Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ostatnio zauważyłem taki problem, że przy odpaniu silnika trochę dłużej niż kiedyś świeci mi kontrolka ciśnienia oleju :( Świeci tak sekunde po tym jak silnik załapie, potem gaśnie, inna sprawa że nie od razu wchodzi na obroty ten silnik :(

Zacząłem się tego obawiać. Poziom oleju 2mm poniżej środka, daleko od minimum. Olej dawno nie zmienany... właśnie planuje to zrobić w piątek. Przytkany lekko filtr oleju i stąd takie objawy? :(

Pozdrawiam

Opublikowano
Moze byc tak jak mowisz jezeli masz zawalony juz filtr to nie ma dobrego cisnienia i to wlasnie moze byc powodem nie trzymania obrotow , daj znac jak bedziesz po wymianie :cool2:
Opublikowano
Moze byc tak jak mowisz jezeli masz zawalony juz filtr to nie ma dobrego cisnienia i to wlasnie moze byc powodem nie trzymania obrotow , daj znac jak bedziesz po wymianie :cool2:

Pewnie głupie pytanie ;-) Ale czy dam rade zmienić olej bez kanału i podnośnika? Gdzie jest korek spustu oleju w E32 w M30?

Pozdrawiam

Opublikowano
Michal korek spustowy jest zapewne w najnizszym punkcie miski olejowej, a co do samej kontrolki tou mnie ona tez gasnie jakies 1-2 sek po odpaleniu.

A raczej z tyłu czy z przodu samochodu? Ma ktoś może jakieś fotki?

Zamierzam wjechać autem na cegły i odkręcić korek...

Pozdrawiam

Opublikowano

U siebie nie zmienialem sam.

Miska olejowa jest na przodzie pojazdu i nie powinno z nia byc zadnego problemu z jej odkreceniem.

Jak juz bedziesz zmienial sam to pokus sie o zakup uszczelki pod miske i odkrec cala miske i sprawdz czy masz dokrecona pompe olejowa.

Pozdrawiam

Zapraszam na forum uzytkownikow Diesla

http://www.bmw-diesel.pl

Opublikowano

Srebrny zgadzam sie z Toba w 100%.

Na oleju nie ma co oszczedzac. To jest takie pozorne oszczedzanie.

Za pierwszym razem zalalem u siebie Shell 5w40, wszystko bylo ok.

Teraz zalalem Castrola bo tez slyszalem ze jest to dobry olej, no i BMW tez rekomenduje Castrola( chociaz z ta rekomendacja to wiadomo jak bywa). Zobaczymy jak bedzie na tym oleju

Zapraszam na forum uzytkownikow Diesla

http://www.bmw-diesel.pl

Opublikowano
nie musisz wyjeżdzać na cegły, spokojnie wykręcisz korek spustowy nie podnosząc auta, dostaniesz sie tam od przodu, korek jest po prawej stronie misy pod skosem.
Opublikowano
nie musisz wyjeżdzać na cegły, spokojnie wykręcisz korek spustowy nie podnosząc auta, dostaniesz sie tam od przodu, korek jest po prawej stronie misy pod skosem.

Sorry za maksymalne lamerstwo ale będę zmieniać olej pierwszy raz :oops:

Skoro dobrze to robić na gorącym silniku... to jak się tym olejem nie poparzyć? ;-) Czy solidne rękawice wystarczą?

Wykrecę korek... i wiadomo trochę może skapnąć na rece...

Pozdrawiam

Opublikowano

u mnie w E32 był podobny problem i była inna przyczyna - w obudowie filtra oleju jest zawór zwrotny który zatrzymuje olej w obudowie aby po wyłączeniu nie spływał cały do miski bo po ponownym odpaleniy pompa potrzebuje więcej czasu aby wtłoczyć olej na górę do klawiatury zaworów (tam jest czujnik ciśnienia oleju) jeżeli z tego powodu minie więcej czasu do uzyskania ciśnienia to komputer to zarejestruje i walnie komunikatem,

generalnie jeżeli ciśnienie się pojawi i komunikat zgasnie i nie trzeba się przejmować (różnica w czasie uzyskania ciśnienie to ok 2sek), gorzej jeżeli to bardzo długo trwa lub wcale nie gaśnie wtedy walnięty czujnik to najniższy wymiar kary (jakieś 20 zł) gorzej jeżeli to pompa oleju.

Aha kompletna obudowa filtra z zaworami to na allegro 50-120 zł ja

kupiłem wymieniłem i ok, wcześniej wymieniłem czujnik i nie pomogło.

Rozpisałem się ale mam nadzieję, że komuś to pomoże i nie wymieni od razu pompy.

Pozdrawiam

Opublikowano
U siebie nie zmienialem sam.

Miska olejowa jest na przodzie pojazdu i nie powinno z nia byc zadnego problemu z jej odkreceniem.

Jak juz bedziesz zmienial sam to pokus sie o zakup uszczelki pod miske i odkrec cala miske i sprawdz czy masz dokrecona pompe olejowa.

Pozdrawiam

Z miską w m30 wcale nie jest tak łatwo :arrow: wymieniałem u siebie uszczelkę :wink: mnóstwo śrub dookoła niej plus te mocujące do obudowy skrzyni biegów (torx), trzeba również odkręcić śruby mocujące łapy silnika do poduszek,wspomaganie, poluzować podporę skrzyni biegów- trzeba niestety dźwignąć silnik,inaczej nie ma szans na wyjęcie jej => smok pompy trzyma :!: plus belka poprzeczna -oraz najlepiej obudowę plastikową chłodnicy (jeśli jest...)- u mnie wiatrak zawadził... oraz...Zbiorniczek wyrównawczy - listwa wtryskowa troszeczkę mi sie zgięła podczas podnoszenia :oops: plus odłączenie kostki od czujnika olejowego..Efekt-idealnie sucha miska :D , a zmiana oleju jest bajecznie prosta, wkład filtra wsadzany od góry- nie jak w starych m30 obrócony o 180 stopni do dołu :) UFF mam nadzieję że komuś się przyda :) pozdrawiam miłego rezanka :wink:

6 INLINE...

Quattro-Serwis Kraków, ul.Rzemieślnicza 20.

www.quattro-service.pl

Opublikowano

a nie prościej pojechać do punktu wymiany oleju, kupić u nich i wymienią za darmo...

A co masz zamiar zrobić ze zużytym olejem? - w w/w sposób eliminujesz i ten problem.

Ja zalewam pełny syntetyk MIDLAND SWISS MADE :!: , na początku, zaraz po kupnie też miałem podobny problem ale teraz o nim zapomniałem.

Jedynym usprawiedliwieniem dla domowej wymiany jest zmiana uszczelki miski olejowej ale jak nie chcesz, lub nie musisz tego robić to chyba trochę nie ma sensu samodzielna wymiana.

pozdrawiam

obecnie Alfa 156 GTA SW
Opublikowano
a nie prościej pojechać do punktu wymiany oleju, kupić u nich i wymienią za darmo...

A co masz zamiar zrobić ze zużytym olejem? - w w/w sposób eliminujesz i ten problem.

Ja zalewam pełny syntetyk MIDLAND SWISS MADE :!: , na początku, zaraz po kupnie też miałem podobny problem ale teraz o nim zapomniałem.

Jedynym usprawiedliwieniem dla domowej wymiany jest zmiana uszczelki miski olejowej ale jak nie chcesz, lub nie musisz tego robić to chyba trochę nie ma sensu samodzielna wymiana.

pozdrawiam

:clap: