Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Najprawdopodobniej w swoim aucie (mam do wymiany kolo dwumasowe . udalo mi sie kupić używke za 130 zł z auta przeznaczonego do rozbiurki. kolo jest firmy LUK auto z którego zostalo zdemontowane to 325TDS z 94r . w zwiazku z tym mam pytanie:

czy w bmw byly fabrycznie montowane kola dwumasowe firmy LUK?

chcialbym sie dowiedzic czy kolo bylo od nowosci w tym aucie czy tez bylo w miedzyczasie wymieniane. jesli bylo od nowosci to przypuszczam ze nie ma mniej przejechane niz moje skoro bmka z której jest zdemonotowane to diesel z 94r , moje wytrzymalo 250tys km i zaczelo halasowac aktualnie mam 268tys i przymierzam sie do wymiany.

zadałem podobne pytanie na forum"seria 3" (auto jakie posiadam: e36 325TD) ale niestey nikt nie byl w stanie udzielic na nie odp. przypuszczam ze wiekszość silników 2.5 td/tds znajduje sie w bmw seri 5 wiec tez dlatego postanowilem zadac pytanie na tym forum.

Opublikowano

Podaj numer części to się dowiesz :wink:

Takie same koła dwumasowe były montowane były w E30, E36, E28, E34 i E39 firm LUK i Sachs

Oleje i płyny Pentosin 0694679252 Maciek
Opublikowano
Podaj numer części to się dowiesz :wink:

Takie same koła dwumasowe były montowane były w E30, E36, E28, E34 i E39 firm LUK i Sachs

NR: 21211223419

Opublikowano
To jest numer BMW, pewnie kupiłeś "letko śmygane" od nowości. Żadna część produkowana na rynek wtórny nie ma numerów oryginalnej części.
Oleje i płyny Pentosin 0694679252 Maciek
Opublikowano
To jest numer BMW, pewnie kupiłeś "letko śmygane" od nowości. Żadna część produkowana na rynek wtórny nie ma numerów oryginalnej części.

ja tylko podalem nr katalogowy czesci która powinna sie znajdowac w aucie z którego kolo jest demontowane nie wiem czy jest jakis nr na kole które zakupilem bo przesylka jeszcze nie dotarla . myslalem ze po nr powiesz mi czy w danym aucie/roczniku fabrycznie bylo kolo firmy LUK. widze ze na allegro aktualnie tez sa nowe kola dwymasowe firmy LUK i zastanawialo mnie czy przed kilkunastu laty również byly montowane kola tej firmy.

wiesz moze gdzie w warszawie mozna szybko, sprawnie i w dobrej cenie wymienic kolo zamachowe w bmw??

Opublikowano

Ja wziełem na części e34 TDSa z 1992 albo 1993 roku i było w nim koło firmy luk właśnie. Czyli były w tamtym czasie montowane.

A co do przebiegu jaki przeżyje koło zamachowe 2-masowe, to zależy tylko i wyłącznie od stylu jazdy. Jak samochód dostaje po pi...dzie to koło może się skończyć i po 50 tysiącach

Opublikowano
Wizualnie to raczej nie za wiele ( ale może ktoś wie coś więcej na ten temat ) , ale może być widać rancik po tarczy sprzęgła, ale to już po sporych przebiegach
Opublikowano

foto zakupionego przezemnie kola dwumsowego

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//images22.fotosik.pl/93/f4b68476fefd2d10.jpg

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//images20.fotosik.pl/215/2bed4ae63c4abb11.jpg

Opublikowano

zauważylem na "realoem" ze to kolo osadzone jest na jakims łożysku tocznym. czemu ma służyc to łozysko? przecierz kolo dwumasowe chyba jest na stale związane z wałem korbowym,

czy te łozyska tez sie czesto zużywaja?

czy przy zamianie kola nalezaloby wymienic tez to wlasnie łożysko?

jakie sa obiawy zużytego łożyska a jakie zużytego kola dwumasowego?

bo w tym momencie nie wiem czy posypalo mi sie łożysko czy kolo dwumasowe

Opublikowano
łożysko w dwumasówce słoży do prowadzenia wałka sprzęgłowego skrzyni biegów, powinieneś je wymienić przy okazji gdy masz wszystko na wierzchu