Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszytskich. Mam nastepujacy problem;

moj komputer nie mierzy predkosci a co za tym idzie nie pokazuje zurzycia chwilowego paliwa. Pozostale funkcje po odblokwaniu komputera pokazuje wartosci w duzej mierze zgodne z rzeczywistoscia. Dwie wartosci tzn typ (klawisze 100 i 1 razem wduszone) oraz zawartosc procentowa baku chyba sa bledne. Z tego co sie doszukalem na forum moj komputer powinien pokazywac TYP 7-05 (to jest warteosc dla BMW 735 iA 1989) a pokazuje TYP 7-00 (co chyba odpowiada modelowi 740 lub 730 nie jestem tego pewny. Wskazania zawartosci baku sa bledne o jakies 2%. Pytanie jest czy jest to zwiazane z bledym wyskalowaniem komputera czy z komputerem ktory nie pasuje do tego modelu czy tez jakies bledne polaczenie lub defekt komputera? no i dlaczego nie ma pomiaru predkosci, czy ktos wie gdzie jest czujnik i na jakiej zasadzie dziala pomiar? Pozdrawiam i z gory dziekuje za wszelka pomoc. Marcin

Opublikowano
no ja niedawno zaonserwowalem cos takiego, jak zatankowalem do pelna i przejechalem jakies 400 km OBC pokazal 299km/h i 29.99l/100km po wduszeniu S/R wskazanie zniknelo i nadal to samo. Przypuszczam ze musi byc walniety jakis relay (stry lut albo cos) tylko nie wiem ktory by sie tym zajowal. Ten problem wsumie przypomina probelm Mustard-relay. Jak masz moze jakas rozpiske elektryki to mozna by sie rozejzec. Ja takowej narazie nie posiadam. Narazie bede szukal i dzieki za reakcje (to moj pierwszy post w sumie :). Pozdrawiam M
Opublikowano
Czy prędkościomierz pokazuje Ci prędkość ? Czy kilometry dzienne i licznik wszystkich kilometrów działa poprawnie ? Jeśli nie to możesz mieć uszkodzony kabelek przy czujniku prędkości w tylnym moście.
Opublikowano
Co do wskazań ilości paliwa to nigdy komputer nie pokaże dokładnia, są to dane szacunkowe. Ponadto rejestruje on jeżeli do zbiornika wlewasz jednorzowo więcej jak 5 litrów, tak więc jak tankujesz z przerwami to nie zliczy całego paliwa.
Opublikowano

wiec predkosciomierz na tablicy rozdzielczej pokazuje predkosc wlasciwa, kilometry dziene tez sa liczone dokladnie ( nie dziala tylko ich podswietlenie - ale to zrobie jak bede mial urlop), ale kabelek warto sprawdzic. A wiesz moze o jakims poscie ktory zawiera informacje gdzie dokladnie sie tego czujnika i kabelka doszukac i jak sie do tego zabrac?

Co do wskazania paliwa to OK moge zyc bez poprawnego wskazania :)

Dzieki Bardzo za info i pozdrawiam. Postaram sie wmiare szybko jakies nowe informacje zapostowac o tym temacie.

M