca [prawie 600 km w jedną strone] postawiłem wszystko na jedną karte -raz kozie śmierć najwyżej skrzynia się rozsypie a na miejsce dojade i wlałem do skrzyni dodatek ceramiczny X-trem :pray:

No i ....................... po takiej rzeżni zaczeła znowu chodzić jak złoto :dance:

Polecam ,polecam jeszcze raz polecam :wink:

a co to za firma :?: mają może stronę internetową

kiedyś

E32 730

E36 318