Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie.

Zeby wyrejestrowac auto trzeba je sprzedac komus lub zlomowac. Zeby nie doplacac do zlomowania 5zl/kg musi byc kompletne. Ja je tak puknalem ze nie oplaca sie go reperowac ale jest duzo sprawnych czesci. Jak to zrobic zeby jeszcze cos z niego wycisnac? Mozna wyrejestrowac auto w jakis sposob mowiac ze zostanie rozlozone na czesci?

Jak ktos cos wie to bede wdzieczny za pomoc. Pilne

Opublikowano
Musi by kompletne a dokładnie waga nie może by niższa niż podajże 100kg niż jest w dowodzie wpisane o ile się oriętuje czyli jeśli nie przecieło Cie na pół to powinieneś nie dopłacac do złomowania :think:
http://www.toya.net.pl/~yeahman/00/bmw4.jpg
Opublikowano

Oficjalnie temat ciężki do przeskoczenia.

Mniej oficjalnie to piszesz umowę na Kazia Kowalskiego z Pierdziszewa Górnego i po problemie.

"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
Opublikowano

Mniej oficjalnie to piszesz umowę na Kazia Kowalskiego z Pierdziszewa Górnego i po problemie.

tylko musisz na umowie jego serie i numer dowodu wpisac i pozniej z taka umowa idziesz do wydzialu komunikacji i osoba z okienka ktora przyjmuje od Ciebie wniosek sprawdza dane na kompie -> jak sie zgadzaja to ok, jak nie ..... masz problema

wiem bo dzisiaj przerabialem ten temat - sprzedałem bordową rakietę z podpisu

Mozesz jedynie spisac za 50 zl umowe z zulem spod sklepu :cool2: pod warunkiem ze ma dowod a on nie swiadomy nawet ze ma samochod :D - rozbierasz na czesci i gonisz, pozniej zbijasz numer nadwozia i reszte blachy na złom :), tez bym tak zrobił ale nie bede sie bujaj z czesciami do Poloneza a poza tym nie miałbym serca tak go rozebrać - płakał bym jak bober :cry:

Opublikowano
Jaka odpowiedzialnosc grozi za niezgloszenie auta przez nowego właściciela?

a co Cie to obchodzi :), niech już się o to kupujący martwi :).

A tak na powaznie, wiem ze np PZU wysyla druczek z zawiadomieniem/prosba o ubezpieczenie (ale nie trzeba u nich ubezpieczac). A co do odpowiedzialnosci to nie ma chyba az takiej dopoki Cie nie zatrzyma policja jak jezdzisz tym pojazdem.

Opublikowano

tylko musisz na umowie jego serie i numer dowodu wpisac i pozniej z taka umowa idziesz do wydzialu komunikacji i osoba z okienka ktora przyjmuje od Ciebie wniosek sprawdza dane na kompie -> jak sie zgadzaja to ok, jak nie ..... masz problema

To sie wycwanili hehehe.

Kiedyś nie było takich problemów ale warto wiedzieć. Z jednej strony nie masz obowiązku sprawdzania czy kupujący nie jest osobą fikcyjną (np. lewy dowód) ale z drugiej można to łatwiej zrobić (np. tak jak napisałeś) więc po co się tłumaczyć.

Dzięki za informację.

"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
Opublikowano

w Warszawie, na strażackiej za złomowanie samej budy chcą 200 zł, więc to wszystko zależy od złomowiska

BTW - w wydziale komunikacji oczywiście mogą sprawdzić prawdziwość danych z dowodu odobistego, ale z białoruskiego paszportu będzie im trudniej :cool2:

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano
Hmm... no wlasnie moze byc problem z tym dowodem (Imie Nazwisko, Numer i seria dowodu). Myslalem bardziej o fikcyjnym papierze zlomowania. Zebym dostal kwitek i mogl wyrejestrowac auto a zeby to auto sobie tak naprawde stalo u mnie w garazu.
Opublikowano

Metody sa 3:

1. zaplacic 200zl za zlomowanie

2. wypisac umowe na kazia kowalskiego ktory kupil od nas auto przy drodze na slomczyn - nikt nam nic nie zrobi

3. zglosic kradziez po tym jak auto jest juz w kawalkach

Dwie nielegalne, jeden legal. Co kto lubi.

Opublikowano

Taaa... Oddam auto na złom i dopłace jeszcze.. śmiech na sali !!

Wolałbym sprzedac na czesci i zgłosic krdziez albo sprzedac na czesci i sprzedac "komus na trasie".

Takie sa własnie przepisy.. namiawiaja ludzi do robienoa rzeczy nielegalnych.

Opublikowano

2. wypisac umowe na kazia kowalskiego ktory kupil od nas auto przy drodze na slomczyn - nikt nam nic nie zrobi

pod waruunkiem że bedziesz znał jego numer i serie dowodu bo w przeciwnym razie lipa - przynajmniej we Wrocławiu.

Jak stałem w kolejce o złozenie papierów ze sprzedałem Poloneza przedemna stał taki starszy Pan ktory sprzedał jakis tam swoj samochod komus z Zamosci. Miał umowe napisana odrecznie, ale na niej nie wpisal serii i numeru dowodu swojego i kupujacego tylko dane i Pan z okienka powiedział mu ze to podstawa! i niech załatwi ten numer i serie przynajmniej tego goscia. Niestety ten starszy Pan nie miał numeru telefonu i powiedzial ze daleko zeby jechac..... Odszedl z kwitkiem... Takie sa urzedy...

Wiec jak chcecie to mozecie wypisywac umowy na Kazia Kowalskiego znikad a pozniej sie tlumaczyc - chyba ze u Was urzedy działaja inaczej :)

Lepsza opcja jest z żulem spod sklepu - najbezpieczniejsza - tylko po co biednemu jeszcze kłopoty stwarzać.

Opublikowano

Przepisy Cie nie namawiaja :idea: :nienie:

Opublikowano
Metody sa 3:

1. zaplacic 200zl za zlomowanie

3. zglosic kradziez po tym jak auto jest juz w kawalkach

Dwie nielegalne, jeden legal. Co kto lubi.

te 200 zl za zlomowanie to jest ten legal czy nie? mi pan ze zlomowiska powiedzial ze musialbym doplacic 5zl za kazdy brakujacy kilogram. jak nie oddam wogole auta na zlom to bedzie brakowac 1450kg :) wiec wyjdzie raczej troche wiecej anizeli 200zl.

hm???

Opublikowano
te 200 zl za zlomowanie to jest ten legal czy nie? mi pan ze zlomowiska powiedzial ze musialbym doplacic 5zl za kazdy brakujacy kilogram. jak nie oddam wogole auta na zlom to bedzie brakowac 1450kg :) wiec wyjdzie raczej troche wiecej anizeli 200zl.

hm???

To jest legal. Teoria i przepisy mowia o ilestam zlotych za kilogram, a jak zadzwonisz do paru firm zajmujacych sie kasacja to sie dowiesz, ze za 200zl ci wypisza co chcesz.

Jak stałem w kolejce o złozenie papierów ze sprzedałem Poloneza przedemna stał taki starszy Pan ktory sprzedał jakis tam swoj samochod komus z Zamosci. Miał umowe napisana odrecznie, ale na niej nie wpisal serii i numeru dowodu swojego i kupujacego tylko dane i Pan z okienka powiedział mu ze to podstawa! i niech załatwi ten numer i serie przynajmniej tego goscia. Niestety ten starszy Pan nie miał numeru telefonu i powiedzial ze daleko zeby jechac..... Odszedl z kwitkiem... Takie sa urzedy...

No ale co konkretnei sie stanie jak sie okaze ze sprzedales samochod kolesiowi ktory ci pokazal lewe papiery? Nie ma takiej opcji zeby ci nie pozwolili go wyrejestrowac.

Opublikowano

Przepisy Cie nie namawiaja :idea: :nienie:

No jak chcesz dokładac do interesu to nie ma problemu :wink: ja Cie nie wzbraniam :wink:

Opublikowano
A co do sprzedaży komus kto dał lewe dane to nie ma mocnego ale musza wyrejestrowac. To nie nasza wina że ktoś nas oszukał.
Opublikowano

stwierdzono ze naprawa przekracza wartosc pojazdu wiec zadna ubezpieczalnia nie wywala kosmicznej sumy na naprawe... wycenia koszt rozbitka i koszt rynkowy fury, dostal roznice (ok 6k) a rozbitek zostaje dla niego, nic formalnie sie z tym nie dzieje, nadal jest posiadaczem tego samochodu, tyle ze dostal kase z ac taka na ile mu w upezpieczalni pozwolili wyplacic.. czy bedzie go klepal w ogrodzie czy zezlomuje czy sprzeda to jego sprawa... on sprzedal za 3k, wiec sumarycznie ma 9k legalnie z rozbitego punto2...

zeby wyrejestrowac trzeba albo zlomowac fure albo sprzedac, kupcow na wrak znalazl w jeden dzien; a to czy ktos to wyprostuje i sprzeda (no comment), czy pokroi na czesci, czy zrobi przeszczep czy zakopie w ogrodzie to juz nie jego brocha; on sprzedal fure i nara.

Opublikowano

zeby wyrejestrowac trzeba albo zlomowac fure albo sprzedac, kupcow na wrak znalazl w jeden dzien; a to czy ktos to wyprostuje i sprzeda (no comment)

i bedzie kolejne ogloszenie o furaczu w super stanie i oczywiscie nie bitym :idea: :8)