Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Chciałem kupić BMW 318tds, ale od kilku znajomych mechaników usłyszałem że jak już kupować to 325tds. Wiem ze każdy pisze ze jemu ty tyle pali a temu to tyle. Mi chodzi o to zebyscie mi napisali czy to auto jest w stanie zejść ze spalaniem poniżej 7 litrów. Interesuje mnie to poniewaz mialem mozliwosc uzytkowac audi A6 2,5 tdi i to autko przy spokojnej jezdzie palilo 7litrow a na trasie nawet 6. Mocy nie chce wykorzystywac caly czas, tylko wtedy kiedy trzeba i dlatego zalezy mi na tym niskim spalaniu. Ile spali 2,5tds przy naprawde spokojnej jezdzie :?:
Opublikowano (edytowane)
mysle ze te 1,8 nie spali duzo mniej niz 2,5 przy spokojnej jezdie (chodzi o obciazenie silnika), wieksze roznice na kozysc 1,8 pojawia sie podczas "deptania", chcesz tanio jezdzic poszukaj cos w CDTI itp... Edytowane przez allsas
Opublikowano

katalogowo 325 tds spali w miescie 8,8 l, na trasie z predkościa 120 km/h 6,5 l/100 km, jedna w praktyce wszystko zalezy od stylu jazdy.

Jak nie zalezy ci na osiągach a przedkładasz nade wszystko ekonomie i chcesz miec tanie w eksploatacji bmw, to 318 tds jest idealne: tania cena wyjściowa, mała pojemność 1665 cm3- niskie opłaty choćby za OC i niewielkie zuzycie paliwa. ja np mam juz przeszło rok i moge nie wiem jak cisnąć a nie spalił mi nigdy więcej niz 8 l/100 km.

średnie spalanie 70% miasto(odcinki z pracy i do pracy 2,5 km w każdą stronę)i jazda w koło komina, 30% trasa :7,2 l/100 km a jeżdzę bardzo dynamicznie, zwłaszcza teraz jak mam chipa założonego...

Opublikowano

Czyli wnioskuje ze lepiej 318tds i chip :twisted:

:?:

Znalazlem cos takiego, ale to w komisie i nie wiem czy wogole cos takiego ruszac :?:

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C2262613

Moze ktos podpowie :?:

Z tego co widzialem to ma oberwany na dole z przodu zderzak i w lewej lampie brakuje oslon na odblysniki...... Stan blotnikow i pasa przedniego sugeruje ze auto nie jest bite. Dodam ze jest sprowadzone z Niemiec i nie ma udokumentowanego przebiegu.....

Opublikowano
Jesli chodzi o jazde poza miastem to zarówno 325tds i 318tds spala ci zdecydowanie mniej niz 7 l na 100 km (no chyba ze bedziesz caly czas pilowal 160 km/h :] ) powiem ze nawet moje 318is potrafi w trasie do 7 zejsc ale to poza tematem. Znaczne roznice pomiedzy 318tds a 325tds pojawiaja sie w jezdzie miejskiej. Tu 325tds wezmie ci wiecej o kolo 1,5- 2 l . Pzdr
Opublikowano
na trasie przy spokojnej jeździe to katalogowo nawet 328i spali ci niewiele ponad 6 l, ale to nie jest żadne realne odniesienie, bo rzadko kiedy jeździ sie tylko na trasie, bardziej miarodajne sa pomiary które występują przy normalnym uzytkowaniu samochodu np jazda na krótkich odcinkach do pracy - silnik praktycznie cały czas zimny itd..
Opublikowano
Jeszcze mialbym prosbe zeby ktos ocenil auto ktore podalem w linku powyzej. W srodku nie jest zniszczone, fotele nie wytarte i nie poprzecierane, kierownica ok, galka zmiany biegow tez. Czy to wystarczy zeby ocenic przebieg :?:
Opublikowano

troche droga, nawet klimy nie ma, nie wspominając o podgrzewanych fotelach. a co do przebiegu- najlepiej sprawdzic jak odpala samochód na ciepłym silnku....

wg mnie ta (jak większość) ma cofniety licznik o ok 100 tys. km, co absolutnie jej nie dyskredytuje bo nawet 400 tkm na tds to nic takiego (zakładając ze był systematycznie serwisowany i nie piłowany), ale pewne objawy zużycia pomp wtryskowych objawiają sie ok 200 tkm- choćby te trudnosci z odpalaniem na ciepłym silniku.

Na marginesie 12 letni samochód z niemiec robiący rocznie 17 tys km.... pozostawiam to bez komentarza :?

Opublikowano
Co do przebiegu to nawet jeśli nie ma książki to w ASO BMW możesz sprawdzić historie serwisową każdego BMW.Oczywiście jeśli auto wogóle pojawiało sie w serwisie.Wystarczy podać numer nadwozia (VIN).
Opublikowano
Jesli chodzi o jazde poza miastem to zarówno 325tds i 318tds spala ci zdecydowanie mniej niz 7 l na 100 km (no chyba ze bedziesz caly czas pilowal 160 km/h :] ) powiem ze nawet moje 318is potrafi w trasie do 7 zejsc ale to poza tematem. Znaczne roznice pomiedzy 318tds a 325tds pojawiaja sie w jezdzie miejskiej. Tu 325tds wezmie ci wiecej o kolo 1,5- 2 l . Pzdr

co do spalania 2,5 td/tds to chyba lepiej bylo by zeby wypowiadali sie uzytkownicy aut z tymi silikami

Opublikowano (edytowane)

posiadam 325 TD (M51) spalanie w miesci w okresie zimowym wahalo sie w granicach 8,5 - 9 litrów na trasie zas spalanie wynioslo 7,5 litra przy predkosciach dochodzących niekiedy do 140-150km/h

ostatnio zatankowalem auto za 100zl weszlo równo 28l od rezerwy do rezerwy przejechalem 340km . w tym czsie jezdzilem tylko po mieście czyli spalanie w okresie letnim po miescie wynosi ok 8,3 litra mysle ze na trasie wyjdzie ok 7l napewno nie mniej. tdsy maja ten sam silnik tyle ze wzmocniony i ma o 28KM wiecej, wiec mniej palic nie bedzie , po kilku rozmowach z posiadaczami tdsów śmię powiedziec ze palą wiecej

Edytowane przez tomect
Opublikowano

Na marginesie 12 letni samochód z niemiec robiący rocznie 17 tys km.... pozostawiam to bez komentarza :?

No tu kolega trochę przesadza...niemcy to też ludzie i potrafią obić niewiele km...wiem coś o tym,miałem omegę z 95 roku z przebiegiem 80 tysięcy i w serwisie sprawdzili i oczy m z orbit wypadły jak się okazało że ma oryginalny przebieg... :cool2: Czasem przesadna wiara w to,że Niemcy robią miliony kilometrów sprawia,że wierzycie w kręcenie zegarkami...Przebiegiem bym się nie przerażał...Jaki jest to jest...

Freude am fahren...
Opublikowano

Juz wykluczylem to auto bo pojechalem z lakiernikiem i zmierzyl grubosc lakieru i powiedzial ze tylko na dachu jest oryginalny lakier ..... :cry:

Szukam dalej ...... Jak by ktos z was co mial lub wiedzial to piszcie na PW. Z gory dziekuje.

Opublikowano
12 letnie auto bedzie miało ponad 300 tys........

A świstak siedzi i zawija je w sreberka... :mrgreen: Nie ma to jak znawca samochodów :cool2: Nie wiem czemu w Polsce tak wszyscy generalizują :?: Ja na przykład robię miesięcznie około 550 km...co w skali roku daje 79200 kilometrów...więc pytam:czy niemożliwe że Niemiec zrobił tyle samo???Możliwe,tyle,że Polak myśli,że jak Niemiec jeździ samochodem to robi 10000 kilometrów tygodniowo!!!Ludzie dajcie wreszcie spokój...nie wszyscy kombinują z licznikami jak Polacy...

Freude am fahren...
Opublikowano (edytowane)

A świstak siedzi i zawija je w sreberka... :mrgreen: Nie ma to jak znawca samochodów :cool2: Nie wiem czemu w Polsce tak wszyscy generalizują :?: Ja na przykład robię miesięcznie około 550 km...co w skali roku daje 79200 kilometrów...więc pytam:czy niemożliwe że Niemiec zrobił tyle samo???Możliwe,tyle,że Polak myśli,że jak Niemiec jeździ samochodem to robi 10000 kilometrów tygodniowo!!!Ludzie dajcie wreszcie spokój...nie wszyscy kombinują z licznikami jak Polacy...

uwazam ze RUDY 102 ma po częsci racje jesli chodzi o przebieg samochodów z silnikiem diesla. Nie po to ludzie placa za te samochody drożej niz za samochody z silnikami benzynowymi (nie mam na mysli tu jednostek napedowycho o dyżych pojemnościach ) zeby stały w garażu a pozatym służyly na wyjazdy po bulki do sklepu. byc moze ty robisz 550km miesięcznie lecz ludzie którzy kupują nowe samochody marki bmw do biednych nie należą i uwazam ze skoro ich stac na auto za zaużmy 40tys euro i kupują je za podobna kwote to nie z myslą ze bedą nim robic 18km dziennie. wcale nie uwazam ze auto 12 letnie nie moze miec przebiegu 100tyskm ,owszem moze ale istniej wieksze prawdopodobienstwo ze bedzie to auto malolitrazowe typu: corsa, mikra itp napewno nie bedzie to bmw w dieslu. a jesli juz ktos trafi takie auto z przbiegem 100tys km lub podobnym to bedzie to przypadek jakichs mało.

Edytowane przez tomect
Opublikowano

ludzie kupuja ekonomiczne diesle nie po to by stały w garazu ale po to by raczej duzo jeździc, więc nikkt mi nie wmówi że ktos w niemczech bedzie robił 500 km/m-c samochodem td/tds.

Wystarczy sprawdzić jakie przebiegi maja samochody sprzedawane na niemieckich stronach maja i 300 i 400 i 500 tys, a w Polsce kto ci kupi samochod z przebiegirm 400, 500 tkm??? cofają więc liczniki do 170-180 i jest git- samochód jest sprzedany jak ciepła bułeczka.

Wyjątki sa tylko potwierdzeniem reguły- cuda się zdarzaja ale nie warto na nie liczyć :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A świstak siedzi i zawija je w sreberka... :mrgreen: Nie ma to jak znawca samochodów :cool2: Nie wiem czemu w Polsce tak wszyscy generalizują :?: Ja na przykład robię miesięcznie około 550 km..

Taaa, i wszystkie albo prawie wszysktkie auta z ogłoszeń jeżdzą tyle co Ty bo zazwyczaj 10-12latki nie mają nawet po 200kkm. :duh: Ja mam 230kkm i zastanawiam się jak przez 7 lat praktycznie jeżdząc tylko do pracy /50km/ zrobiłem 110kkm. Bo z prostego rachunku wynika że powinienem zrobić koło 85kkm więc o 25kkm mniej.

Opublikowano
A świstak siedzi i zawija je w sreberka... :mrgreen: Nie ma to jak znawca samochodów :cool2: Nie wiem czemu w Polsce tak wszyscy generalizują :?: Ja na przykład robię miesięcznie około 550 km..

Taaa, i wszystkie albo prawie wszysktkie auta z ogłoszeń jeżdzą tyle co Ty bo zazwyczaj 10-12latki nie mają nawet po 200kkm. :duh: Ja mam 230kkm i zastanawiam się jak przez 7 lat praktycznie jeżdząc tylko do pracy /50km/ zrobiłem 110kkm. Bo z prostego rachunku wynika że powinienem zrobić koło 85kkm więc o 25kkm mniej.

Mam wujka co ma Omegę i jeździ tylko do kościoła,na targ oraz czasem do miasta...robi 200 km tygodniowo...i to silnikiem 2.5 tds...i co Ty na to???Tylko problem w tym,że Polacy to taki naród,który myśli,że Niemcy to naród o 180 stopni inny niż Polska...byłem tam nieraz i uwierz mi,że oprócz dobrych samochodów i pieniędzy to Ci ludzie są tak samo oszczędni jak my...A jak ja kupię diesla to już nie znaczy że chcę oszczędzać :nienie: Proszę,nie generalizujmy!!!

Freude am fahren...
Opublikowano

Mam wujka co ma Omegę i jeździ tylko do kościoła,na targ oraz czasem do miasta...robi 200 km tygodniowo...i to silnikiem 2.5 tds...i co Ty na to???Tylko problem w tym,że Polacy to taki naród,który myśli,że Niemcy to naród o 180 stopni inny niż Polska...byłem tam nieraz i uwierz mi,że oprócz dobrych samochodów i pieniędzy to Ci ludzie są tak samo oszczędni jak my...A jak ja kupię diesla to już nie znaczy że chcę oszczędzać :nienie: Proszę,nie generalizujmy!!!

a powiedz ile ta twoja 318 ma przejechane kilometrów i z którego jest roku??

Opublikowano
Pod warunkiem że auto kupujesz od niemca a nie od kombinującego sprzedawcy zresztą polskiego ^^

Sambo mą religią mata moim niebem

"Rickson"

Opublikowano
Pod warunkiem że auto kupujesz od niemca a nie od kombinującego sprzedawcy zresztą polskiego ^^

Racja,no ale zauważyłem że i Niemcy zaczynają kombinować :mad2:

Freude am fahren...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

...powiem tak: byłem w stanie więcej zapłacić za diesla niż za benzynę i jak wielu w tym kraju kupiłem diesla, bo:

- mniej pali

- tańsze paliwo

- trwalszy silnik

- itp

...i co... przejeżdżam zaledwie ok. 20 000km rocznie ...czyli przez 10 lat powinienem zrobić 200 000km!

...i tak też robią inni... Niemiec kupuje BMW w dieslu, bo:

- moda na diesla

- tańsze paliwo

- silniki robią większe przebiegi

- duuuży moment obrotowy

... a to ,że musi zapłacić wyższe ubezpieczenie i ,że tak naprawdę różnica w cenie zakupu nie zamortyzuje się mu pewnie nigdy...lub po baardzo długim czasie ....o tym nie myśli w dniu zakupu ;)

Opublikowano

No jasne, nie róbcie ze wszystkich krętaczy !

Ja kupiłem swoje coupe w niemczech z 11.93' i miało przebieg 154 500 udokumentowane ASO (jedni jeżdżą do pracy i kościoła, a inni kursuję ile się da.

:wink:

http://images20.fotosik.pl/92/baf96c1de6443063.gif
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

TDS z zalozenia nie jest oszczednym autem. To nie 1.9 TDI grupy VAG. TDS potrafi lyknac wiecej niz te Wasze 2.0 i 2.5 benzyny ;D

Ale przyjemnosc jazdy dieslem 6tka z turbinką do tego w automacie (jak w moim przypadku) jest ogromna!

http://img571.imageshack.us/img571/7404/logotds.jpg

Naj.... forum o TDS-ach http://www.bmw-diesel.pl