Skocz do zawartości

sprzeglo 525tds

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam pewien problem chyba ze sprzeglem.gdy na 2 lub 3 lub 4 przyspieszam,wciskam gaz do konca albo do polowy to obrtomierz strasznie wkreca sie na obroty i brzmi to jakbym jechal na półsprzęgle.

mam do was ogromna prozme o porade co to moze byc?czy zuzyte jest sprzeglo i sie slizga a moze co innego?

jak delikatnie dotkne pedał sprzegla to czuc na nim dosc mozne drganie,jakby caly czas cos przeskakiwalo?

czy to jest normalne?

pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor
zapomnialem dodac ze jest to bmw 525tds e39 98 rok
Opublikowano

No śliska się jak byk.

Podjedź do mechanika - trzeba sprawdzić, czy to wina docisku, czy też tarcza jest nadpalona. Tak czy owak sugeruję oddać autko w dobre ręce.

pzdr

PS - jeśli pedał drży lekko warto od razu sprawdzić wyważenie koła dwumasowego. Może też nalezałoby zregenerować. Koła w tds średnio po 200.000 km są do wymiany/regeneracji. Regenerowane kosztuje 700-800 zł. Ja u siebie wymieniłem. bo autko lekko drżało na jałowym biegu i mnie to drażniło. Teraz jest idealnie.

pzdr

http://img484.imageshack.us/img484/852/logo04cq1.jpg

BMW E39 525 TDS, BMW E10 2002' 1972

Ducati 900 Monster, KTM 520 EXC Racing

Opublikowano
  • Autor
czy ktos z was moze orientuje sie ile moze kosztowac sprzeglo w servisie BMW???
Opublikowano

zobacz tu

U mnie chyba tez juz sie konczy sprzeglo ale nie mam takich objawow jak zalozyciel tematu gdyz auto idzie mi jak salonówka tylko czasem mam takie coś - z reguły po tym jak depne w pedał na 2 i pozniej staje na swiatlach a cale auto mi drzy, lewarek lata z lewo na prawo tak jakby silnik palil tylko na 4 cylindry, obroty mam ok 600 obr/min. Zeby zlikwidowac moje drzenie wystarczy ze pykne leciutko gaz tak do 900-1000 obr/s i przestaje a obroty wracaja na swoje 600.

Opublikowano

Pilaros - na pewno slizga Ci sie sprzeglo. Tarcza na 100% jest do wymiany a co jeszcze to bedzie widac po rozebraniu.

Efendi - twoj problem nie jest w sprzegle.

Opublikowano
  • Autor

dzieki za informacje,w nastepnym tygodniu jade do servisu i zobaczymy co bedzie do wymiany.

pozdrawiam

Opublikowano

Witam,

Sprzeglo w serwisie kosztuje ponad 1200zl.

Jak bedziesz kupowal poza serwisem to uwazaj, chodzi mi o rodzaj sprzegla. Do tdsa po wrzesniu 97r. na stapila zmiana i czesto w hurtowni tego nie wiedza moga sprzedac ci inny rodzaj, ktory pasuje do e39 525tds do wrzesnia 97. Nie stety w moim przypadku tak bylo.

Numer starego sprzegla jesli chodzi o SASCH to 3000724001 i to jest stary typ, nowego nie stety nie mam.

Pozdrawiam