Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
WITAM WSZYSTKICH od pewnego czasu mam problem z 2 biegiem gdy zaczynam jazde zimnym autem to przy zmnianie biegu z 1 na 2 wchodzi dopiero z 3 razem dgy zrobie autem pare km to puzniej jest już wszystko ok :mad2:
Opublikowano
u mnie problem jest podobny, ale w początkującej fazie... czasami gdy wrzucam dwójke to słysze mały "zgrzyt" zapewne te zębatki już sie zaczynają wyrabiać... :(
Opublikowano
czasami gdy wrzucam dwójke to słysze mały "zgrzyt" zapewne te zębatki już sie zaczynają wyrabiać... :(

... a dokładniej synchronizatory kończą swój żywot

co do problemów z wrzucaniem biegu na zimnej skrzyni, można by się pokusić o wymianę oleju w niej samej :idea:

marzenie : E34 M5

http://img266.imageshack.us/img266/9927/540podpisnj4.jpg

Opublikowano
fakt jest taki te synchronizatory sa mosiezne a cala reszta stal ( ulepszana czy to cieplnie czy chemicznie) mosiadz jest stosunkowo miekki a wiec ulega przy styku z twardszym materialem uszkodznieu-wyciera sie krzywi. Sama wymiana oleju moze nie przyniesc oczekiwnaych skuutkow gdyz prpblem tkwi raczej w wysluzonej juz skrzyni biegow.
Opublikowano
przy zmnianie biegu z 1 na 2 wchodzi dopiero z 3 razem dgy zrobie autem pare km to puzniej jest już wszystko ok :mad2:

Skoro na rozgrzanej skrzyni wszystko wraca do normy, to nie jest tak źle, stawiam na olej w skrzyni, który w niskich temperaturach posiada konsystencję kislu i tym samym utrudnia wrzucenie biegu. Jeżeli nic nie zgrzyta przy zmianie biegów to nie ma się czym martwić. Wysłużony mechanizm wybieraka cechowałby się raczej nadmiernym luzem lewarka podczas jazdy i trudnościami w przecyzyjnym wrzuceniu biegu.

przy zmnianie biegu z 1 na 2 wchodzi dopiero z 3 razem

w sumie to zbytnio ciężko ciebie zrozumieć, chodzi o to ze za 3 razem wchodzi 2, czy wrzucasz 2 z 3 biegu :doh:

marzenie : E34 M5

http://img266.imageshack.us/img266/9927/540podpisnj4.jpg

Opublikowano
WITAM PONOWNIE dokładnie chodzi mi oto gdy wrzucam drugi bieg to wchodzi on dopiero za trzecim razem .zawsze tak się dzieje na zimnej skrzyni, sam podejrzewam że jest towina oleju gdyż nieddawno go wymieniłem i potej wymianie zaczoł się mój problem z drugim biegiem ,może ktoś wie jaki idzie tam orginalny olej . ja zalałem MOBIL Mobilube GX-A SAE 80W z katalogu mobil oil
  • 2 tygodnie później...