Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

probuje rozwiazac pewna zagadke i nie moge dojsc ladu...

1. Czy "Lampka kontrolna elektroniki zmiany biegów?" swieci sie w kazdym E36 podczas testowania zegarow? (taki wykrzyknij w zebatce)

Rowniez kontrolka od tego jest ukryta pod nazwa EGS :)

2. Czy moge posiadac ASC (nie ASC+T), bez posiadania przycisku od ASC?

Wiem, ze brzmi to troche amatorsko, ale zaczynam powoli lapac frustracje... jak padna odpowiedzi to zadam kolejne pytania :)

Edytowane przez BMWUser

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=44383&start=15

BMW Repozytorium - poszukiwani ludzie do prowadzenia sajtu z hostingiem. => PW

--

Staram sie pomoc...

...reklamacje tylko za okazaniem paragonu z pieczatka :)

Opublikowano
jezeli nie masz przycisku asc to nie masz asc :D

Ha! Tez tak mnie sie wydaje, ale opisze dwie sytuacje...

1. mialem letnie opony i na lodzie "nie chcial" mi boksowac... wciskalem gaz do podlogi i nic...

najpierw lewe krecilo sie wolniej od prawego, a pozniej sie krecily na odwrot...

Nie sprawdzilem czy mialo to znaczenie, w ktora strone krece kierownica... Czy to jest ASC czy jest jakis inny mechanizm w BMW, ktory mogl spowodowac taki efekt?

2. w skrzynce biezpiecznikow mam troche inny uklad tzn.

mam pierwsza pozycje o nazwie ABS/ASC 11,21,38 ( jak patrze na rozpiske to z ta 11 moglem sie pomylic, ale nie bede teraz schodzil do auta - zrobie to jutro)...

Nie mam zamiaru wmawiac sobie, ze mam ASC... chce tylko wyjasnic sytuacje, podobnie jak z ta kontrolka od automata... Auto jest po pewnych przerobkach i staram sie rozgryzc co i jak :)... Jestem 4 wlascielem, a w czerwcu Bunia bedzie miala 15 lat :) rozne sa przypadki ;)

--

Staram sie pomoc...

Opublikowano

a więc tak czy masz ASC czy nie to bardzo łatwo sprawdzić , zapinasz 1 dajesz 5tyś na budziku i puszczasz sprzegło , jak stoisz w miejscu to nie masz ASC , jak jedziesz do przodu to masz :D

Aha i nie prawdą jest to co ktoś wcześniej napisał że jak nie ma przycisku to nie ma ASC

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano
ad. 1 - rzeczona kontrolka powinna się świecić tylko w samochodach z automatyczną skrzynią biegów, tylko wtedy spełnia swoja rolę. Oczywiście jeżeli wstawisz żarówkę do zegarów w aucie ze skrzynią manualną to ta kontrolka podczas testu jak i zapalania silnika też się zaświeci :wink: ale nie będzie to miało żadnego praktycznego znaczenia :wink:
Opublikowano
a więc tak czy masz ASC czy nie to bardzo łatwo sprawdzić , zapinasz 1 dajesz 5tyś na budziku i puszczasz sprzegło , jak stoisz w miejscu to nie masz ASC , jak jedziesz do przodu to masz :D

Aha i nie prawdą jest to co ktoś wcześniej napisał że jak nie ma przycisku to nie ma ASC

Jadeeee... 2.... 3...... 4........ :) Autem zrobilem juz 20kkm i ani razu nie udalo sie mi palic gumy... albo mam trupa pod maska, albo ASC...

Na mokrej kostce tez odjezdzam z delikatnym poslizgiem na poczatku.

Czy kontrolka od ASC jest obligatoryjna podczas dzialania tej elektroniki?

U mnie sie nie swieci... sprawdzilem dzisiaj zarowke, zatem ta mozliwosc odpada... Kto bedzie taki madry i mi to wyjasni ? :)

Czy moge wyciagnac te 3 bezpieczniki od ABS/ASC i sprawdzic czy beda boksowac kola? Nie wplynie to negatywnie na ABS?

ad. 1 - rzeczona kontrolka powinna się świecić tylko w samochodach z automatyczną skrzynią biegów, tylko wtedy spełnia swoja rolę. Oczywiście jeżeli wstawisz żarówkę do zegarów w aucie ze skrzynią manualną to ta kontrolka podczas testu jak i zapalania silnika też się zaświeci :wink: ale nie będzie to miało żadnego praktycznego znaczenia :wink:

Wstawilem zaroweczke i swieci mi sie tylko podczas testu zegarow. :)

Dzieki za info!

--

Staram sie pomoc...