Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
w moim cudeńku też są. Takie pytanie w związku z tymi nawiewami - przy włączonym ogrzewaniu z tyłu z kratek pod fotelami leci ciepełko a ze środkowej kratki lecą sople lodu :)

Są :lol: Znalzłem :lol: jestem jeszcze bardziej pod wrażeniem mojego autka :) 8) Dzięki Wam odkrywam takie fajne smaczki :D

Niestety nie mam oryginalnych dywaników i dlatego ich nie widziałem :)

Pozdrawiam,

Paweł

Opublikowano
toptuning dzieki. wreszcie cos po polsku :D

Gdybym wiedział, że potrzeba już dawno bym się podzielił :) Od jakiegoś tygodnia instrukcja leży u mnie na pulpicie i właśnie według niej rozkręcam pół samochodu, żeby się do dostać do filtra ;)

Mam nadzieję, że mi się uda ;)

Pozdrawiam,

Paweł

Opublikowano

Niestety nie udało się z sukcesem zakończyć operacji wymiany mikrofiltra :( Okazało się, że ostatnia śrubka do odkręcenia to Torx (czy jak to się pisze), a ja nie mam potrzebnego osprzętu :oops:

Teraz pojeżdżę trochę rozkręconym autem, bo nie chce mi się już powielać czynności.

Pozdrawiam,

Paweł

Opublikowano

No chyba, że jest to duży Torx - ale pewnie nie.

Tak wtrącam, bo ostatnio chciałem kupić Torx 50 (np. fotel jest taką śrubą u mnie przykręcany) i barzo ciężko znaleźć, a już pożądne ... wszystkie zestawy lub luzem kończą się na T40 - nawet Stanley takich nie robi. Wreście jak znalazłem, podobno są Cr-V 8) :lol: - nawet się porządnie nie przyłożyłem i przekręciłem "ząbki". No to dalej szukałem i wreście kupiłem podobno super hiper profesjonalny i się zgadza - walę młotkiem i jest minimalna tylko ryska, ale cena !!! - prawie 50zł. za 1 torx.

Ale potwierdza się - porządne narzędzia to połowa sukcesu, ja już uzbierałem całkiem sporo, a jeszcze to i owo mi brakuje ...

... Musiałem się podzielić "wrażeniami" z zakupu "głupiego" torx-a ;)

Sorki za małą zmianę tematu ;)

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano

... Musiałem się podzielić "wrażeniami" z zakupu "głupiego" torx-a ;)

Sorki za małą zmianę tematu ;)

Temat to chyba ja zmieniłem i to juz dość dawno ;) Mnie jeszcze bardzo dużo brakuje, żeby powiedzieć, że mam narzędzia. Dziś pewnie podjadę do jakiegoś sklepu i kupię kilka wkrętaków ;)

Pozdrawiam,

Paweł

Opublikowano

Chciałem tu jeszcze coś dopisać nt narzędzi, ale sobie darowałem ... Kiedyś był taki wątek (sam go wywołałem ;-) ), na taki temat ...

http://autobmwklub.triger.com.pl/forum/viewtopic.php?t=3334

Może warto go "odkurzyć"

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

Opublikowano
Co do Torxów to ja kupowałem w NorAuto mają zestawy jakieś no name i Torxy do wielkości T55 taki mi był potrzebny do dokręcenia głowicy w Audi i spokojnie wytrzymał. W Warszawie na Wóycickiego jak sie jedzie w strone Łomianek jest profesjonalny sklep z narzędziami dla serwisów, mają tam absolutnie wszystko, ale jeden klucz potrafi kosztować 200pln, ale są i tańsze :wink:

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano
Co do Torxów to ja kupowałem w NorAuto mają zestawy jakieś no name i Torxy do wielkości T55 taki mi był potrzebny do dokręcenia głowicy w Audi i spokojnie wytrzymał. W Warszawie na Wóycickiego jak sie jedzie w strone Łomianek jest profesjonalny sklep z narzędziami dla serwisów, mają tam absolutnie wszystko, ale jeden klucz potrafi kosztować 200pln, ale są i tańsze :wink:

Cena trochę odstraszająca :) Póki co kupię jakiś niezbędnik w sklepie typu Praktiker i powoli zacznę kompletować lepszej jakości narzędzia.

Pozdrawiam,

Paweł

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Podpinam się pod temat... Będę wymieniał filtr przeciwpyłkowy bo wichurę czuć dopiero na 4 biegu dmuchawy :cry: .

Dzwoniłem na Narbutta i filtr oryginalny kosztuje tam 100 PLN.

Problem pojawił się jak zapytałem o filtr przeciwpyłkowy w Norauto... Dowiedziałem się, że do E34 są dwie opcje:

Z węglem i zwykły... ten pierwszy kosztuje 140 PLN a ten zwykły 65 PLN. Jak to wygląda w praktyce? Czy filtr z węglem faktycznie nie przepuszcza niemiłych zapachów z zewnątrz?

Jakie filtry zakładaliście u siebie... z węglem czy bez?

Jak wrażenia?

> Pozdrawiam <

*MariuszBurgi*

(OO=[][]=OO)

"""""""""""""""

Opublikowano

Ten z węglem dość dobrze przechwytuje zapachy z zewnątrz, ale jak jest bardzo zadymione to jednak przepuści ... tak na moje oko (a raczej węch) myślę, że przechwytuje (zmniejsza) zapach w 50-80%. Nie wiem jak skuteczne są filtry te w E34, mogę tylko powiedzieć jak to jest w E38.

A swoją drogą to 140zł to prawie darmo ;), do E38 kosztuje ponad 200zł. i są 2 sztuki ! - tak więc wymiana to prawie 500zł i to niezależnie czy oryginały, MANN-a, czy Filtronu (Filtron nawet jest troszkę droższy od MANN-a ...) Zwykłe fitry do E38 (bez węgla, raczej rzadko zakładane, chyba, że oszczędny Polak :) ...) kosztują ok. 90-120zł/ szt.

W E39 ceny już są trochę znośniejsze ...

Stronka

Opublikowano
...cut... Z węglem i zwykły... ten pierwszy kosztuje 140 PLN a ten zwykły 65 PLN. Jak to wygląda w praktyce? Czy filtr z węglem faktycznie nie przepuszcza niemiłych zapachów z zewnątrz?

Jakie filtry zakładaliście u siebie... z węglem czy bez?

Jak wrażenia?

Mariusz, ja wymieniałem ostatnio filtr. Kupiłem Filtrona K1031 bodajże, ale z Twojego opisu wywnioskowałem, że jest bez węgla ;). Zapłaciłem około 54 złotych i przynajmniej szyby mi przestały parować ;).

Nie doszukałem się filtra z węglem, bo mimo że droższy pewnie kupiłbym tamten :( Teraz przez 30kkm pojeżdżę z tym co mam.

Odnośnie cen, to muszę powiedzieć, że filtr przeciw pyłkowy do e34 to taniocha i przeczy opinii BMW jako drogiego auta w utrzymaniu. Do Nubiry taki filtr kosztuje co najmniej 120 złotych.

Wracając do tematu, jeśli ja miałbym teraz zmieniać to przy tej cenie załozyłbym filtr z węglem.

Opublikowano

Właśnie dzwoniłem na Narbutta i dowiedziałem się, że w E34 firmowo nie było filtra z węglem aktywnym czyli, że producent nie przewidywał go w tym modelu. Dopiero E38 i E39 miały takowe.

A swoją drogą to 140zł to prawie darmo , do E38 kosztuje ponad 200zł. i są 2 sztuki ! - tak więc wymiana to prawie 500zl

Wiem wiem... też się wczoraj "zgarbiłem" przeglądając katalog, że jakbym nieopacznie jeździł E38 :lol: to padłbym na pięc paczek :shock: :shock: Niezły preis... ale w końcu klasa 7 zobowiązuje do nie przejmowania się drobnymi pięcioma stówami :wink:

Wracając do tematu, jeśli ja miałbym teraz zmieniać to przy tej cenie załozyłbym filtr z węglem.

A ja fabyki nie będę poprawiał i pomijając sprawy oszczędnościowe założe filtr bez węgla... czyli taki jak przewiduje fabryka.

> Pozdrawiam <

*MariuszBurgi*

(OO=[][]=OO)

"""""""""""""""

Opublikowano

A ja fabyki nie będę poprawiał i pomijając sprawy oszczędnościowe założe filtr bez węgla... czyli taki jak przewiduje fabryka.

Jak sobie chcesz:) Ja zauważyłem tylko, że filtr który wyjąłem był czarny (bynajmniej nie od kurzu), a filtr FILTRONa był zupełnie inny :). Faktem jest, że działa i chyba w miarę spełnia swoją rolę.

Opublikowano

Taka uwaga na marginesie - po filtrze węglowym trudno jest rozpoznać jak jest zanieczyszony, jak jest nówka to już jest czarnawy, właśnie od tego węgla.

A co do cen - no cóż ... na razie mam prawie nowe (przejechane po wymianie ok. 8-9 tys. km) i wymiana raczej jeszcze daleko ...

Stronka

Opublikowano

Chciałem wprowadzić "małą" poprawkę do tego co wcześniej napisałem...

Przeglądając dziś różne katalogi w sklepach nie znalazłem ani słowa o mozliwości zakupu filtra kabinowego z węglem aktywnym do E34 !!!

Wczoraj poprostu sprzedawca w Norauto pomylił się :evil: i podał mi dane modelu E39 gdzie faktycznie można wsadzić dwa rodzaje fitra kabinowego.

Reasumując>>>

Do E34 nie ma opcji filtra kabinowego z wkładem węgla aktywnego tak jak ma to miejsce w E38 i E39.

Założyłem u siebie Filtrona K1031 który spełnia swoje zadanie jednak następnym razem założę oryginał (już za 15 tkm :P ), który po wyjęciu budził moim zdaniem więcej zaufania niż filtron... tzn. był lepiej wykonany i sama bibuła była lepszej jakości. Cena w sumie bardzo podobna... Fitron 65 PLN a oryginał kabinówka ze znaczkiem BMW kosztowała 100 PLN.

Przy okazji pouzupełniałem płyny we wspomaganiu i w zbiorniczku wyrównawczym.

Nareszcie czuje, że mam saunę w samochodzie...

Z nadmuchów leci teraz prawdziwy podmuch afrykańskiej wichury :cool2:

> Pozdrawiam <

*MariuszBurgi*

(OO=[][]=OO)

"""""""""""""""