Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich i od razu pozdrawiam - gdyz dolaczylem do grona milosnikow BMW.Od niedawna jestem posiadaczem 316TI - kupilem ten model,gdyz zalezalo mi na jak najmniejszym spalaniu ( student :) )- auto super sie sprawuje ( i jak w zamierzeniu bylo - malo spala:) :), jest niezawodne, pieknie wyglada ( czarny, perlowy metallic ) i wydaje calkiem ladny dzwiek silnika.Zawsze chcialem miec bmke wiec mam:) W niedalekiej przyszlosci bedzie prawdopodobnie 318is lub 323TI lecz nie o tym chcialem tutaj pisac (to tak w ramach powitania wszystkich ).

Otoz zastanawialem sie czy istnieje mozliwosc zwiekszenia mocy silnika o troche, jednak chip tuning nie ma sensu bo sie nie oplaca, wiec moze jakies wydechy ( mam ultera ) i sportowe filtry, czy swiece dodadza kilka konikow? Jestem dosc zielony z mechaniki pojazdowej i pisze aby sie dowiedziec - chodzi o lepsze wchodzenie auta na obroty,szybsze przyspieszenie.Tak sie o to pytam z czystej ciekawosci, czy w ogole istnieje taka mozliwosc.Pozdrawiam i czekam na odp.

Opublikowano
ten model,gdyz zalezalo mi na jak najmniejszym spalaniu ( student :) )- auto super sie sprawuje ( i jak w zamierzeniu bylo - malo spala

chodzi o lepsze wchodzenie auta na obroty,szybsze przyspieszenie.Tak sie o

to pytam z czystej ciekawosci

nic a nic z tego nie kapuję raz piszesz że mało pali i jest ok a za chwilę że ma szybko się wkręcać i szaleć :duh:

zostaw jak jest bo Będziesz Miał Wydatki :twisted2:

http://img209.imageshack.us/img209/6896/index5lw.gif
Opublikowano
nie no rzeczywiscie autko swietnie sobie radzi w miescie - w szoku bylem ze tak malo spala,natomiast z czystej ciekawosci pytam sie czy istnieje mozliwosc podniesienia troche mocy?Przeciez jak by sie zaaplikowalo w jakis magiczny sposob:) kilka konikow to spalanie bedzie bardzo podobne,nie bedzie to jakis smok:)Chodzi o to ze 316stka nie duzo pali i ciekaw jestem jak ten silnik maksymalnie efektywnie wykorzystac co do mocy,gdyz po lekkim (duzego sie pewnie nie da chyba ze swap:) ) dodaniu mocy tez bedzie ekonomiczny. :D
Opublikowano

Większa moc=Mniejsze spalanie :?: To jakiś paradox :wink:

Filtr możesz założyć, ale polecam wkład bo stożek trzeba starannie założyć (trzeba wiedzieć jak, a piszesz że jesteś zielony), wydech i swiece niby też, ale założe się że jak poczujesz "zwiększenie" mocy w górnym zakresie obrotów (tak z reguły jest) to bedziesz cisnął, a to spalania nie utrzyma na niskim poziomie :wink:

P.S. Modyfikacje wciągają, więc uważaj :wink: Jak zaczniesz to za jakieś 2-3lat wylądujesz w Modlinie :wink:

"Przyspieszenie, to ciekawy sposób na pokonanie odległości pomiędzy zakrętami"
Opublikowano
Do autora postu: To jaki Ty masz silnik???W opisie masz napisane 1,6 TI, ale przeeciez nie bylo 1,6 Ti, chyba ze czegos nie wiem... :worried: , co do spalania, to z ciekawosci ile Ci pali???I ile dla Ciebie to jest malo??Aha i jesli masz 1,6 to nie zakladaj stozka, za przeproszeniem gowno to da...mozesz probowac z wkladka tak jak pisze kolega Pibulas :)

Pozdro Krzysiek

B M W..............Bardzo Małe Wydatki

www.bmw-3city.pl

Opublikowano

Pewnie ma 316 1.9.

A czemu stożek nic nie da? Dobrze zamontowany, w "zimnym" miejscu, wiadomo nie da tyle co np. w 2,5l, ale elastyczność to chyba poprawi troche?

Opublikowano
Pewnie ma 316 1.9.

A czemu stożek nic nie da? Dobrze zamontowany, w "zimnym" miejscu, wiadomo nie da tyle co np. w 2,5l, ale elastyczność to chyba poprawi troche?

Ajjj :duh: :oops: , no tak o tym to nie pomyslalem, jesli ma 1,9 i dobrze odgrodzi to oka, to co napisalem to chodzilo mi o silnik 1,6...ale i tak bym byl za ta wkladka...no ale ja tam w cuda nie wierze tak wiec nic nie kombinuje...jak jezdzi to co mam wydziwiac :norty:

Pozdro Krzysiek

www.bmw-3city.pl

Opublikowano

Ja bym w tym silniku nic nie robil, bo jest to jednostka zupelnie nierozwojowa i jakies wieksze moce uzyskalbys tylko bardzo duzym nakladem kosztow. Gdybym osobiscie chcial juz koniecznie cos z nim zrobic, to zapodalbym sportowy wydech - pare (ale naprawde niewiele) konikow wiecej, ale za to ladny sound :) I nie mowie tu o koncowycm tlumiku, nawet dedykowanym, ale o calym wydechu. Koszt takiego rozwiazania to ok 2500 zl (sportowy katalizator, dwa tlumiki, calosc od kolektora do konca) w El-Tecu albo MG Motorsport, w Kwas-Met sporo wiecej. Wydechy obliczane sa pod konkretne auto, wybierasz koncowke jaka Ci sie podoba i mowisz czy chcesz glosno, czy cicho, a oni w zaleznosci od tego dobieraja Ci setup. Z tego co wiem wydechy sa zrobione naprawde profi. Sam jestem umowiony na robienie calego wydechu 18 kwietnia w MG Motorsport, wiec jak tylko wroce, to pochwale sie efektem :mrgreen: Przed i po zhamuje samochod, wiec bedzie wiadomo jak przerobka odbila sie na silniku, choc inna sprawa, ze w dieslu moce beda wieksze.

Zawsze mozesz za ok 12 tys zrobic w KSR Motorsport swap na 2.0d albo 3.0d - bedzie oszczednie, a na pewno duzo mocniej :wink:

I love smell of the gasoline in the morning. It smells like... victory.
Opublikowano

hehe dzieki Wam za odpowiedzi - ja mam 316stke 1.6, wiec taki filtr powietrza-wkladka podniesie o kilka koni moc?Jakiej firmy szukac takich wkladek - bo ja ostatnio znalazlem firmy K&N. A taki professional wydech, wraz z katalizatorem sportowym itd o ile moze podniesc moc silnika? Z tego co wiem to chip silnika podnosi jego moc w moim przypadku o 11 KM.

Swap fajny ale potwornie drogi - raczej bym w tym przypadku wybral inne auto niz robil swap,ktory wyniesie z min. 5 tys zl.A co do obrotow to super byloby jakby szybciej wchodzil na obroty i trzymal sie ladnie na gornych.

:D no pokombinujcie jeszcze - moze inne pomysly Wam sie zrodza:)

A co do spalania - to w miescie pali mi ( jezeli nie mam ciezkiej nogi ) 7,5l a na trasie przy ladnej wywazonej jezdzie 6,5l/100km wiec autko jest ekonomiczne, a do tego BMW.Pozdrawiam

Opublikowano
Watpie zeby taka wkladka podniosla Ci moc, moze minimalnie czego wydaje mi sie ze i tak nie odczujesz...hehe, najlepiej to zrobic swap silnika :P :P, powiem Ci, ze mi juz niestety tez mocy troche brakuje...no ale niestety, nie kombinuje nic bo i tak duzo z tego nie wycisne... :norty:

Pozdro Krzysiek

www.bmw-3city.pl

Opublikowano
Watpie zeby taka wkladka podniosla Ci moc, moze minimalnie czego wydaje mi sie ze i tak nie odczujesz...hehe, najlepiej to zrobic swap silnika :P :P, powiem Ci, ze mi juz niestety tez mocy troche brakuje...no ale niestety, nie kombinuje nic bo i tak duzo z tego nie wycisne... :norty:

a myslales o swapie?:) Tak naprawde to ile funduszy wynioslby taki swap i czy w ogole sie oplaca?Pozdrawiam

Opublikowano

a myslales o swapie?:) Tak naprawde to ile funduszy wynioslby taki swap i czy w ogole sie oplaca?Pozdrawiam

Nie, nie myslalem poprostu dalem dupska, trzeba bylo odrazu jakis wiekszy motor kupic, tak jak krismax pisze...teraz troszke zaluje, ale nie zaluje jak podjezdzam pod dystrybutor :P :P , powiem ze ten narazie mi starcza...co bedzie pozniej to zobaczymy...na swapa na wiekszy silnik to nie wiem czy sie oplaca, lepiej chyba kupic odrazu wiekszym silnikem...mozna kombinowac z 1,8 IS-em, ale predzej czy pozniej znow Ci bedzie za malo...najlepiej odrazu 323 lub 325 albo 328 :norty: :norty:

Pozdro Krzysiek

www.bmw-3city.pl

Opublikowano

A co do spalania - to w miescie pali mi ( jezeli nie mam ciezkiej nogi ) 7,5l a na trasie przy ladnej wywazonej jezdzie 6,5l/100km wiec autko jest ekonomiczne, a do tego BMW.Pozdrawiam

Ty na pewno jeździsz po Łodzi? :shock: Tyle to mi pali na trasie jak do 100km/h jade...

Compact sprzedany. Teraz E46 i to w kombi :P
Opublikowano

Ty na pewno jeździsz po Łodzi? :shock: Tyle to mi pali na trasie jak do 100km/h jade...

Hehehe, Hiv to Ty nie wiesz, ze 325 pali teraz w miescie 10 litrow...a 1,6 7 na sto...standard przeciez :mrgreen: :mad2:

Pozdro Krzysiek

www.bmw-3city.pl

Opublikowano

No właśnie :cool2:

Zauważyłem taka tendencje, że im paliwo droższe tym ludzie piszą że im mniej pali :idea: :duh:

Wracając do tematu, popieramm zdanie krismax-a, MOC UZALEŻNIA :twisted:

Opublikowano
a mam pytanie - taki Compact e36 323 to jak u niego wyglada spalanie?Wiem, zgadzam sie z przedmowcami - zmiana na 318is bedzie chybiona,jezeli zmieniac to wlasnie na takie 323...tylko ze wtedy to chyba to juz jest smoczek majacy chec pozrec caly dystrybutor:) Na razie spokojnie mi wystarcza 316i - cieszy oko i dusze:), na moja studencka kieszen wrecz idealny, jednak mysle przyszlosciowo, a to oznacza ze prawdopodobnie po wakacjach bede szukal wiekszej mocy.Czyli sportowe filtry, swiece, dolot itd mam z tego zrezygnowac,tak? Gra bylaby warta swieczki jezeli dodaloby mi to wraz z chipem nowym z 20 koni, ale z tego co widze raczej tyle sie nie uzyska, nie robiac nieoplacalnego swapa.
Opublikowano
a tak w ogole robiac takiego swapa z 1.6 na 323 to czy orientuje sie ktos ile kosztuje taki silniczek z calym osprzetem i ile by mniej wiecej kosztowal montaz takiego silnika. Bo patrzac pod materialnym katem to swap na pewno nie jest tani ale wzamian mozna potem sprzedac swoj stary silnik - wiec wyjdzie sie wcale nie tak zle na tym...Jak uwazacie?Pozdrawiam :twisted2:
Opublikowano
dodaj do tego: hamulce, wał, dyfer, pewnie też ośki, zapewne tez skrzynie. najpierw poczytaj bo chyba jeszcze nie wiesz co mówisz :wink: . najlepsze i najtańsze rozwiązanie szukaj kupca na swoja sztuke i kup gotowe fabryczne 328.
Opublikowano

jesli zrobisz jakąkolwiek modyfikacje podnoszacą moc, to bedziesz szybciej i dynamiczniej jeździł (sprawdzone).

W Twoim przypadku- oczekujesz ekonomii i dobrych osiągów nie wiem czy nie pokusiłbym sie na sprzedaz tej 316 i kupno np 325 tds i zapodac chipa....