Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam taki problem pali mi sie kontrolka od klockow a ostatnio zauwazylem ze za lewym przednim kolem mam puszke w ktorej sa dwie wtyczki do jednej z nich nic nie jest podlaczone :? czy jest to wtyczka od czujnika klockow?? czy jest jakis sposob aby to sprawdzic ? np jakos zmostkowac i zobaczyc czy kontrolka gasnie? 318i 94r

http://img485.imageshack.us/img485/5684/dsc00014rn0.jpg

http://img54.imageshack.us/img54/3059/dsc00015fs7.jpg

Opublikowano

Witam

Tak jest to wtyczka od czujnika, działa on na zasadzie zmostkowania tzn. kabel jest mocowany przy klocku hamulcowym i w momwncje jego przetarcia kontrolka świeci.

Połącz te dwa kabelki i kontrolka zgaśnie :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Po mojemu tam powinien być właśnie podłączony czujnik od klocków-najlepszym wyjściem jest kupienie czujnika z kabelkiem za 25 złoty i podłączyć.A sprawdzić możesz zwierając dwa styki wychodzące z tego gniazdka np.kawałkiem kabelka i lampka powinna zgasnąć.
Opublikowano
dzieki za odpowiedzie probowalem zrobic go na krutko zwierajac styki ktore z niego wychodza jednak kontrolka nie gasla :? teraz juz nie wiem co robic skoro nie zgasla po zmostkowaniu to po podlaczeniu czujniko wtez chyba nie zgasnie???
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A więc musisz jeszcze sprawdzić tylni czujnik,może tam też nie ma i dla tego nie gaśnie.Po zmostkowaniu włącz i wyłącz zapłon.
Opublikowano
jak założysz nowy czujnik,to kontolka zgaśnie, ja kiedyś miałem podobną sytuację, mostkowanie nic nie dało, dopiero zakup czujnika za 20 zł załatwił sprawę pozytywnie
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jak założysz nowy czujnik,to kontolka zgaśnie, ja kiedyś miałem podobną sytuację, mostkowanie nic nie dało, dopiero zakup czujnika za 20 zł załatwił sprawę pozytywnie

Nie no, nie rób voodoo. Czujnik jest po prostu zwarciem, więc zwierając przewody robisz dokładnie to samo.

Uważam, że warto założyć czujnik.

Jeżeli kontrolka nie zgaśnie po wyłączeniu i włączeniu zapłonu - sprawdź czujnik z tyłu oraz niestety - kable. Jest gdzieś przerwa lub zwarcie do masy.

Kai
Opublikowano
po zwarciu kontrolka zgaśnie ale nie od razu. Kiedyś robiłem coś takiego i zgasła dopiero po ok. minucie jak dobrze pamiętam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
w 5 nie gaśnie.

No to masz jakąś dziwną '5'. Normalnie gaśnie, u Ciebie nie.

Tak to wygląda:

http://www.kudys.wv.pl/bmw/bp.jpg

Jakieś voodoo? Zwierasz i już.

Kai
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
w e39 z 98 roku i pelnym komputerem po zmostkowaniu kabelków tez zgasnie ten komunikat czy trzeba go dodatkowo wykasować ?