Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Od "paru chwil" jestem posiadaczem IS-a. Przy kupnie tego nie zauważyłem ale teraz wiem że licznik mnie oszukuje, tzn w miarę rozpędzania auta wskazowka unosi się ale ospale i pokazuje dużo mniejszą prędkość :( Tak na oko, przy 120-130 wychyla sie zaledwie do ok 80km/h. Co może być nie tak??? Miał ktos cos takiego?
Opublikowano
Witam. Od "paru chwil" jestem posiadaczem IS-a. Przy kupnie tego nie zauważyłem ale teraz wiem że licznik mnie oszukuje, tzn w miarę rozpędzania auta wskazowka unosi się ale ospale i pokazuje dużo mniejszą prędkość :( Tak na oko, przy 120-130 wychyla sie zaledwie do ok 80km/h. Co może być nie tak??? Miał ktos cos takiego?

tez mi sie wydaje ze w moim aucie licznik zaniża , jadąc 100km/h czuje sie jakbym jechal 120

Opublikowano
No tak, u ciebie to może być takie uczucie lub wrażenie :) Ja natomiast nieźle bym się "zdziwił" gdyby mnie pały zatrzymaly poza miastem przy wskazaniu licznika 90km /h a pocinałbym 150 :mrgreen: Wie ktos od czego tak może być? Zbliza się week to napewno wyjmę zegary...
Opublikowano
Albo tak jak pisał kolega... ktoś grzebał przy liczniku i źle pozakładał wskazówki. Albo masz nieseryjny rozmiar opon lub felg??
Opublikowano
No właśnie że zegary są oryginalne i od tego właśnie auta- zadne tam tjuningowe :) (choć ręki nai dam uciąć że nie było cos w nich robione dopóki ich nie wyciągnę). No i kólka też seryjne alusy oryginały BMW z oponami 205/60/15. . .
Opublikowano
ja moge powiedziec tylko ze u mnie oszukuje licznik o ok 10 -15 km/h

a to dlatego ze mam nizsze opony niz powinny byc ale po wlaczeniu licznika na komputerze jest normalna predkosc (ale tylko na komputerze )

Ale fajnie to chyba masz jakieś specjalne czujniki dla komputera, że rozmiar opon nie ma znaczenia. Może to jakiś GPS.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Siemka. sam jestem ciekaw tego tematu.. mi też oszukuje licznik i troche zaniża prędkość :doh: a licznik nie pokazuje kilometrów ale mile. może ktoś wie jak to zmienić?? może jest sposób podobnie jak na kasowanie inspekcji czy uruchamianie testu.. czy musze z tym jechać i podłączyć do komputera? :roll:
Opublikowano
Jeśli chodzi o oponki to mam 205/60/15 więc raczej powinno być ok bo jeśli się nie mylę to takie powinny być :doh: przynajmniej tak czytałem na innych postach. a co zrobić ze zmianą z mil na km? muszę podłączyć go do komputera żeby to zmienić?
Opublikowano
Jeśli chodzi o oponki to mam 205/60/15 więc raczej powinno być ok bo jeśli się nie mylę to takie powinny być :doh: przynajmniej tak czytałem na innych postach. a co zrobić ze zmianą z mil na km? muszę podłączyć go do komputera żeby to zmienić?
Opublikowano
Witam.czy ktorys z kolegow ma watpliwosci co do przebiegu swojej buni.Spotkalem sie z teoria ze licznik po takim"zabiegu" moze przeklamywac.Moze warto to sprawdzac przy zakupie???

Pozdrawiam faraon72

aujourd'hui, demain, toujours BMW

http://images29.fotosik.pl/57/241caa6004072ad7.jpg

Zobacz moja Bunie http://bmw5er.pl/viewtopic.php?t=223

Opublikowano
Ale fajnie to chyba masz jakieś specjalne czujniki dla komputera, że rozmiar opon nie ma znaczenia. Może to jakiś GPS.

:cool2: :cool2: :cool2:

a moze po prostu zalezy to od obrotow na skrzyni :shock:

oczywiście że licznik jest podłączony do skrzyni ale mierzy obroty z wału napędowego a co za tym idzie opony maja kluczowe znaczenie w oszukiwaniu kilometrów. Ja mam seryjne i też oszukuje i to jest dziwne. trzeba bedzie jechać do dobrego fachowca i sprawdzić go na komputerze :duh:

Opublikowano

Jarku napisał że jadąc ok 120 prędkościomierz wskazuje 80 więć aż 0 50%. Nie wyobradzam sobie jak niestandardowe musiały by być opony i felgi, żeby miały różnice 50% na obwodzie, zapewnie nie weszły by w nadkola.

Ale chciałem też zwrucić uwagę na drugą sprawę, bo napisałeś jarku że masz "wrażenie" jazdy z prędkością 120. Być może jest to tyko wrażenie, bo zapewne gdybyś teraz wsiadł do nowej siódemki i rozpędził się do 200, nie patrząc na zegary, miałbyś wrażenie jazdy dużo mniejszą prędkością. Na to wrażenie największy wpływ ma otaczające nas odgłosy np. owiewające nas powietrze, szum opon oraz rodzaj drogi po której jedziemy, na autostradzie wydaje sie że stoimy w miejscu, a na jednopasmowej z lasem po obu stronach odnosimy wrażenie że jedziemy w rajdzie WRC.

Najlepiej weź znajomego z samochodem i jadąc dwoma samochodami sprawdzcie jak to w rzeczywistości wygląda. Może wystarczy zresetować kompa (tj. odłączyć klemy na pare minut), nic nie zaszkodzi.

E39 TOURING - i nic mi więcej nie potrzeba (narazie :-)