Skocz do zawartości

Problem z prawym tylnym amortyzatorem [DRUGI RAZ!!]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Posiadam e36 316i od początku grudnia i jak na razie mam z nim cały czas problemy, poprzedni właścicel musiał go strasznie zapuścić.

Dzisiaj coś ma zaczęło strasznie stukać w bagażniku. Dodatkowo samochód stracił po prawej stronie (tył) całą amortyzację.

Po zdjęciu wykładziny okazało się, że amortyzator dostał się do bagażnika i wystaje do środka jakieś 30 - 40 cm.

:?

Poszukałem troche na forum i znalazłem podobny temat dotyczacy e30. Tam wystarczyło wymienić jakąś gumę mocującą amorek do nadwozia. No i w związku z tym mam pytanie:

-czy e36 tez posiada coś takiego? Myslałem ze amorek jest przykręcany do nadwozia dwoma śrubami widocznymi w bagażniku. Jeżeli tak, to czy owa guma jest przyczyną moich problemow?

-na czym mniej wiecej bedzie polegała naprawa? Co trzeba kupic i jaki będzie mniej wiecej tego koszt? Czy musze wymieniać tylne amory?

Z góry dzięki za pomoc

Edytowane przez Shodan

Opublikowano

tu sobie popatrz jak jest zamontowany amortyzator.....( mysle ze puscil ci kielich od amortyzatora-ppatrz czy tamnic nie przerdzewialo ci)

http://realoem.com/bmw/showparts.do?model=CA11&mospid=47434&btnr=33_0386&hg=33&fg=45

Opublikowano
  • Autor
części nr 12 (to chyba gumowa osłonka) nie było wcale, cała ta wąska część amortyzatora (pręt) jest w bagażniku, razem z częścią nr 10 i śrubą, nie mam pojęcia czy jest tam rdza bo jest już ciemno i ciążko sie czegokolwiek dopatrzeć. Jutro od rana będę z tym walczył ale pytam bo chcę mieć jakieś rozeznanie i może będe wiedział od czego zacząć. Czy ktoś miał może podobny problem?
Opublikowano
akorat tylnego amortyzatora nie wyjmowalem awiec technicznie nie moge ci nic polecic ani doradzic, ale masz teraz juz chociaz rozeznanie bo widzisz jak ma to wygladac i sprawdzisz co i jak sie ma u ciebie
Opublikowano
Części od 5 do 10 to właśnie górne mocowanie amortyzatora tył-przez niego przechodzi amorek i jest w nie wkręcony nakkrętką 11.całośc jest do nadwozia przykręcona na dwie nakrętki na klucz nr 13,Tobie pewnie amor przewalił taką metalową podkładkę w tym mocowaniu i wlazł do środka-proponuję kupić nowe górne mocowanie,kiedys na allegro widziałem za bodajże 30zł,A wymiana tak jak przy wymianie amora-lewarek,koło w dół,na dole amorek do wachacza jest przykręcony śrubą na klucz 18!! zaopatrz się w niego bo w standardowych zestawach nie ma ,potem odkręć te dwie 13 w bagażniku i wypadnie ci cały amor,wymień te górne mocowanie i zakręc spowrotem w odwrotnej kolejności.I mam nadzieję że to nie rdza na kielichach, tylko rozerwało tą blaszkę ,bo jak rdza to :cry2: Powodzenia
Było e23 2,8 automat,potem e23 2,8 manual teraz e36(z silniczkiem jak od kosiarki ale spoko bedzie kiedyś większy) BMW na zawsze,--hehe kosiarka do żyda a teraz 2 literki w trumniaku-m52b20
Opublikowano
czy e36 tez posiada coś takiego

... posiada - to jest poduszka amortyzatora i myślę że to jest tego powodem - rozwarstwiła się guma a wygląda tak jak na tej aukcji :

http://www.allegro.pl/item160221248_mocowanie_poduszka_amortyzatora_bmw_e30_e36_e46_ss.html

a na Oem_IE jest oznaczona nr 8/9

na czym mniej wiecej bedzie polegała naprawa

to już opisał Ci Tomcio / Tomcio Ty go nie strasz że mu zgniło :mrgreen: / i możesz jeszcze poczytać opis w dziale " zrób to sam "

autorstwa kolegi Sitka :

http://autobmwklub.triger.com.pl/forum/viewtopic.php?t=33342&sid=19a92ae076c96a81e1b1901044d828fb

Co trzeba kupic i jaki będzie mniej wiecej tego koszt

zobaczysz po demontarzu amora i oby koszt był jak najmniejszy

Czy musze wymieniać tylne amory?

możesz się liczyć z tym że ten co wlazł do bagażnika mugł się skrzywić nawet minimalnie - puści za jakiś czas - oile już tego nie zrobił - zobaczysz jak zdejmiesz poduszką i sprężynę ...

* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano
Wymiana tych poduszek jest banalnie prosta (juz to przerabialem) tak wiec, jesli to sa te poduszki to szybko kupuj na allegro i do roboty :)...bedzie dobrze zobaczysz...

Pozdro Krzysiek

B M W..............Bardzo Małe Wydatki

www.bmw-3city.pl

Opublikowano
  • Autor

Wszystkim dziękuję za pomoc, :cool2: :cool2: :cool2: problem został już rozwiązany. Rzeczywiście nawaliła guma w tej części mocowanej do nadwozia. Amorek po prostu wyrwał się z tej gumowej tulejki.

Niestety nie mogłem skorzystać z oferty na allegro bo w sobote czeka mnie dłuższa trasa i już nie mogłem zwlekać z naprawą.

Dodatkowo kupiłem nowy odbojnik do amorka bo stary był w opłakanym stanie - przegnity i w częściach, no i osłonke do odbojnika.

Mocowanie amorka - 37zl

Odbojnik + osłonka - 33zl

Razem wyszlo 70 zeta, sama naprawa to 10 minut :D pracy

Oczywiscie jak wszystko w moim samochodzie, amorek był oryginalny, ze znaczkiem BMW. Chyba na mnie przypadł czas wymiany oryginalnych części :?

Mam nadzieje ze beemka odwdzieczy sie za moje zabiegi :)

Opublikowano
Jest jeszcze jeden szczegól na który mało kto zwraca uwagę. Niby wymiana gniazda na szybko to powiedzmy dziesięć minut ale między gniazdo a kielich idzie uszczelka papierowa którą mało kto zakłada (moze nawet nikt) a ta uszczelka zabezpiecza właśnie przed obawami czy to gumę zerwało czy amortyzator przebił skorodowaną blachę. Jeśli nie ma tej uszczelki to woda wyrzucana spod koła z duża siłą dostaje się między blachy a gdy uchwyty u gniazda są mocno naciągnięte bo ktoś przesadził przy dokręcaniu to woda potrafi nawet lać się pod wykładzinę do bagażnika. I nie zawsze pomoże tu docięcie uszczelki z papieru albo uszczelka z aso ale trzeba też posmarowac silikonem albo w ostateczności dać sam silikon bez uszczelki.
Opublikowano
  • Autor
Kowal, rzeczywiście założyłem tą poduszkę bez uszczelki.. :? Jak na razie w tym miejscu nie było ani grama rdzy, ale lepiej dmuchać na zimne. Napewno wkrótce wszystko rozkręce i włoże podkładkę. Ale tu pytanko: czy można ją zamówić w sklepie czy trzeba jechać do ASO? Jeśli można przyciąć samemu to z czego najlepiej ją robić i jaki mam mieć dokładnie kształt?
Opublikowano
W realoem mniej więcej zobaczysz jak ona wygląda (numer 13). Jest to zwykła uszczelka z papieru a kształt jest taki jak otwór na górne gniazdo amortyzatora w nadwoziu. Jeśli nie masz ASO pod ręką (a w ASO też mogą nie mieć na stanie bo mało kto kupuje te uszczelki a poza tym ludzie wolą górne gniazda w zamienniku niż oryginał) to mozesz dociąć tą uszczelkę z cienkiego kartonu np. z pudełka po butach a wcześniej mozesz sobie ją zrobic na podstawie starego gniazda które wymieniłeś. Na wszelki wypadek tą dorobioną uszczelkę i tak połóz na silikonie bo oryginalna jest z papieru impregnowanego.
Opublikowano
  • Autor

Załamka. Nowa poduszka którą zamontowałem wczoraj rozsypała sie po przejechaniu około 100 km :duh:

Nieopatrznie najechałem na dziurę (nie zauważyłem jej) i odrazu poczułem stuki w bagażniku i kołysanie autem, od razu wiedziałem że mam powtórke problemu. Jechałem około 40km/h i dziura nie była znowu aż taka spora

Stało sie dokładnie to samo co wcześniej - amorek wyrwał gumę z tej poduszki i dostał sie do bagażnika... :doh:

Część którą kupiłem jest firym Sachs, czy ktoś może mi coś powiedzieć o tej firmie? W sklepie wogóle mi nie uwierzyli. Powiedzieli że Sachs robi oryginalne części do beemek i że taka część wytrzymuje lata. Normalnie mam załamke. Jak mogło do tego dojść? Czy to możliwe że część była wadliwa? Może mam jechać na sprawdzenie geometri bo w zawieszeniu działają jakieś siły?? No ja już nie wiem, rozkładam ręce.

Jedno jest pewne - jutro bede to zakładał drugi raz, i nie zapomne o uszczelce...

Opublikowano
Już pierwszy raz, gdy podkładka przeleciała ci przez gniazdo wydał mi się podejrzany. Guma jeśli nawet ulegnie zerwaniu to trzpień amortyzatora nie ma prawa wejść do bagażnika a jesli tak się stało dwa razy pod rząd to znaczy ze podkładkę stalową (numer 6) na trzpieniu amortyzatora masz za małą. Powinna byc ona większa niż dziura w gnieździe a dodatkowo z wywiniętym kołnierzem w dół. A Sachs to bardzo dobra firma i takie gniazda miałeś w oryginale bo robią dla BMW na pierwszy montaz.
Opublikowano
  • Autor

:shock: :shock: hmm żadnej takiej podkładki nie było wcale... Teraz patrząc na realoem widze że mam nr 5 (taka gumowa tulejka) ale wogóle nie było czegoś takiego jak części nr 6 i 7 :duh: :duh: :duh: Kurcze że też szybciej na to uwagi nie zwróciłem...

Sytuacja dziwna bo na amorku jest widoczny znaczek bmw - myślę że może być oryginalny i nie był wymieniany... stare gniazdo też wyglądało jakby miało swoje lata, jakim cudem zginęły mi 2 części.. No nic, czy taki kołnież (6) mogę włożyć samemu np jakiś podobny? I co to jest nr 7 dokładnie?

Mam nadzieje że teraz jak już wszystko dopasuję to będzie trzymać jak trzeba...

Opublikowano
Numer 5 i 7 nie musisz mieć wcale bo nie zawsze były stosowane a ta podkładka nr 6 to ogranicznik niedopuszczający do zerwania właśnie górnej poduszki. W ASO zapłacisz za tą podkładkę kilka złotych a ma ona zasadnicze znaczenie.
Opublikowano
  • Autor

dzieki za podpowiedź kowal. Jeszcze tylko jedno pytanie: czy ten kołnież powinien leżeć na odboju? I czy długość odboju ma znaczenie? jaka długość tego chudszego "trzpienia" powinna być jeszcze wolna nad tą podkładką nr6?

z góry dzieki ..

Opublikowano

Podkładka powinna oprzeć się na podtoczeniu trzpienia a pod nią znajduje się odbój z założoną osłoną. Między dolną podkładkę nr 6 a górną wchodzi właśnie poduszka gniazda i ani przy ostrym dobiciu ani przy powrocie guma nie zostanie wyrwana. Wszystko powinno byc skrecone oryginalną samokontrujacą nakretką a dokrecajac tą nakrętkę nie trzymasz za trzpień poniżej podkładki 6 bo mozesz go porysowac tylko za koniec trzpienia gdzie masz podfrezowane na kluczyk.

Co do odboju to powinien byc oryginał a w szczególności oba odboje powinny byc jednakowe zeby auto równo siadało przy maksymalnym dobiciu a tej cienszej części trzpienia, jeśli wszystko jest w oryginale to powinno wystawac tyle aby po skręceniu wszystkiego cała nakretka zmiesciła się na gwint i jeszcze wystawała końcówka trzpienia z podfrezowaniem na kluczyk.

Opublikowano
  • Autor

OK, kolejna poduszka została zamontowana, tym razem została posmarowana silikonem i na to położona uszczelka z kartonika. Niestety do ASO mam kawał drogi więc został użyty kołnież z innego amortyzatora (wcale nie od BMW), ale powinien dobrze spełniać swoją rolę. Jego średnica jest większa niż otwór w poduszce. zauważyłem że chodzi o to, że gumowa część w poduszce gdy jest naciskana z 2 stron prze te kołnieże rozszerza się - dzieki czemu nie ma obawy o to że się wypnie.

Mam nadzieje że moje doświadczenia jeszcze sie komuś przydadzą. :wink: