Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam grono!

Mam problem chyba ze sprzeglem w mojej 320d. Gdy wciskam pedał gazu "do deski" na 3 i 4 biegu obroty zaczynaja przyrastac, a autko nie ciagnie. Po chwili złapie, ale jednak cos sie slizga. Widac, ze ma problem z przeniesieniem duzego momentu. Czy jest tam jakas regulacja docisku sprzegła, czy poprostu jest ono juz do wymiany ? Czy ktos spotkal sie z tym problemem ? Dodatkowo przy ruszaniu czuc lekkie szarpniecia (moze to ma cos wspolnego). Macie jakas rade ?

Xdrive

Koder

Opublikowano
Witam.Miałem podobny przypadek dwa latka temu w moim starym e36.Myślałem że koniec sprzęgła.Pojechałem na wymianę do znajomego mechanika.Ten na samym początku sprawdził płyn hamulcowy i okazało się że trzeba go pilnie wymienić i przeczyścić siłowniczki od sprzęgła.Okazało się że miałem bardzo zużyty płyn,a w siłownikach był syf(nowe nie są drogie),co dawało wrażenie kończącego się sprzęgła.Pozdrawiam.
Opublikowano
....no trzeba najpierw sprawdzic to co jest chyba mniej kosztowne( bo wymiana sprzegla kosztuje sam element tez troche kosztuje) ale moze byc nie tyle sama tarcza co docisk sprzegla....ale to tylko gdybanie-i wszystko jasne jest kiedy sie zdejmie skrzynie
Opublikowano
....no trzeba najpierw sprawdzic to co jest chyba mniej kosztowne( bo wymiana sprzegla kosztuje sam element tez troche kosztuje) ale moze byc nie tyle sama tarcza co docisk sprzegla....ale to tylko gdybanie-i wszystko jasne jest kiedy sie zdejmie skrzynie

jakie sa koszty robocizny tak pi raz oko ? duzo to roboty ? samo sprzeglo widzialem ze mozna nowke kupic na lledrogo za 500zl (co o tym myslicie?) co do plynu ham. to sprawdzali mi miesiac temu i byl dobry

Xdrive

Koder

Opublikowano

Panowie- skad takie ceny??

Ja do swojej 318 w Inter Carsie kupilem za 250 caly kpl. a kolega do 525 za 400 z malym hakiem.

Co do wymiany to wystarczy kanal, troche kluczy i zamilowania do dlubania przy samochodzie (krata piwa i pomocna dlon zawsze pomagaja)

Mi wymiana sprzegla zajela dzien czasu.

Powodzonka przy wymianie.

"A Pan 9mm Jest Pasterzem Chroniącym Moją Sprawiedliwą Dupę W dolinie Ciemności..."
Opublikowano

Ja do swojej 318 w Inter Carsie kupilem za 250 caly kpl. a kolega do 525 za 400 z malym hakiem.

Co do wymiany to wystarczy kanal, troche kluczy i zamilowania do dlubania przy samochodzie (krata piwa i pomocna dlon zawsze pomagaja)

CZY to sprzeglo co kupiles bylo do e36 czy e30? i czy bylo LUKa czy SACHA-a? bo niedowierzam ci....daj mi namiar na tego intercarsa w poznaiu to zamowie moze cos u nich

Opublikowano

Sprzegielko SACHSa +lozysko i docisk do E36

Nr tel (61) 846 05 80 -ja bylem osobiscie i wymeczylem kolesia o jakies znizki "studenckie" :) wiec zalezy jak jeszcze bedziesz gadal ze sprzedajacym.

Pozdro

"A Pan 9mm Jest Pasterzem Chroniącym Moją Sprawiedliwą Dupę W dolinie Ciemności..."
Opublikowano

Chetnie zrobilbym sam, ale nie mam kanału :( slyszalem tez ze w bmw cos jest inaczej ze sprzeglem (mozna zle zalozyc ;P)

Xdrive

Koder

Opublikowano
Ja sprzęgło wyjechałem do końca że się zjarało ( też ślizgało się na 3 i 4) :/ Za komplet sachsa zapłaciłem 430zł + 150 wymiana (jeżeli nie masz pojęcia lepiej zapłać mechanikowi) mechanik + pomocnik wymiana to jakieś 5h.
Opublikowano

No ja mam checi do grzebania w samochodzie ale jak kolega z gory nie mam zamiaru sie brac za tak powazna sprawe jak sprzeglo

Trza miec jakies zaplecze warsztatowe, trza odpiac wal, tlumik wijac skrzynie.....nie sadze zeby bylo to latwe jak wymiana koła.....rozgrzebac zawsze mozna tylko pozniej trudniej cos dobrze poskladac

Opublikowano

W katalogu IC występują dwa kpl sprzęgła do E46 z silnikiem 2.0d

Sachs:

E46 320d 1998.04 -> 2001.09 136 KM nr.kat.3000 842 001 Cena 684,21 zł

E46 320d 2001.09 -> 2005.02 150 KM nr.kat.3000 951 232 Cena 803,03 zł

W celu dokładnego ustalenia potrzebuje 7 ostatnich cyfr z numeru VIN pojazdu lub numer katalogowy kpl sprzęgła BMW

...nikt nie dodał więć ja to zrobie :mrgreen:

- przy tego typu usterce zawsze toważyszy specyficzny zapach spalonej, ślizgającej się tarczy sprzęgła - kontrola polega na włączeniu V biegu i próbie ruszenia, jeśli silnik nie zgaśnie - będzie pracował dalej a pojazd nie ruszy skrzynia na 90% do demontażu (z tego co napisałeś, sprzęgło do wymiany). :cry2:

:cool2: W poprzedniej mojej E30 zajeło mi to 2.5h (naprawa podobna) :cool2:

Galeria moich pojazdów i ich historia

http://img149.imageshack.us/img149/6353/podpisoj3.jpg