Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czytalem troche tematow na temat skrzyni ale nie znalalzlem nic na temat 5HP19 ...

otoz niedawno zakupilem jedno E38

i powstawac zaczely problemy ze skrzynia lub jej przelozeniami ...

najpierw objawy byly takie ze czasem przy kick-down slizgala sie po czym wskakiwala na bieg i jezdzila ...

kolejne dni zaczely byc gorsze ... zaczela sie gubic lub slizgac na goracym silniku i jezdzila tylko nabiegu D + S na samym D pierwsze biegi sie slizgaly i wrzucalo tryb awaryjny a na zimnym silniku wszystko bylo OK

byl jeszcze chwilowy okres okolo 200KM ze na goracym i zimnym silniku jezdzila na D oraz D+S oraz na Manual (tronicu) lecz przy wrzuceniu z Neoutrala lub wstecznego na D bylo mocne szarpniecie jak na manulanej skrzyni puszczenie sprzegla

teraz stalo sie tak ze nawet na zimnym silniku sie slizga i wlacza sie tryb awaryjny czyli rusza i jezdzi na 4 biegu

autkiem nie jezdze i jezdze innym , ale przydalo by sie naprawic i moje pytanie brzmi ...

Od czego zaczac ? podlaczyc pod kompa ? czy odrazu wstawiac na wymiane oleju .. Jak zobaczylem w kanale skrzynia jest sucha naklejke mam zielona dodam iz auto jest 12.98r po face liftingu motor M52b28

Wiec jak sie dowiedzialem beczka ESSO ATF LT 7114120 litrow + filtr + uszczelka ...

stan oleju orginalnego w skrzyni jest taki jak powinien byc , lecz olej jest jak w innych waszych tematach CZARNy i strasznie rzadki jak woda ni wiem czy nawet syntetyk jest tak rzadki ...

Prosze o porade czy jest sens wydawania kasy na zmiane oleju filtrow i probe jazdy nia ? Czy odrazu szukac skrzyni czy remontowac swoja gdzies ...

Pytalem wiele osob i jedni mowia ze w 85% zawzsze wystarcza zmiana oleju a inni ze remont

Za pomoc bede wdzieczny, poniewaz nie znam sie zabardzo na E38

Opublikowano

Dla wyjaśnienia dodam , że olej ESSO , filtry i uszczelke możesz spokojnie kupić bo tak czy inaczej będzie on potrzebny. O ile wiem to ESSO kupisz w baniaku 20 litrów i gdzieś koło Bema jest chyba najtaniej jeżeli chodzi o Wrocław.

Od czego zacząć :?:

We Wrocławiu tak naprawdę nie wiadomo kogo ci polecić do tej roboty. Boje się że wymienisz olej , filtry i uszczelkę i spoczniesz na niczym. Jednak to zawsze mniejsze ryzyko kosztów bo za wymianę zapłacisz około 150 zł jak będzie dalej ten sam problem to wiesz że skrzynię należy wyjąć i sprawdzić elementy mechaniczne.

Dla pocieszenia dodam , że zostanie ci jeszcze 12 litrów ESSO :D

Myślę , że do wymiany tarczek frykcyjnych najlepiej skontaktuj się z ZF i dowiedz się na wstępie ile one kosztują i jakie warsztaty oni polecają.

Opublikowano
jak sie okaze ze wymiana nic nie da to nie tylko wymiana tarczek - tylko remont skrzyni - z wszystkim co sie z tym wiaze - wymiana uszczelek , regeneracja konwertera , tarczy i pewnie cos jeszcze ... cena jednej tarczki to w ZF max 20zł - inne czesci tez nie sa drogie ( oprocz zestawow pranetarnych , pomp olejowych , koszy )
Opublikowano

OK dzieki za informacje ...

Wiec tak jutro kupuje olej oraz uszczelke z filtrem...

Autem podjechalem do auto-chipa na badanie komputerowe , ogolem mam jakism blad skrzyni oraz czujnika lewego przedniego od ABS

Informacje jakie dostalem to to ze olej trzeba wymienic bo jest syfiasty , leczz on mi zaproponowal ze wleje olej do skrzyni jakis za 20zl litr ktory sie wymienia co 50 tys ... Co o tym myslicie ?

Bo ja sie bardziej sugeruje chyba tym ESSO ...

Do tego powiedzial ze przez ten czujnik skrzynia ma bledy bo nie ma danych o predkosci auta i ze po wymianie oleju i czujnika skrzynia bedzie dzialac ...

Sam nie wiem co myslec , tak czy siak podjade do nich w sobote tak jak mam termin , bo wymienic olej musze i czujnik ABS tez bo nie ma ani ABS ani ASC no i odrazu tuleje wahliwe do wymiany mam ...

Wiec co sadzicie o tej opini z jego olejem ktory leje do BMW ? i wymienia co 50tys

oraz z tym czujnikiem lewym przod ABS ...

pozdrawiam Paweł

Opublikowano

Szczerze to nie wierzę, żeby wymiana oleju pomogła, ale to nie złośliwie, tylko realnie.

Natomiast jak masz już lać nowy olej to dowiedz sie co to za olej, reszta typu abs i tuleje jak najbardziej za.

Pozdrawiam

Opublikowano
Ze skrzynią Podjedź do Długołęki na Spacerową 2 powiedzą co jest grane i ile może kosztować naprawa robią solidnie i nie walą ściemy dadzą gwarancję na swoją robotę robiłem u nich swoją w e32 5HP18 i chodziła super
Opublikowano
Ze skrzynią Podjedź do Długołęki na Spacerową 2 powiedzą co jest grane i ile może kosztować naprawa robią solidnie i nie walą ściemy dadzą gwarancję na swoją robotę robiłem u nich swoją w e32 5HP18 i chodziła super

To juz wiem gdzie ja wstawia ... Gwarancja podstawa :)

Opublikowano
leczz on mi zaproponowal ze wleje olej do skrzyni jakis za 20zl litr ktory sie wymienia co 50 tys ... Co o tym myslicie ?

Zapytaj jaki to olej, bo ja czuje że Wiesiek leje Dextron II , a ESSO w baniaku 20 litrów wyjdzie ci tyle samo za litr około 20 - 22 zł.

Do tego powiedzial ze przez ten czujnik skrzynia ma bledy bo nie ma danych o predkosci auta i ze po wymianie oleju i czujnika skrzynia bedzie dzialac ...

Mówisz o sterowniku czy czujniku ? Ale jeżeli to czujnik nie otrzymuje tych danych z komputera ? Kiedyś słyszałem o takim przypadku , że gościu miał walnięty sterownik skrzyni ale nie dlatego , że sterownik padł tylko dlatego , że elektryka go rozwalała. Wymienił sterownik na nowy - poprawiło się na parę minut i dalej sterownik padł ... dopiero skrzyniarze doszli do usterki.

Opublikowano
leczz on mi zaproponowal ze wleje olej do skrzyni jakis za 20zl litr ktory sie wymienia co 50 tys ... Co o tym myslicie ?

Zapytaj jaki to olej, bo ja czuje że Wiesiek leje Dextron II , a ESSO w baniaku 20 litrów wyjdzie ci tyle samo za litr około 20 - 22 zł.

Mówisz o sterowniku czy czujniku ? Ale jeżeli to czujnik nie otrzymuje tych danych z komputera ? Kiedyś słyszałem o takim przypadku , że gościu miał walnięty sterownik skrzyni ale nie dlatego , że sterownik padł tylko dlatego , że elektryka go rozwalała. Wymienił sterownik na nowy - poprawiło się na parę minut i dalej sterownik padł ... dopiero skrzyniarze doszli do usterki.

Wiesiek chce mi zalac MOBIL ATF jakis tam model juz nie pamietam , jak zdaze jutro rano kupie beczke 20 litrow ESSO

A mowie o czujniku ABS lewy przod , wiesiek stwierdzil ze przez niego nie lapie komputer ani sterownik skrzyni jaka jest predkosc auta i stad wlacza tryb awaryjny ...

Sam nie wiem :|

Opublikowano

szczerze ta watpie

gdyby to byl czujnik, to dostal bys komunikat o czujniku abs a nie o skrzyni!

na pewno by sie przez to nie slizgala, to jest nidorzeczne, diagnoza warta dziecka z podstawowki a nie mechanika z serwisu bmw

kontrolka abs by wskazywala na ta awarie czujnika i to by bylo tylko tyle

bzdury ci wciska ten pseudo mechanik, nie jezdzil lepiej do niego wiecej

dziwie sie ze to z chipa ci tak powiedzieli, dobrze ze tam nie jezdze

olej lej jaki sie powinno lac czyli esso, cena jest przeciez dobra

nie ma co oszczedzac na zamiennikach

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano

Szczerze mowie nie znam sie na E38 ...

Wiem ze duzo problemow z nimi jak cos sie zaczyna dziac , warsztaty sa zerowe moim zdaniem kazdy proboj sie doszukac czegos a nie pomoc ... Kazdy liczy tylko na kase a nie na pomoc i sprawna naprawe ..

stad moje pytania do was ...

Co do oleju to juz wiem ok podjade i kupie baniak ESSO ... Niech mi zmienia ..

a co do czujnika ABS no nie wiem podlaczyl pod kompa wyskoczyl blad czujnika ABS to wiem bo padl raz dzialal raz nie ... z tym ze nie dzialal wtedy abs i asc i nie wiedzialem i nadal ni wiem czy on ma cos wspolnego z ta skrzynia ... Wiesiek z Auto Chipa tak stwierdzil z czujnik jest padniety i komputery nie zbieraja z czujnika predkosci auta itd bla bla ...

Sam juz nie wiem co zrobic :)

zmienie jutro ten olej filtry , tuleje wahliwe , geometrie zrobie ...

a ze skrzynia chyba podjade tutaj gdzie kolega wyzej podal adres , nie widze innego sensu ...

pozdrawiam

Opublikowano

ja bym zrobil tak, ze jesli rzeczywiscie nie dziala ci abs, pali sie kontrolka

to wymienil ten czujnik i potem dopiero do serwisu skrzyn

Opublikowano

z wymiana oleju bym sie wstrzymal, bo watpie ze to pomoze

najepiej niech ci doradza w specjalistycznym serwisie od automatow

jedz tam do dlugoleki

Opublikowano

Ok podjade do dlugoleki w przyszlym tygodniu ...

A jutro tak czy siak zmienie juz ten olej 200zl na filtrze i za wymiane , strace najwyzej a 12 litrow na nowa wymiane zostanie :)

:lol:

To jeszcze nie sa tragiczne pieniadze .. Zaleje ESSO ATF LT 71141

bo takowy mam miec wedlug danych do 5HP19 z zielona naklejka ...

jak narazie to chyba wszystko dzikuje za odp i podpowiedzi :)

milego wieczoru

Opublikowano

Ty weź Auto-Chip zostaw na duperele takie jak przepalone żarówki i tym podobne. Już kiedys pisałem , że byłem tam parę razy i więcej nie zamierzam bo naciąłem się na to , że zaczeli kleić mi przepływomierz za co zapłaciłem tyle co za zamiennik i tak ten sklejony na 5 dni starczył. O ile dobrze wiem to min. Olejus też zmienił serwis i polecił mi STANDO (...)

Koniec końcu wiem , że STANDO do najtańszych nie należy ale nie zamierzam się targać różnicą 30 zł na wymianie między STANDO a AUTO-CHIPEM. Jedyna zasada jest taka, że do STANDO jedziesz z własnymi częściami zamiennymi ale zawsze za robocizne masz paragon fiskalny. Coś się spierdzieli dzownisz ... laweta itd. itd. na ich koszt (masz paragon)

Ale z drugiej strony zobacz masz orginalnie ESSO to jak można zalać ci coś innego przecież wiemy dobrze , że bez ściągnięcia skrzyni nikt dobrze nie wypłucze tego starego oleju czyli jednym słowem będziesz miał zmieszany a co jak się zważy ? Wiesz chyba wolał bym mieć remont silnika niż skrzyni bo ... ach szkoda gadać.

Opublikowano

Oxstyle jedź do trans oil i kup te ESSO LT 71411 i nie słuchaj innych opini. Taki olej był zalany fabrycznie i taki zalej.

Co do czujnika ABS i nie działającej skrzyni to fakt jest taki , że jeżeli ten czujnik robi jakieś "wrazesy" w strone komputera to faktycznie może jakieś tam bandżo z tego wyjść ale ja jednak stoję przy tym , że bez Długołęki nie przejdzie ale abym się mylił.

Co do Stando to prawda jest taka , że jeżdzę tam tylko dlatego , że tam pracuje Łukasz którego sam znam i wiesz, że to człowiek związany z mechaniką bmw od conajmniej 10 lat i on ci prawdę powie a ceny jak to ceny nie zaliczają sie do minimalnych mam nadzieje , że we wtorek nie zapłacę za dużo !! :D

Dam ci jeszcze jedną radę co do długołęki abyś sam tam stał jak będą otwierać skrzynię i aby jasno przy tobie określić wady mechaniczne i ewentualne elementy do wymiany !!

www.7er.pl > BMW7 Klub Polska
Opublikowano

OK okazuje sie ze sa dwa kosze rozwalone wdlug kompa serwisowego

teraz pytanie moje brzmi

Czy te kosze mozna wymienic tak jak padly 2 szt czy wymieniac 5szt

i co jest do wymiany oprocz tego jakies komplety uszczelek ?

EDIT :

Dzieki olejusiowi kupuje skrzynie nowa z 2000r

gwarancje gosciu daje i cene przystena :)

Opublikowano

to super, jaki ksozt za skrzynie

?

pytam bo nie wiem czy mi czasem cos nie padnie :)

a sie troche tego boje w sumie ze nagle zacznie padac

ja mam u siebie A5S 440Z - TA

Opublikowano

Skrzynia stala 2400 ...

za 2tysja biore tyle stargowalem ,daje gwarancje pol roku ...

Skrzynia z 2000r udokumentowane 140tys przebiegu papierami itd silnik tez ma , do kompletu ale na moj akurat nie narzekam co do sprawnosci ...