Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam. mam do was pytanie w sprawie autka dla mojej kobity. chcemy kupic dla niej autko ale mam problem z wyborem. bardzo bodoba jej sie e36 coupe i uwaga opel tigra :D chcialbym aby to autko malo palilo bo chodzi tu o duze przebiegi na miescie. wie moze ktos z was ile taka tigra żre?? no i ile wiecej pali 318is od 316??
Opublikowano
Co do Tigry to nie jestem w stanie się wypowiedzieć natomiast jeśli chodzi o spalanie to 318is spala około 1litra więcej od 316. Natomiast jesli chodzi o moc to 318is ma 140KM a 316 102KM. Wydaje mi się że komfort jazdy to raczej lepszy będzie w E36 niż w Tigrze ;) W E36 masz trochę blachy dookoła, która w razie (odpukać) czego chroni Cię przed nieprzyjemnościami kontaktu z innym pojazdem.
Opublikowano
no wlasnie- mam 316 coupe na 17'' obreczach i musze powiedziec ze troszke kiepsko z nia przy wyprzedzaniu :oops: naprawde zastanawialem sie nad tigra ale teraz widze ze mija sie to z celem. dzieki za odpowiedz- decyzja zapadla 318is. a moze ja ja wezme dla siebie a dla niej zostawie 316 :mrgreen:
Opublikowano

Dobrze trafiles bo przed BMW mialem Tigre

Mialem Tigre 1.4 16v na pelnym wyposazeniu .teraz mam bmw e36 1.6

Tigra byla szybsza-zwinniejsza na miasto, mniej palila. Powiem ci ze silnik w tigrze chodzil bez klopotu nawet jak byly -20'C a z BMW mam wiecznie cos z obrotami jawego biegu-falowania i wiele innych nie tylko moich dolegliwosci tego auta

szczerze nie mam nic do bmw ale jestem lekko zawiedziony ( nie porownuje teraz go do Tigry bo to Dwa swiaty) ale jesli trafio ci sie bmw dla twojej kobiety ktore bedzie jej non stop robisc kaprysy to ona sobie z nia nie poradzi-ja swojej siostyrz enei daje BMW bo potrafi zgasnac silnik przy dojechaniu do swiatel i wiem ze nie ogarnie tego

TWoja decyzja Ale ja bym powiedzial kup jej Tigre mlodsza w dobrym stanie ( bo one maja juz standard. elektryke,c.z, podzuszki wspomaganie, klime czesto grzane i elk lustra)

Opublikowano
hmmm..... i znowu mam dylemat. Jesli chodzi o wyposarzenie to nie biore tego az tak pod uwage, poniewaz oba auta maja podobny standard. chodzi mi tu bardziej o zwinnosc i maly apetyt na paliwo. po opinni kolegi MarcinPioneer odechcialo mi sie tego auta, ale teraz juz sam nie wiem. chce sobie przyciagnac autko z niemca, wiec ceny za tigre i 316 coupe sa porownywalne.
Opublikowano

Tigra 1.4 16V w miesci mi palila przy normlanej jezdzie 9l a BMW 10-12

kiedys jeden cwaniak dresik w starym CRX cwaniaczyl kolo mnie tak go przegonilem tigra ze wiesniak jeden skonczyl na pasie zieleni-baran

Tigra ma 3/4 czesci z opla Corsy-kiedys placilem sporo z ato bo nie mialem allegro i nie wiedzialem ze mozna kupowac taniej i mi wciskali czesci serwisowe.NIKT ale to nikt mi nie powie ze tigra pali wiecej niz bmw( chyba ze non stop jest gaz i hamulec gaz hamulec) popada troszeczke , zrobi sie slisko i wiesz co jest z bmw sanki normalnie -maly zakret brak doswiadecznia i KLOPOT. Decyzja nalezy do ciebie

Opublikowano (edytowane)
Może najpierw spytaj się kobiety czy woli jeździć mniejszym, czy większym autem. A co do 316 to jak na mój gust to za mało jak na bawoła, min 1.8 is. Musisz założyć, że bawół w mieście 9-10 litrów potrzebuje zjeść. A co do obrotów to chyba taki mankament tych aut, bo prawie każdy się z tym spotkał, ale w większości przypadków łatwo to usunąć i za stosunkowo niewielkie pieniądze. A z drugiej strony Opel to inna liga niż BMW. Edytowane przez ajax150
Opublikowano

Miałem okazje jeżdzić dłuższy czas Tigrą 1.4 16v i powiem że paliła sporo. Może nie więcej od mojej BMW, ale sporo.

Dla kobiety autko fajne, tym bardziej że One ( z pełnym dla kobiet szcunkiem) auta kupują oczami :wink:

Dla kobiety Tigra- ładniejsza (z kobiecego pkt. widzenia), "prostrza", mniejszy koszt utrzymania

W przypadku IS-a, może być szybko palma :!:

Nie kupuj sam. dla niej pod swoim kątem :!:

Pozdrawiam i Powodzenia

"Przyspieszenie, to ciekawy sposób na pokonanie odległości pomiędzy zakrętami"
Opublikowano

Kiedys miałem corse GSi. To dokładnie to samo co tigra tylko w innej budzie(corsa ma wiecej miejsca i jest tansza... i ładniejsza :P). Teraz mam 318ti i NIGDY nie zamieniłbym jej znów na opla... Może dla kobiety bedzie lepszy, mniej spali, 1.4 16V u opla to bardzo udana jednostka ale moje BMW jest znakomite!

Ale ja tu mowie o 318ti. To najmniejszy rozsadny silnik dla E36. 316 to juz klapa jest - spala tyle samo, pewnie bardziej awaryjna jednostka etc. No i nie chce jechac w ogole :D

Za kase ktora dysponujesz poszukalbym ładnej, młodej corsy 1.4 16V. Najlepiej z 99r bo to wersja na 100lecie Opla(swietnie wyposazona i lepiej wykonana). Dla kobiety bedzie idealna.

ALE jesli znajdziesz 318ti w dobrym stanie to TYLKO BMW! :wink:

Compact sprzedany. Teraz E46 i to w kombi :P
Opublikowano
318is jest bardzo dobry ale dobry z 4cyl jest tez kompakt 316i z motorem 1,9. Dokładnie jest to M43TU B19 i jest to bardzo elastyczny silnik a zbiera się podobnie jak 320. Silnik pracuje kulturalnie jak na 4cyl bo ma wałki wyrównoważające tylko jedyny problem to cena bo te kompakty robili w 99 roku.
Opublikowano
Witam.Miałem tigre 1.6 16v palila mi od 7 do 9 litów z klimą,miałem tez compacta 318ti i powiem tyle ze tigra objezdzała go do okoła jak chciała,tylko tylko ze strasznie ją zarła ruda :evil:
Opublikowano

Witam. Ja ma Compacta 316i z motorem 1.9 roczik 1999. Pełna opcja ze skórą. Znajomy ojca ma Tigre 1.6 16v. Moja Bmk-a pali 10 literkow w miescie, jego Tigra 8, 9 litrów. Bmw kupiłem w listopadzie, autko mi sprawdzał ten właśnie znajomy ojca bo koleś zna się na każdym autku. Pierwsze co powiedział sprawdzając moje przyszłe, a zarazem pierwsze;) BMW żebym ją brał bez zastanowienia, bo chodzi jak pszczółeczka. I się nie zawiodłem. Silniczek chodzi że aż miło. Wszystko jest w jak najlepszym porządku. Teraz co mówi ten znajomy ojca to to, że nie ma ze mną żadnych szans... Tego nie wiem bo jeszcze nie miałem okazji tego sprawdzić. (no chyba że on mnie unika;))

Ale nie powiem jego Tigerka też jest fajna;)

Aha za BMW dałem 17500zł... Zderzak przód M-technik, tył to samo. Lusterka oryginalne od M3 ogólnie to pełen wypasik jest. Nie wiem czy zamieniłbym się na jakieś inne. No chyba że na Bemkę z większym silniczkiem no i nowszą... Pozdrawiam wszystkich posiadaczy BMW!!!