Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam zastamawiam sie na dsprzedaza mojego bmw tylko i wylacznie z uwagi ze brakuje mi mocy a kupcow jak nie bylo tak nie ma wiec zastawawia mnie swap z 1.6 na 1.8 wlozylbym wiekszy ale mam sekwencyjna instalacje gazowa wiec nie da rady :( chyba ze da sie to jakos przerobic ?? potrzebuje porad zeby zmienic z 1.6 na 1.8 to czy musze zmieniac most itp ?? w zasadzie to interesuje mnie od podstaw co musze zmienic jakie mniej wiecej koszta aha jakbym chcial wsadzic motor z 323ti to da rade przerobic sekwencje z R4 na R6 ?? prosze o mniej wiecej wycene takiego swapa :)) troche pokrecilem ale mysle ze zrozumieliscie mniej wiecej co chcialem przekazac :)
Opublikowano
O silniku R6 zapomnij... takie koszta że daj spokój - pol samochodu trzeba wymienic. A 1.8 jest sens zakładać? Jeśli masz zdrowy ten obecny to lepiej sie nie pchaj. Kupisz padaczke i bedziesz narzekał i pukał w czoło, że wymieniłeś dobry silnik na padaczke. Chyba, że Twoj silnik sie już kończy to możesz coś myśleć. Roboty nie ma aż tak dużo, bo prawie wszystko zostaje stare - zmieniasz silnik, komp, pare drobiazgów, nowe mapy do gazu musisz wgrać. Jeśli bedziesz kupował silnik to najlepiej z samochodu którym można sie jeszcze przejechać lub przynajmiej zapalić. Bo tak jak leży sobie w garażu to wiesz... Ale pomyśl o kosztach. Taniej Ci wyjdzie sprzedać nawet swoje obecne auto po niższej cenie. pozdro :)
Opublikowano

Tak jak pisze bieniu3000, jeżeli twój silnik jest już do wyżucenia to pewnie, ale jak jest w dobrym stanie to nie ma co zachodzić w głowe.

Ryzyko że kupisz padake jest duże, jest przy tym troche pracy, wydatków i nerwów, a osiągo czy są dużo lepsze niż w 1.6.......myśle że może i są lepsze ale nie warte takiej zamiany[/b]

"Przyspieszenie, to ciekawy sposób na pokonanie odległości pomiędzy zakrętami"
Opublikowano
? potrzebuje porad zeby zmienic z 1.6 na 1.8 to czy musze zmieniac most itp ??

Most jest taki sam 316ti i 318ti.

BMW 316ti N46B18A '04 - sprzedane

BMW 318ti M44B19 '98 - sprzedane

Opublikowano
Jeżeli w gre wchodzi "is" to owszem, różnica jest duża, ale kolega pisał o 1.8 "zwykłym", a tym przypadku różnica mocy pomiędzy 1,8 a 1,6 chyba nie wynosi 40% :wink:
"Przyspieszenie, to ciekawy sposób na pokonanie odległości pomiędzy zakrętami"
Opublikowano
? potrzebuje porad zeby zmienic z 1.6 na 1.8 to czy musze zmieniac most itp ??

Most jest taki sam 316ti i 318ti.

Ciekawe... wszyscy gadają że 1,6 ma najsłabszy most i mawet już w sedanie 1,8 jest inny... a co dopiero przy silniku 1,8 16v ... ciekawe ...

Może się mylą, fajnie by było :8)

Opublikowano
Ja zmienialem ostatnio u siebie z 1,6 na 1,8is i moge w 100% polecic nie ma praktycznie zadnych problemow z taka przekladka koszta troszeczke sa bo trzeba kupic przeplywomierz komputer oczywiscie silnik no i na bank jeszcze pare dupereli po drodze wyniknie ale warto. 1,6 m40 palil mi ok 11-12 litrow a is miesci sie w 10 i ma 40KM wiecej.
Opublikowano

dobra panowie takze w tym miesiacu planuje zaczac prace jestem na etapie poszukiwan zdrowego silnika moze ktos ma jakies namiary najchetniej z mazowieckiego

prosilbym o wymienienie czesci ktore musze kupic poki co wiadomo mi o : wizace, przeplywce, komputer co jeszcze i jakie koszta ?? aha i za ile moge sprzedac swoj 1.6 m43 na lancuchu ? moze macie kogos kto ma zdrowy 1.8ti i chce w rozliczeniu 1.6 ?

Opublikowano
dobra panowie takze w tym miesiacu planuje zaczac prace jestem na etapie poszukiwan zdrowego silnika moze ktos ma jakies namiary najchetniej z mazowieckiego

prosilbym o wymienienie czesci ktore musze kupic poki co wiadomo mi o : wizace, przeplywce, komputer co jeszcze i jakie koszta ?? aha i za ile moge sprzedac swoj 1.6 m43 na lancuchu ? moze macie kogos kto ma zdrowy 1.8ti i chce w rozliczeniu 1.6 ?

http://www.allegro.pl/item186779176_komputer_silnika_bmw_3_e36_318is_318ti_m44_inne.html

http://www.allegro.pl/item183807877_bmw_e36_318_is_silnik_m44.html

facet chyba rozebrał całego 318ti, i to dosc swiezego wiec zadzwon i wypytaj o graty...

BMW 316ti N46B18A '04 - sprzedane

BMW 318ti M44B19 '98 - sprzedane