Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ave.

Postanowiłem w ramach skromnego budżetu zrobić upgrade sprzętu audio w swojej Beci. Wyhaczyłem na ebay.de ładnego Blaupunkta CD34 Porto za całe 44 euro :) Kolega mój właśnie mi go przywiózł i gdy zobaczyłęm komplet to klapa mi opadła: Dostałęm radio _bez_oznak_ używania z kompletną dokumentacją, rachunkiem, pudełkiem i wszystkimi pierdołkami - po prostu kupiłem "nowe" radio :)

Jako, że z przodu głosniki grają mi całkiem sympatycznie (muszę zobaczyć czy niemiec nie wymienił na coś lepszego od nokii) stwierdziłem, że nie będę ich na razie ruszał. Mój wzrok i uszy skierowały się na tył. Są tam bardzo cieniutkie głośniczki nokii i stwierdziłem, że mam 2 opcje:

1. Kupno dobrych 13-tek midbasów i wpakowanie w podsufitkę.

2. Kupno subwoferka.

Obie opcje mają swoje "zady i walety" :D zdaję sobie z tego sprawę. Na głośniki mogę wydać ok 150-200 PLN. Za tę kwotę kupiłbym już sympatyczne 13tki ale podejżewam, że z subem byłoby gorzej.

Może kilka słów o moich preferencjach muzycznych: Slucham wszystkiego :) Tracy Chapmann, Nick Cave, Pink Floyd, Deep Purple, Ten Years After, Led Zeppelin, Depeche Mode - generalnie rock, kapkę popu i od czasu do czasu jakieś trance. Nie lubię gdy bas jest bez kontroli. Nie mam zamiaru płoszyć susła perełkowatego ani sprawiać że spadnie poziom udoju krów w pobliskich gospodarstwach :) Nie będę również jeździł na zawody w wyciskaniu szyb z uszczelek ciśnieniem głośników :D

Pytanie: Jakie polecacie głośniczki w miejsce oryginalnych (150-200 PLN), ewentualnie co sądzicie o zastosowaniu taniego subwofera pasywnego zamiast nich?

~~Oby nasze dzieci miały bogatych rodziców~~

Pozdrawia Elwis

E34 525tds '95 touring executive

http://stud.wsi.edu.pl/~elwis/e34bok.jpg

Opublikowano

Elwis ja się tak bardzo nieznam, ale: za 200 zł to Ty dużo nie zdziałasz. Odnosnie tego Co chcesz osiągnąć to potrzebujesz jakiegoś w miare markowego subwowera. Nie zagra on na Radiu musisz dokupić wzmacniacz, no i do tego kompletu trzeba Ci już tak min. 600zł. Np jakiś Hertz http://www.allegro.pl/item177489778_skrzynia_hertz_500_wat_niesamowita_cena_.html

dodatkowo wzmacniacz np taki http://www.allegro.pl/item176397649_okazja_sony_xm_4040_unikat_bcm_.html

czytałem dużo pochlebnych opini o modelu Xm4045 tej jest troszkę niższy ale myślę, że stosunek jakości do ceny ma bdb (napewno lepiej zagra niż jakiś FIRST czy ALPHARD). No i dolicz sobie jeszcze kabelki.

Co do głośników tylnych.

Zasada w budowaniu sprzętu stereo jest jedna: scena zawsze jest z przodu, więc czy to stereo domowe, czy samochodowe, każdy głośnik będący z tyłu psuje efekt. Osobiście twierdze, że w samochodze w budżetowym audio nie da się zbudować dobrego nagłosnienia, więc trzeba ratować się głośnikami z tyłu (w aucie bywa głośno, więc pasażerowie z tyłu mało słyszą). Jeżeli nie zależy Ci aby z tyłu było w miarę głośno to idź w stronę suba tylko wzmocnij budżet.

Oczywiście to moje prywatne podejście

Opublikowano
Piotr_Ł dobrze pisze. odpuśc głośniki w podsufitce. jak dasz tam cos mocniejszego to zaczniesz narzekac że ci tapicerka trzeszczy. lepiej sub w skrzyni. jeżeli nie masz budżetu na sub+wzmak (najlepsze rozwiązanie) to szukaj jakiegoś suba pasywnego ale w małym rozmiarze, czyli jakoś 16,5cm. wtedy radio już go tam jakoś napędzi, nie będzie rewelacji ale w autach typu hatchback i touring jest łatwiej.
Opublikowano

Spokojnie spokojnie jak masz Elwis wydać kase na piwo to lepiej nie. Tylko przytyjesz, a muzycznych korzyści żadnych :D.

Sugeruję na początek kupić wzmacniacz. Podobno używane Sony Alpine mają bdb. jakość dzwięku. Podepnij pod wzmacniacz te głośniki i zobacz jak to będzie grało. Powinno być lepiej. Kup 4 kanałowy wzmacniacz. Pod dwa kanały podepnij przednie głośniki pod dwa tylnie. Potem jak zbierzesz kase na Suba (ok 400-500zł) to odłaczysz tylne głośniki zmostkujesz dwa kanały i napędzisz Suba (pytanie tylko czy ta moc starczy do napędzenia suba?, ale myśle ze powinno dać rade). Wtedy powinno się zrobić miło w aucie :D

Opublikowano
Spokojnie spokojnie jak masz Elwis wydać kase na piwo to lepiej nie. Tylko przytyjesz, a muzycznych korzyści żadnych :D.

Sugeruję na początek kupić wzmacniacz. Podobno używane Sony Alpine mają bdb. jakość dzwięku.

Na pewno stare wzmaki Sony i Alpine graja niezle (a gdy uwzglednimy ich cene rewelacyjnie), ale za 200 zl bedzie bardzo ciezko kupic cos czterokanalowego w dobrym stanie. I nie zapominaj, ze sam wzmak to nie koniec wydatkow - dochodza do tego kable glosnikowe, zasilajace, masa, bezpiecznik i sygnalowki. A to kolejna - lekko liczac - stowka. Dlatego wciaz stawiam na piffko :8)

Opublikowano
A to kolejna - lekko liczac - stowka. Dlatego wciaz stawiam na piffko :8)

No w sumie tutaj się z tobą zgodzę. Elwis kupuj piwo a za dobre rady podeślij nam po 4 paku piwa :D

Opublikowano

Dzięki serdeczne za rady :cool2: Browarka na szczęście mam więc jednak podejmę się stworzenia jakieś namiastki hi-fi w mojej czarnej bestii :D

Mówicie, że do 200PLN nie ma sensu pakować w nagłośnienie E34. Ja jednak jeszcze raz powtórzę: Nie mam zamiaru startować w zawodach CA, chciałbym jedynie w miarę poprawnie nagłośnić budę mojej Bety.

Czy głośniki, które wymienię poniżej na prawdę nie poprawią odbioru w kombiku?

Infinity

Hertz

Może zamiast tych nieszczęsnych 13tek w suficie wrzucę jakąś roladę do bagażnika np:

1. Rolada i piecyk

2. Rolada pasywna

3. Tuba Blaupunkt pasywna

4. Sub pod siedzenie

Nr 1 i 2 to sprzęty dziwnego pochodzenia i nie mam pojęcia jak będą grały. Nr 3 to chyba najrozsądniejsze wyjście ale sądzę że bez wzmaka ten 30cm wofer nie za bardzo drgnie zasilany z samego radia. Co do ostatniego to ciekawa konstrukcja no ale firma też jakaś lipna.

Ku jakiemu wyjścu skłaniacie się? Muszę kupić coś bo mam chcicę :)

Pozdrawia Elwis

Opublikowano

Mówicie, że do 200PLN nie ma sensu pakować w nagłośnienie E34. Ja jednak jeszcze raz powtórzę: Nie mam zamiaru startować w zawodach CA, chciałbym jedynie w miarę poprawnie nagłośnić budę mojej Bety.:)

chłopaki na prawdę dobrze ci radzą i nikt tu nie mówi o startowaniu w zawodach bo to sa całkiem inne pieniądze i przede wszystkim podejście . Za 200zł nic a nic nie poprawisz ... tylko sie narobisz i nawkurzasz ze wyrzuciłeś 200zł w błoto .

Jeżeli chcesz coś poprawić to zainwestuj min jakies 400zł w odseperowany zestaw przedni - woofer 13cm w nogi i wysokotonówki . Przeróbki drzwi juz nie proponuję ;) . O subie w tych pieniądzach po prostu zapomnij bo to co podałeś będzie tylko buczeć i sprawi ci ból głowy .

marnujesz życie jeżeli nie jesteś dobry w tym co robisz
Opublikowano
nawet nie patrz na głośniki walcowe (to wymyślił jakiś czubek dla innych sobie podbnych), tylko sub w skrzyni. infiniti i heartz to dobre firmy. za 200pln to wiesz co zrób: kup kable i podłącz radyjko bezpośrednio z baterii, wstaw bezpiecznik na plusie, kup kable dobre to podłączenia głośników z przodu (Real Cable TDC 300, SonicLink AST 75 - są dobre i tanie), poczytaj o wygłuszeniu i za to co ci zostanie chociaż cześciowo powalcz z drzwiami.
Opublikowano

chłopaki na prawdę dobrze ci radzą i nikt tu nie mówi o startowaniu w zawodach bo to sa całkiem inne pieniądze i przede wszystkim podejście . Za 200zł nic a nic nie poprawisz ... tylko sie narobisz i nawkurzasz ze wyrzuciłeś 200zł w błoto .

Jeżeli chcesz coś poprawić to zainwestuj min jakies 400zł w odseperowany zestaw przedni - woofer 13cm w nogi i wysokotonówki . Przeróbki drzwi juz nie proponuję ;) . O subie w tych pieniądzach po prostu zapomnij bo to co podałeś będzie tylko buczeć i sprawi ci ból głowy .

OK - przekonaliście mnie, nawrzucam jeszcze drobnych do świni i zacznę upgrade kompleksowo od przodu. W sumie jak mam się wkurzać jakimś pierdzeniem to lepiej dołożyć. Tym bardziej, że jestem trochę zmanierowany dźwiękiem jaki mam w domku. Mam wzmacniacz Pioneera A400X - egzemplarz na angielski rynek audiofilski (zero regulacji tonów i loud, tylko gała z volume :)) do tego podłogowe JPW 910 Millenium, kabelki miedź + srebro Van den Hul i CD też Pionka PD-S603. Zestaw gra bardzo żywiołowo i z otwartą sceną (zasługa wzmaka), natomiast typowo angielskie, ciepłe brzmienie kolumn temperuje go nieco i sprawia że bas jest kontrolowany i taki cieplutki. Nie ma żadnego buczenia, kolumny stoją na kolcach a sąsiad dociął mi pod nie ładne, grube na 1 cal podstawki z granitu. Powiem szczerze, że chciałbym iść w tym samym kierunku co do barwy dźwięku w samochodzie.

Pozdrawia Elwis

Opublikowano
nawet nie patrz na głośniki walcowe (to wymyślił jakiś czubek dla innych sobie podbnych), tylko sub w skrzyni. infiniti i heartz to dobre firmy. za 200pln to wiesz co zrób: kup kable i podłącz radyjko bezpośrednio z baterii, wstaw bezpiecznik na plusie, kup kable dobre to podłączenia głośników z przodu (Real Cable TDC 300, SonicLink AST 75 - są dobre i tanie), poczytaj o wygłuszeniu i za to co ci zostanie chociaż cześciowo powalcz z drzwiami.

Dzieki za info - niestety z car-audio nie jestem omnibusem ale nieźle sobie radzę z tradycyjnym, domowym stereo. To co piszesz brzmi sensownie - najpierw odseparować zakłócenia z zasilania i przygotować budę pod audio a na końcu dopasować przetworniki.

Jako, że mam hopla na punkcie oryginalnego wyglądu samochodu to wolałbym nie ingerować w drzwi, natomiast chętnie wezmę się za zrobienie paneli MDF pod nogi i pokombinuję z wygłuszeniem. Jeżeli możesz podać sensowne linki do stron z teorią n/t car audio to będę wdzięczny, bo sporo tego wypluwa mr. Googiel ale lepiej poczytać sprawdzone i polecane :cool2:

Jeszcze pytanie - czy w fabrycznych zestawach głośników montowanych w przodzie E34 są zwrotnice na te tweetery w desce rozdzielczej?

Pozdrawia Elwis

Opublikowano
na temat audio to najlepiej szukaj info na elektrodzie jest tam pełno poradników na ten temat. z tego co sie orientuję to nie ma zwrotnic. niestety mogę się mylic, nie znam E34.
Opublikowano
na temat audio to najlepiej szukaj info na elektrodzie jest tam pełno poradników na ten temat. .

prosze cie , niższego poziomu wiedzy nt CA nie znajdziesz na zadnym innym forum .

polecam te

http://www.audiocar.pl/forum/forum.html

http://tuningforum.pl/viewforum.php?f=8

EDIT

@elwis - zasada jest prosta ... odseperowany zestaw przedni , 4-kanałowy wzmacniacz , sub i nic poza tym ... tu po prostu sprawdza się powiedzenie "mniej jest czasami więcej"

Opublikowano
Właśnie czytam FAQ Nazara i pozostaje mieć nadzieję że starczy pieniędzy i czasu na nagłośnienie :)

Pozdrawia Elwis

Opublikowano
Mehow nie pisałem o tym co ludzie userzy tam piszą tylko o typowych poradnikach, np taki jak ten: http://www.gdynia.mm.pl/~nazar/PolskiCarAudioFAQ01beta.pdf mozna znaleśc jeszcze kilka innych. ponadto jest tam pewna częsc ludzi która naprawde zna się na temacie.

nio powiedzmy , ale te osoby możesz policzyć na palcach jednej ręki - na elektrodzie , a na innych forach jest ich po prostu więcej .

Opublikowano

Reasumując:

Postanowiłem założyć separowany zestaw głośników 16cm do przodu. Na placu boju pozostały:

1. JBL CS 2165C

2. Lanzar VX6C

3. Lanzar MXKT6

4. Hertz ESK 165

Głośniki posadzę na panelach MDF i postaram się ładnie wygłuszyć i uszczelnić komorę, która za nimi będzie. (montuję w fabryczne miejsca pod deską). Do tego jeszcze wygłuszenie drzwi i zasilanie prosto z akumulatora. Tak więc plan już jest :) Następny krok (jak nazbieram kasy) to zakup jakiegoś wzmaka 4-kanałowego i wykonanie suba w skrzynce zamkniętej - zależy mi na kontrolowanym i sprężystym basie.

Tak to z prostego udoskonalenia fabrycznej instalacji zrobiła się rzeźba na jakiś 1kPLN :D - jak by moja Małgosia się dowiedziała to miałbym szlaban na forum :mrgreen: :mrgreen:

Pozdrawia Elwis

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam.Ja mam tak w swoim touringu- przód- na 15mm sklejce obsadziłem elipsy 6/9 JBL 963 MK II TRUÓJDROŻNE, w fabrycznym miejscu.Komora dodatkowo wygłuszona gąbką w foliowych workach.Od strony pasażera wielkich kłopotów nie było ale od kierowcy jest ta cholerna klamka do maski i podpórka pod stopę z 6 godzin modzenia ale sie udało jakoś to zrobić,nastepnym razem już bym kilku błedów niepopełnił.Do zasilania zestawu jest jednostka Clarion DXZ848RMC i wzmak Blaupunkt GTA 480 + skrzynia ok 30L z BASSREFLEXX-em z głośnikiem Blaupunkta 250mm GTW 1000.

Całość sprawuje się w/g mnie zadowalająco ale gdy chodzi o BASS to jeśli słuchaśz więcej rocka to rzeczywiście chyba lepszym rozwiazaniem bedzie obudowa zamknieta.Z głośników z tyłu w suficie zrezygnowałem a w desce zostały oryginalne gwizdki NOKIA.Zostawiłem sobię jeszcze cos na potem.AAAA ważna sprawa jak bedziesz ciągnął kable sygnałowe od radia do wzmaka ( ja mam go zamontowanego z tyłu) to staraj się je odseparować od wiazek fabrycznych auta bo w głosnikach pojawi się świst od alternatora.Ja tak mam bo puściłem kable sygnałowe prawym progiem i teraz muszę wszystko rozbierać i chyba pod sufitem bedę je upychał.Po odpowiednim wysterowaniu całości auto jest naprawdę fajnie nagłośnone -z przodu scena i basik po plecach masuje.Co ciekawe gdy nawet w środku jest głośno na zewnątrz wcale nie ma dyskoteki.Koszty to ok 2000 PLN-ów , wszystko kupowałem nowe(respect dla gościa co raty wymyslił), oczywiście nie liczę własnej robocizny i piwka co się przy tym z kolesiem wypiło.

Powodzenia.