Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie! Kupiłem żonie E39 1,8 td z '97. Myślałem że go dobrze obejżałem ale okazało się że nie. Na wolnych obrotach (bez pedału gazu) silnik trzęsie się jak galareta, i chyba niezbyt równo pracuje. Efekt ten jest niezbyt wyraźny o ile się w niego nie słuchać. Piszę ten post gdyż dowiedziałem się dziś że 1,8 to katastrofa usterkowa i jestem trochę przerażony.

Proszę o podpowiedź czy to normalne a jeśli nie to co zrobić, (może coś we własnym zakresie?).

Opublikowano
jeśli obroty są w normie to może poduszki pod silnikiem kwalifikują się do wymiany.Takie moje zdanie,a diesel poza tym ma trochę większe wibracje niż benzyna.|Jeśli silnik pracuje równo,ma moc,nic w nim nie wali i cyka to chyba jest w porządku.
Opublikowano

Witam,

Mam ten sam samochód i ten sam problem. Wlasnie mysle do którego mechanika sie wybrac. Z poczatku myslalem ze to poduszki ale znajomy powiedzial ze to moga byc wtryskiwacze rozregulowane. Ciekawe jaka to przyczyna, jak docisne pedał do 900 obr./min to jest OK.

p.s. jak znam zycie to skończy się na wymianie poduszek i regulacji wtrysków :(

pzdr

Opublikowano
Ja tez tak mam w 1.8 TDS wczoraj kupilem, tez dosraje drgan przy malych obrotach( bez pedalu gazu) ale jak trosze wskoczy na obroty tak ok 900 - 1000 obr to jest ok tak ze pewnie to poduszki, bac ten typ tak ma :P
Opublikowano

Witam!

od 4 mies jezdze 318tds z przebiegiem 300000km - ksiazka serwisowa - nigdy nie ruszano ukladu wtryskowego. Chodzi jak nówka, nie bierze oleju i nie kopci ;) Mysle ze duzy wplyw ma jakosc paliwa. Autko jest szkockie (z kier po prawej) i raczej nigdy nie wyjechalo poza UK.

Moze zatankujcie jakiegos v power diesel i zobaczcie co z tego wyjdzie. poza tym nie zaszkodzi sprawdic wyczyscic filtra paliwa, spuscic wodę - w Polsce wody nie zaluja do diesla na stacjach takze...

Byl kiedys watek jakie predkości osiagaja 318tds - moj dochodzi do 170km/h i podejzewam ze na polskim paliwie nie dojdzie do 160 nawet ;)

Jak dlugo sa w Polsce te wasze TDS'y?

Moze trzeba je dostosowac do naszego paliwka - regulacja. ;)