Skocz do zawartości

Jak stoi w ubezpieczalni według EUROTAX 323i 95r ????

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Żona załatwiła w sobote mi auto.Może ktoś sie orientuje ile stoi w ubezpieczalni-czyli w cenniku EUROTAX takie auto 323i 95r .Wyposażenie: klimatronik podwójny strefowy,el.szyby i lusterka,wspomaganie,ABS,pełny komputer w środku.Prosze o pomoc ,bo nie chce żeby przekroczyła kwota 70% i żeby nie było szkody całkowitej.

Teraz moja becia wygląda tak: :mad2:

http://img172.imageshack.us/img172/2237/dscn0777oz4.jpg

A wyglądała tak:

http://img528.imageshack.us/img528/6214/dscn0180cw5.jpg

Opublikowano (edytowane)
Naprawdę się nikt nie orientuje jak stoi takie BMW w ubezpieczalni???

raczej nie bedzie szkody calkowitaj . kupilem pól roku temu podobnie uszkodzaona e36 325TD z 95r . tyle ze byla uszkodzona bardziej centralnie. do wymiany : maska ,obie lampy, kierunki,halogeny, wzmocnienie czolowe, gril/atrapa, oslona pasa przedniego która sie polamala i wkrecila sie w pasek klinowy który pekl wraz z napinaczem. i troche plastików , rozszczelniona tez zostala chlodnica klimy, calosc szkody PZU wycenilo na 5900zl.

Częsci kupilem:

paski(wielokl./klima) 76 zl

maska oryg. 412 zl

gril (nowy model) 260 zl

pas przód oryg. 140 zl

lampyDEPO soczewka /kieunki bialy dym 496 zl

napinacz paska oryg. w serwisie 112 zl

żarówki 26 zl

borygo 40 zl

płyn wspom ATF 13 zl

halogeny 146 zl

ceny czsci podane wraz z przesylką (kupowane poprzez allegro)

brakuje mioslony pasa przedniego calosc jeszcze nie polakierowana tak wiec nie wiem ile bedzie kosztowal lakiernik. zderzak mialem nie polamany tylko porysowany nie wiem jak to uznal rzeczoznawca

Edytowane przez tomect
Opublikowano

Podepne sie pod temat z pytaniem

Kiedy rzeczoznawca powinien zakwalifikować do wymiany/naprawy ?

Maglownice ukł. kierowniczego ? Wiem z doswiadczenia że w e36 nawet przy malych uderzeniach takich jak w/w maglownica zaraz albo po kilku dod. tys km. zaczyna ciec. Naprawa tego jak wiadomo nie jest prosta ani tania.

Jak musi wygladać pojazd żeby w ramach likwidacji szkody PZU uznalo wymianę lub naprawe maglownicy.

Ktos mial taki przypadek może

Never Say Never Again!
Opublikowano
Podepne sie pod temat z pytaniem

Kiedy rzeczoznawca powinien zakwalifikować do wymiany/naprawy ?

Maglownice ukł. kierowniczego ? Wiem z doswiadczenia że w e36 nawet przy malych uderzeniach takich jak w/w maglownica zaraz albo po kilku dod. tys km. zaczyna ciec. Naprawa tego jak wiadomo nie jest prosta ani tania.

Jak musi wygladać pojazd żeby w ramach likwidacji szkody PZU uznalo wymianę lub naprawe maglownicy.

Ktos mial taki przypadek może

przypuszczam ze dopuki kola w pojezdzie beda na swoim miejscu to rzeczoznawca nawet nie spojrzy na maglownice.

w moim aucie oprócz w/w uszkodzonych czesci mialem tez krzywą lewą alu felge czego nie bylo widac golym okiem no i jak sie okazalo po zlozeniu calego auta oprócz wyprostowania felgi trzeba bylo równiez wymienic piaste w tym kole czego rzeczoznawca oczywiscie nie zakwalifikowal do wymiany bo o tym nie wiedzial. przypuszczam ze kierujacy w czasie kolizji musial jescze uderzyc w jakis kraweznik albo to tylko zbieg okolicznosci.

Opublikowano
Byłem dzisiaj w ubezpieczalni.Powiem tak ,mamy takie prawo,że broni tylko firmy ubezpieczeniowe.Mam,a raczej miałem auto dziewice,wszystkie części oryginalne,lampy ,zderzak,itp,wszystko BMW.A rzeczoznawca powołując sie na przepisy Rady Ministrów wszystko wyceniał na częściach jak najtańszych w większości zamienniki Polskie ,a do tego i tu powiem na nasz rząd ZŁODZIEJE i KUR.....y,że napychają kieszenie ubezpieczalniom najtańsze jakie mogą tylko występować i bez podatku VAT -tak jakby w sklepie mi sprzedawali części bez Vatu.A byłem w PZU.Rzeczoznawca powiedział jak się nie zgadzam mogę podać go do sądu albo zrobić na faktury bezgotówkowo ale też ceny są ograniczone.Moją szkodę wycenił bez otwierania maski na 3100zł.Jutro bede walczył dalej bo ma przyjechać do warsztatu i reszte pod maską wycenić bo już otwarta.Na przykład lampa cała rozwalona a on idiote rżnie i tylko szkło do wymiany zaliczył.Bedzie ostra walka z nimi jak sie nie skończy min 5000zł.Słyszałem gdzieś że podobno można jakoś odzyskać podatek Vat niesłusznie potrącony.Już mi urwali przez to 600zł.Tak więc teraz jak ktoś nam auto rozwali zawsze bedziemy w plecy bo nie doprowadzimy go do stanu sprzed kolizji.O częściach oryginalnych zapomnimy.