Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
to nie zaden bezpiecznik tylko zwylky REZYSTOR-jest tam w celu powodowania pewnie oszukania jakis czujnikow i dalej komputera samochodu-moze jakas mata ogrzewania siedzenia, moze czujnik obecnosci kierowcy, moze jakis napinacz pasa...tego juz nie wiem. na moje oko elektronika jest to zworka ale czego i poco nie wiem.
Opublikowano
Grzanych siedzeń to ja nie mam. Samochód był tłuczony z przodu od strony kierowcy (chyba?) - dla wyjaśnienia.
Opublikowano

no to jesli piszesz ze byl uderzony to cos pewnie poszlo i juz nie wstawili przy remoncie ( moze poducha boczna, mowie-jakis napinacz ) i oklamuja teraz komputer tym malym rezystorkiem, ze niby tam jest jakies urzedzenie a w realu go nie ma

po wyjeciu tego rezystora moze si epojawi jakis blad-ale pozniejsza kasacj amoze wymagac ingerencji komputera ze zlaczem diagnostycznym-jak go wyjmiesz pojawi sie jakis blad-kontrolka i bedziesz na bank wiedzial co to jest, ale mowie pozniej zeby to skasowac tylko komputerm

Opublikowano
Jak byl bity... i jest jakis rezystor to bardzo prawdopodobne, ze strzelily poduchy... zamontowali rezystor, skasowali wystrzal airbagu i jest jak z fabryki :). Moze tak byc... Nawet repozytorium przez przypadek wrzucilem taki soft :).

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=44383&start=15

BMW Repozytorium - poszukiwani ludzie do prowadzenia sajtu z hostingiem. => PW

--

Staram sie pomoc...

...reklamacje tylko za okazaniem paragonu z pieczatka :)

Opublikowano

Przedstawiona wtyczka wedlug WDS-a powinna byc wpieta pod fotelem kierowcy. Liczac od lewego gornego rogu pin numer 8 jest masa natomiast pin numer 9 biegnie do pirotechnicznego napinacza pasa.

Podejzewam ze napinacz pasa kierowcy jest niesprawny (czyt. byl odpalony) i ktos po prostu oszukal system MRS rezystorkiem.

Mysle ze po wymianie napinacza na nowy, podlaczeniu wtyczki we wlasciwe miejsce, dokladnym sprawdzeniu calego systemu kompem w ASO bedzie mozna przywrocic samochod do stanu oryginalnego.

Cala operacje naprawy proponuje przeprowadzic w autoryzowanej stacji obslugi.