Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam pytanie, podczas wyjazdów w dalsze trasy mam słaby odbiór w radiu-oryginalnego reversa zaminiełem na Alpine. W mieście jest ok, ale poza to słabiutko. Czy to może być przez nowe radio ? Może jest jakiś sposób aby wzmocnić sygnał ? (dodam że w kieszeni na radio nie mam już w ogóle miejsca na jakiś wzmacniacz -trudno było upchnąć to co jest.
Opublikowano
JA tez mam Alpine i antene mam w slupku przy szybie przy kierowcy. Mi rowniez poza miastem odbiera kieopsko-w zasadzie to najlepiej Radio Maryja :norty: ale jest milo sobie jechac i jecha i sluchac czegos sympatycznego
Opublikowano

gdzieś w innym wątku pisałem o alpinach, że mają słabe tunery. Wiem że tak było w troszkę strszych modelach, jeśli macie nowe to znaczy, że bardzo się nie poprawili... :D starsze oryginały BMW miały je dużo lepsze niż alpiny.

ratuje was chyba tylko wzmacniacz antenowy, powinien się dać upchnąć, bo to mała puszeczka na kablu, ewentualnie może da radę wpiąć go w kabel za kieszenią, albo wyciągnięcie bata - tzn. zmiana anteny na zewnętrzną.

A radio m to i na mokrej zapałce pociągnie :mrgreen:

- to ja przepraszam! ...i znikł
Opublikowano

Mi te oryginalne anteny w szybie w BMW tak nie podchodzą z tym odbiorem,radio odbiera tak jak by tej anteny wogóle nie było.A mam wszystko dobrze podłączone i w oryginale,dokupiłem sobie dodatkowy wzmacniacz,trochę sie poprawiło,ale wraz pozostaje dużo do normalności.W domu mam antetnę teleskopówkę BERU przymierzałem ją bez zadnego wzmacniacza i odrazy było lepiej,ale jakos nie mogę się przybrać,żeby ja zamontować.

Tu co niektórzy mówią,ża te anteny sa dobre-tak jeśli mieszka się gdzieś w pobliżu nadajników.Mi to tylko odbiera ZET,RMF,RDC,3,BIS i coś tam jeszcze,a tych radi wogóle nie słucham, a jak założyłem tamtą antetnę to odrazu miałem ESKę z Warszawy i to w dobrej jakości.

Podsumowując antena szybna w BMW to wielkie nieporozumienie.[/img]

Opublikowano

Marcin, nie zgodzę się z Tobą... być może faktycznie nie jest to najdoskonalsze rowiązanie, ale też nie jest takie złe... pomijam wizualną stronę - mi się akurat podoba że nic nie sterczy, ale akurat nie mam też żadnych problemów z odbiorem radia. Nie mieszkam w miejscowości gdzie jest super sygnał z każdej stacji, dużo też jeżdżę w trasach i jak ustawię jakąś stację ogólnopolską to mam ją cały czas, bez zakłóceń - a regionalne tam gdzie są.

Dla przykładu mogę powiedzieć, że udaje mi się (choć nie zawsze i nie bez zakłóceń) złapać w Opolu katowickie Antyradio... jak ktoś jest ze Śląska, to wie, że nie grzeszą oni silnym nadajnikiem. A ja potrafię je złapać (jak pogoda sprzyja) prawie 100km dalej. Także nie jest tak źle, warunkiem jest dobry tuner radiowy... mam Beckera, co już chyba wiesz. Fakt faktem, że Becker ma chyba jeden z lepszych na rynku tunerów radiowych, jeśli nie najlepszy... aaa, i oczywiście bez żadnego wzmacniacza.

Choć zastanawia mnie... czy przypadkiem w naszych samochodach nie ma już fabrycznie jakiegoś wzmacniacza sygnału - tak mi się kiedyś obiło o uszy... :think:

Swoją drogą - ciekawe co bym łapał z dobrym batem... :think: radio szanghaj??? :norty:

Opublikowano
Ja i na dwóch PIONEERach i na BMW BAVARIA C REVERSE II,jeśli chodzi ogólno polskie to ja nie powinienem narzekać,cały czas mi odbierają,w trasie także,ale te radia to dla mnie szmelc.Chętnie bym posłuchał ESKAktóra łapie mi dopiero na normalnej antenie,ale no cóż ta antena w szybie mi tego nie ściągnie.Oryginalnie BMW ma wzmacniacz jest on w tylnym słupku.Może się na wiosne przybiorę i zamontuję i wtedy będzie cacy i będę szczęśliwy.A teraz to pozostaje mi jedynie płyt słuchać. [/url]
Opublikowano
A na starym miałeś też słaby odbiór? Bo jeśli i na starym i na nowym to wina anteny.

Na starym też był średni odbiór.

na allegro wycziłem separator antenowy czy to pomoże ??

Opublikowano
Chętnie bym posłuchał ESKAktóra łapie mi dopiero na normalnej antenie,ale no cóż ta antena w szybie mi tego nie ściągnie.

no proszę... eska - do wyboru, eska opole, eska wrocław, wszystko na raz!

A tego wzmacniacza to chyba muszę poszukać, ciekawe czy go mam, czy samo radio tak ściąga (w końcu ma tuner podwójny). Jeżdżąc po opolu mam cały czas dostępnych dwadzieściakilka stacji, w tym czeskie, wrocławskie, opolskie i ogólnopolskie. Każda ma odbiór super... tylny słupek powiadasz, cholera ściągałem go jakiś czas temu, ale nie pamiętam czy coś tam miałem schowane...

Opublikowano

Na normalnej antenie sciągać powinno mi,tak miałem w POLONEZIE ESKA WARSZAWA,

KOLOR,RADIOSTACJA,POGODA,TOK FM, z tym,że te nie zawsze dobrze.

A teraz muszę dziadostwa słuchać , którego i tak nie słucham RMF,ZET.

Są w tylych słupkach z lewej strony od kierowcy,z drugiej strony tez coś jest.

Opublikowano
Chętnie bym posłuchał ESKAktóra łapie mi dopiero na normalnej antenie,ale no cóż ta antena w szybie mi tego nie ściągnie.

no proszę... eska - do wyboru, eska opole, eska wrocław, wszystko na raz!

A tego wzmacniacza to chyba muszę poszukać, ciekawe czy go mam, czy samo radio tak ściąga (w końcu ma tuner podwójny). Jeżdżąc po opolu mam cały czas dostępnych dwadzieściakilka stacji, w tym czeskie, wrocławskie, opolskie i ogólnopolskie. Każda ma odbiór super... tylny słupek powiadasz, cholera ściągałem go jakiś czas temu, ale nie pamiętam czy coś tam miałem schowane...

wzmacniacz masz w slupku po stronie kierowcy na bank

wracajac do R. Maryja - ci to naja sygnal, lapiesz wszedzie nawet bez anteny....

co za kraj....

Opublikowano

wzmacniacz jeśli stacja odbiera czysto ale zanika np,w mieście w obszarze gęsto zabudowanym

a separator/filtr jak stacja nachodzi 1 na 2

u mnie ktoś zastawił sobie ten oryginalny wzmacniacz na pamiątkę

po e 32,stacje ładnie odbierały w mieście,choć niektóre znikały np jak wjechałem w tunel między blokami,stanęła obok mnie ciężarówka

po za miastem łapałem tylko główne stacje ogólnopolskie choć one czasami też znikały,antena w szybie była podłączona prowizorycznie do radia

za używkę wzmacniacza chcieli 50 zł,i opinie co do działania tego zestawu fabrycznego dostałem różne-jest o.k.,albo do d...

za pomocą KAI-a rozgryzłęm kabelki w słupku co do czego i jak+wzmacniacz abasco taki jak ten:

http://www.allegro.pl/search.php?string=abasco

+2 złączki po 2 zł do zarobienia końcówek kabli+opaski zaciskowe plastykowe do zamocowania w szkielecie słupka

teraz to co łapie w mieście jest też po za(oczywiście do miejsca zasięgu danej stacji)doszły też 3 stacje niemieckie-szczecin i okolice

porównując do poprzedniego auta(peugeot)z fabryczną anteną na dachu+radio pionier,,,fabryczne radio w e 32 i ten dorobiony wzmacniacz oba zestawy chodzą tak samo

Opublikowano
a podłączyłes sterowanie mi w e34 zbiera ok nigdy nie miałem problemow z radiem w ostrowie wlkp ciągnę rmi z poznania a nie powinienem