Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam serdecznie. Jestem posiadaczem od kilku dni BMw e34 520 i 24v . Mam pytanie dotyczace temperatusy silnik. Nawet jak jezdze bardzo dlugo i wogole podczas jazdy wskazowka tempertury nigdy ale to nigdy nie jest posrodku (chcoiaz minimlanie mniej lub wiecej niz 90) jest zawsze maks w polowie miedzy zimnem a 90 ale nigdy na srodku lub w poblizu 90. Czy to normlane czy to jakas usterka?? Prosze o rade, pozdrawiam
Opublikowano

Wydaje mi się ze to normalne.... U mnie też tak jest w E34... W E36 tak samo było :)

Widomo to nie jest nowy samochód, i zawsze moze być minimalnie przestawione...

No chyba że nie mam racji...

Było:

E36 318i '91

E34 525i '93

E36 318TDS '97 :)

Teraz:

????

Różnie to było ale z BMW do końca :D

Opublikowano
WITAM powodów może być kilka między innymi możesz mieć uszkodzony termostat nie zamyka się do końca i masz cały czas wymuszony obieg i nie może się nagrzać i to bym obstawiał na 90% możesz mieć też uszkodzony czujnik albo przerobioną wizkozę na sztywno
Opublikowano
czy jest jeden czujnik temperatury . bo mam wpiety w chlodniece jeden no ale chyba powinien byc tez w silniku bo to on jest najbardziej wiarygodny najbardziej. MAm wpiety w chlodniece jeden a ten w silniku??
Opublikowano
Ale zobaczcie, przynajmniej u mnie tej wskazówce brakuje moze 1-2mm :) To chyba nie ma czym się bać, no i zawsze jest odchylona w lewo...

Było:

E36 318i '91

E34 525i '93

Teraz:

????

Opublikowano
NO WLASNIE BRAKUJE CI 1-2 MM a nie 1 cm :shock: no mowie ze jest w polowie miedzy zimnym a 90 stopni czyli gdzies 45-50 na oko stopni. no tak wg mnie nie pownno byc ze samochod ma temperature silnika ledwo co odstajaca od zimnego :mad2:
Opublikowano
No to raczej coś masz zepsutego :) Ja stawiałbym na termostat.. Ale nie jestem pewien..

Było:

E36 318i '91

E34 525i '93

Teraz:

????

Opublikowano

... wizualnie to jest tak :

http://www.nmia.com/~dgnrg/gauge_c.jpg

i wpęłni zgadzam się z radkiem 79 - zaczął byb od zmiany termostatu i dobrego odpowietrzenia układu / jak silnik jest nie dogrzany to i spalanie wzrasta :( /

* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano
no to mam 62 lub 57 stopni i to zawsze. nigdy powyzej 62 stopni najczesciej 57 stopni jest. a co do spalania to fakt jak nie ma odpowiedniej temperatury to i spala wiecej. Misiek_525 wogole dzieki za pomoc , tak samo z tym czujnikami bede wiedzial gdzie one sa ;-)
Opublikowano
A JEZELI SAMOCHOD POSIADA TAKA TEMPERATURE TO CZY MA TO WPLYW NA CIEPLO OGRZEWANIA??? BO JAK WLACZA GRZEJE MI OCZYWISCIE ALE JESY TO CIEPLE W POWIETRZE W MIARE NATOMIAST NIE JEST GORACE. POWINNO BYC GORACE JEZELI JEST USTAIWONE NA MAKSA, CZY TEMP SILNIKA MA NA TO WPLYW???
Opublikowano

... temp. otwarcia termostatu powinna wynosić 88 - 92 ( tak powinna pokazywać strzałka na foto ) / temp. otwarcia zależy od producenta termostatu / i taka się utrzymywać nie zależnie od pory roku i temp. zewnętrznej - jak silnik jest nie jest dogrzany to nigdy nie uzyskasz temp. w środku ...

rossi 20 - caps locka wyłącz ... :cool2:

Opublikowano
Ok to dziekuje bardzo. Jade do intercarsu kupuje termostat , wymieniam i opowietrzam ukald dobrze. Mam nadzieje ze pomoze. Bo tak jak mowie temperatura maks w granicach 60 stopni jest. No i czujniki tem 2 wymienie. Pozdrawiam i dzieki za strone przydala sie , pokazala mi gdzie co jest. Serdeczne dzieki :wink:
Opublikowano

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=HB21&mospid=47369&btnr=11_0788&hg=11&fg=35

Na tej stronie pokazane sa dwa czujniki do mojego silnika, natomiast w intercarsie jest tylko jeden rodzaj (wygladaja tak samo) dlatego tak twierdze :D , ale czy drugi taki sam jest?? czy kupujac mam kupic dwa te czujniki , czy kazdy jest inny??? temp do wskazowki inny a ten do komputera tez inny ?? Z gory dziekie Misiek :D

Opublikowano

rossi 20 - bez urazy - skąd Ty masz w temacie oznaczenie 24 V ?

- co Ci pokazał RealOEM w tabeli Engine - M20 czy M 43 ? bo z tego linku który wkleiłeś wynika że masz M20 B20 / M typ silnika , pasek rozrz. , metalowy kolektor dolotu 12 zaworów - B 20 - to pojemność silnika /

drobny błąd ale wprowadził zamieszanie bo w Twoim silniku jest inne odpowietrzenie układu chłodzenia , inny termostat i wiele innych różnic - Odpowiedzi na Twoje pytania w innych tematach można wrzucić do kosza ... tamte dotyczyły typu M43 ...

Czujnika na razie nie kupuj bo ten ci pokazuje - niska temp . to nie jego wina , kup termostat - pytaj o tem. otwarcia - poczytaj tu :

http://autobmwklub.triger.com.pl/forum/viewtopic.php?t=44137&sid=03d9e8169b9bef3e8d9c35c6a33f4e7e

tylko do końca - pozwoli Ci zaoszczędzić kasę i nerwy :

/tego Verneta miałem w poprzednim i też miałem kłopoty - nie dogrzanie , niska tem. otwarcia /

co do czujników to dla Twojej ciekawości - ten oznaczony nr 14 to :

TEMPERATURE SENSOR a ten nr 12 ENGINE COOLANT TEMP SENSOR

14 stka ma wtyczkę dwu pinową i idzie do zegarów a 12 ma tylko plus i / bagnet , oczko / i idzie do kompa wtrysku ...

Opublikowano
posaidam siilnik 520 R6 24V plastikowy kolektor dwa walki rozrzadu , łancuch. To jakie jest oznaczenia takiego silnika???
Opublikowano
Oczywiscie kupie nie Verneta tylko Wahler z temartura otwarcia 92 stopnie bo mam tez klime w samochodzie dwustrefowa.
Opublikowano
No wlansie jaki mam kupic ?? z jaka temperatura otwarcia?? doradzono mi ze skoro mam klime to najlepiej z temperatura otwarcia 92 stopnie. Dodam ze mam samochod na gaz.