Skocz do zawartości

Czy zmieszczą mi się do E39 fele 8,5 Jx18H2 ET13 ?????

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
prawdopodobnie poniewaz felgi do bmw e 39 maja takie paramaetry oczywiscie 5x 120 natomiast et 20 i osadzenie na piascie 74 a nie jak we wszystkich inych bmw 72 oczywiscie to wszystko da sie wcisnac ale wydaje mi sie ze nie jestes w stanie zalozyc tak szerokich felg na przednia os ja probowalem zalozyc kiedys felgi wlasnie o takiej szerokosci ale mi obcieraly o amortyzator i to mocno ale mialem tam et 47 wiec moze tobie beda jednak pasowac ci ale dla pewnosci radze sprawdzic zalozyc na auto i powoli sie przejechac
Opublikowano
szwagier na śląsku władował potężne gumy do e39 nie znam się dobrze na tym ale były bardzo niskie i z tyłu przetarł na chyba wewnętrznej stronie każdej opony bieżnik okazało sie że trzeba regulować skosy chyba na półosiach --znam to z opowiadania to tylko dla wiadomości ażeby nie przesadzać z oponami :arrow: :arrow: :arrow:
"" jedż z butem ,ale nie na kapciu"", mów co myślisz , rób co mówisz
Opublikowano
:( przy okazji niech ktoś mi powie co oznaczaja te liery np. H2 wszedłem na angielską sronę i nie mogę dojść zbyt słabo znam english""" jest :np:7JX15 H2 pozdrawiam :arrow: :arrow: :arrow: :roll:
Opublikowano

7 - to szerokość felgi w calach , j - to promień wygiecia wenetrznego rantu felgi / jest jeszcze jj / 15 to średnica felgi w calch , H2 to ilość karbów na feldze gdzie włazi opona / tak strzela przy zakładaniu - jest H - z jednym /kołnierzem / karbem , H2 i CH z jednym płaskim karbem /

fele 8,5 Jx18H2 ET13

8.5 - szerokość , J - promień na wewnetrznej stronie rantu - tam gdzie dotyka guma felgi , 18 - wysokość feli / opona by musiała być profilu w granicach 45 / H2 to wiadomo , teraz trzeba znać fabryczne ET dla alu w Twoim modelu i policzyć to ET 13 - ale coś mi to nie pasuje do E39 i sprawdzić czy jest podany ML lub DC / to symbol otworu centralnego - w Twoim modelu jest więkrzy niż w innych modelach ...

* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano
:( misiek525 --dzięki teraz już wiem,póżno ale pytam się bo kupiłem już z głupiego-frant fele [metrycznych wymiarów ,mało,że miały być 15' to są 16 to jeszcze nie feler ale żadna opona 16" nie pasuje , tylko i wyłącznie TRX ,których nie ma nawet używek a nowe pewnie kosztują pół auta-już wcześniej marcin mnie oświecił z Wołomina bodajże ,ale o tym H2 nadal nie wiedziałem WYSTRZEGAJCIE się takiego rozmiaru195TR 415 CH te 415 to właśnie całe nieszczęście powinno być podobno 406,4 wówczas można 16" władować , piękne fele ale nici z tego i jeszcze gościu nie chce oddać kasy, w czwartek ma się to wszystko rozstrzygnąć --pozdro dla śmigieł :roll: :arrow: :arrow: :arrow: --acha i przez to CH pomimo że było 4,5 atmosf. opona nie weszła na płaski rant porażka,.
Opublikowano
misiek -napisz mi czy kiedykolwiek miałeś problem z głowicą masz taki silnik jak mój-ja w tym roku robiłem niestety ,ledwo zdobyłem głowice ale kompletną z wałkiem ,troche mnie gość oszukał bo miała być od zaraz do założenia ale sprawdziłem zawory 2 tylko trzymały ,szczelność gwarantował więc nie sprawdzałem, no i jest dobra -tylko 950pln albo aż! :arrow: :arrow: :arrow:
Opublikowano
he he widzę same książkowe mądrości na temat felg.Tak się składa ,że siedzę w tej branży i już na wszystkim jeździłem od 15 do 19cali.A więc tak,ważne ,żeby otwór centrujący miał 74,1(np e39) a nie 72,5(np e34),ET13 jest ok,co do opon to powinny być 235/40/18 ew 225/40 lub jak chcesz coś wyższego to 225/45.
Opublikowano

Robert_1-

widzę same książkowe mądrości na temat felg.
- myślę że lepiej zacytować na odległość książkowe mądrości niż bić pianę , a podane symbole są dostępne we wszystkich poradnikach da zainteresowanych - ale witamy fachowca na forum ... szkoda że dopiero teraz takiego fachmana się dorobiliśmy...

jerzy- z ręką na sercu / jak mówili starzy harcerze / nic nie robiłem przy tym aucie - po za wymianą czujnika świateł cofania / bieguny były ośniedziałe ale kupiłem nowy i poszedł mi amor z prawej strony - jak można się domyśleć - dochodzenie swoich praw to walka z wiatrakami - wymieniłem dwa i od tego czasu tylko dolewam płyn do zbiornika spryskiwaczy

* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano
Tylko ,że takie cytowanie definicji książkowych to bicie piany,pełno tekstu z którego nic nie wynika.Ciekawe ,że opona do e39 na 18cali to musi być 45 profil.Zawsze myślałem ,że używa się w tym celu kalkulatorów zamienników opon aby dobrać rozmiar innej średnicy po to aby licznik nie przekłamywał itp.Pisze o tym z czym miałem do czynienia a nie co wyczytałem gdzieś tam.
Opublikowano
misiek -dzięki , myślę że u mnie się ta sprawa zamknęła , juz widzę że "zefirek "nie chłodzi jak trzeba bo milimetr z pionu w kierunku "zła"odchylony-we Wieliczce ma gość nowe po220 pln trzeba sie tam wybrać-pozdro :arrow: :arrow: :arrow: