Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam jestem posiadaczem E34 91r w automacie od kilku dni czaczyna mnie ta skrzynia niepokoić a mianowicie, w momenicie kiedy zatrzymuje(całkowicie) samochód na biegu D i puszcze hamulec to teoretycznie powinien zacząć jechać a u mnie nie zawsze tak jest tzn. nieraz stoi jak by był na biegu jałowym N i dopiero po hwili załapuje i zaczyna się toczyć. Powiedzcie mi co możę być przyczyną, mam nadzieje że nie czeka mnie remont skrzyni. Może to sterownik. reszta biegów podczas jazdy wchodzi jak w masło i nie ma zadnych problemów. Aha i jeszcze zauwazyłem ze w momencie przezucania biegu np z D na R i odwrotnie czuć takie jak by szarpnięcie (tak jak by czuc jak skrzynia zmienia bieg) a pózniej jest już cacy.
Opublikowano

,,zegarmistrz swiatla'' u mnie tez tak jak by "zasprzęglanie" ale nie wiem czy nie zamocne bo to mój pierwszy automat a szrpnięcie to tak jak mówisz za ostro powiedziane.

Grzegorz Burlinski:

Tak do końca nie sprawdzałem ale przy kupnie ruszałem z każdego i nie było problemu jutro z rana sprawdze z tych biegów własnie przychamowac i ruszyć.

Macie może jeszcze jakies pomysły??? Jak sprawdzić stan oleju w skrzybi ja raczej niemam bagnetu.

Opublikowano
Co do oleju był żekomo był wymieniany jakieś 10 tyś. km temu, mam na to jakis taki paragon, ale bez pieczątki tylko jakis podpis kogostam no i napisane ze wymiana oleju z skrzyni biegów podane jest nr VIN, model samochodu kto wymieniał i kto to robił, zadnej pieczątki zakładu itp. troche dziwne to wyglada.
Opublikowano
Co do oleju był żekomo był wymieniany jakieś 10 tyś. km temu, mam na to jakis taki paragon, ale bez pieczątki tylko jakis podpis kogostam no i napisane ze wymiana oleju z skrzyni biegów podane jest nr VIN, model samochodu kto wymieniał i kto to robił, zadnej pieczątki zakładu itp. troche dziwne to wyglada.
Opublikowano
2,3,4 bieg tak samo, ale zauwazyłem jeszcze że dzieje sie tak gdy mocniej oprzychamuje jak dojeżdzam spokojenie do ,,przeszkody'' i spokojnie zatrzymam samochód to jest gitara, przxy dużej prędkości wyhamowując i wchodząc w zakręt też tak sie dzieje, może rzeczywiście mało mam oleju. A może być jeszcze jakaś inna przyczyna??.
Opublikowano
sprawdz poziom oleju, jesli będzie ok to możesz mieć kłopoty z mechaniką lub luz na przeniesieniu napędu skrzynia-wał-dyfer-przeguby. Może jest tam gdzies coś zuzytego i w chwili załancvzania biegu skrzynia robi skok i przenosi się to na całość. W mojej też mi kazali zmieniać skrzynie a okazało że padło łączenia skrzynia -wał
Opublikowano

Cześć Grzesiu to walczymy dalej ze skrzyniami!!

Tomi jak masz automat 4 czy 5. Samochód diesel czy benzyna? Jaki był przebieg jak kupiłeś, kiedy, a ile masz teraz najechane?

Opublikowano
A więc najechane jest pnad 188tyś wiem ze to nie orginalny przebieg ale..., 2,5 TDS, tak jak pisałem dzieje sie to przy mozniejszym przychamowaniu, podczas jazdy jest gitara
Opublikowano
luz na przeniesieniu napędu skrzynia-wał-dyfer-przeguby. Może jest tam gdzies coś zuzytego i w chwili załancvzania biegu skrzynia robi skok i przenosi się to na całość. W mojej też mi kazali zmieniać skrzynie a okazało że padło łączenia skrzynia -wał
a powiedz mi jak to sprawdziłe ze to te łączenia, widzisz podejrzewam ze jak by były to te łączenia to moze z innymi biegami było by tak samo a tu jest tylko ten pierwszy bieg zaraz po hamulcu pózniej idzie jak w masełko no chyba ze się myle bo w tym temacie jestem zielony,

- najechane jest pnad 188tyś wiem ze to nie orginalny przebieg ale..., 2,5 TDS, tak jak pisałem dzieje sie to przy mozniejszym przychamowaniu, podczas jazdy jest gitara, automat mam 5 biegowy, dodatkowo jest jecze osobno 2,3,4, no i 4podstawowe biegi P,R,N,D

Opublikowano

Tomi na spokojnie na początku zajmij się skrzynią, parę tematów niżej też o tym pisałem i nie tylko ja. Mi nawet potrafił zgasnąć. Jak się okazało miałem za mało 0,7 litra oleju i skrzynia wariowała. Jeśli nie jesteś pewny co do wymiany oleju lepiej zrób to jeszcze raz. Ważna jest klasa oleju. Żeby nie zapeszać jeden z naszych kolegów ostatnio też miał problemy ze skrzynią, cuda się działy, wymienił olej, filtr i co kupę kasy zaoszczędził na "magikach" od skrzyń. Jak jeszcze coś to wal... :bokser:

Dodaję: jak będziesz "na górze" to nic nie zobaczysz bo jest osłona termiczna od wydechu i trzeba trochę rozebrać

Opublikowano
Blaszke od skrzyni juz widziałem ale niestety spisałem tylko ze to je 5Hp18 czy cos takiego a reszte zostawiłem, ale teraz zrobie to porządnie dowiem sie jaki olej dokładnie ile i wymienię, i wtedy pociagne dalej temat mam nadzieje ze wiecej nie bede musił pisc po wymianie, ALE WIELIE DZIEI ZA POMOC.