Skocz do zawartości

przy skrecie kol dziwny metaliczny dzwiek e34

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam to od poczatku

dzwiek jest taki jakby cos ocieralo, brzmi to jakby opona ocierala o blotnik

tak myslalem na poczatku

ale chyba tak nie jest (a moze...)

mam opony 235 na przodzie

ale pojawia sie to tylko w sytuacjach jak skrecam na 1 biegu, i ruszam dopiero, ze skreconymi na maxa kolami i przy malym gazie, jaby zaraz mial zgasnac

jak skrecam bardziej energicznie, duzo gazu to sie to nie pojawia

co to moze byc?

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
  • Członkowie klubu
Opublikowano
dzwiek jest taki jakby cos ocieralo, brzmi to jakby opona ocierala o blotnik

tak myslalem na poczatku

ale chyba tak nie jest (a moze...)

mam opony 235 na przodzie

To akurat łatwo możesz sprawdzić. Poproś kogoś żeby powoli ruszył, Ty stań z boku i dokładnie się przyjrzyj.

ale pojawia sie to tylko w sytuacjach jak skrecam na 1 biegu, i ruszam dopiero, ze skreconymi na maxa kolami i przy malym gazie, jaby zaraz mial zgasnac

jak skrecam bardziej energicznie, duzo gazu to sie to nie pojawia

Być może też się pojawia tylko jak dasz więcej gazu to silnik zagłusza ten dźwięk...

Pozdrawiam

Bastek

Kiedyś: E21 315 '83, E34 520i '90, E34 525iA '92, E36 316i '95, E30 318iT '93, E46 325xi Touring, E91 325i

Opublikowano

Witam!

Mam to samo, ale tylko w prawym kole. Podejrzewam, że może to być łożysko koła lub amortyzatora. Bardziej może to być łożysko amortyzatora bo jak skręcam kołami a samochód stoi to jest takie dziwne skrzypienie. Jeszcze musze to dokładnie sprawdzić. Jak coś to dam znać.

Opublikowano
a mi sie wydaje ze fela 235 może wewnętrznym ranteo ocierać lekko o amortyzato bo tam zostaje naprawde niewielka odległość i po skręcie na maxa delikatnie ociera ale najprosciej jak zdejmniesz kolo i lukniesz czy nie ma gdzies na nadkolu lum amortyzatorze sladow obtarcia jak juz kilka krotnie tak ci zaczeło obcieraś to ślad musi gdazieś być
Opublikowano
Ta opcja odpada że opona szoruje, bo zdejmowałem koło i nie było śladów otarcia a tym bardziej że mam ją obniżoną o 60mm (przód) od 3 lat a te dziwne odgłosy dopiero teraz się pojawiły.
Opublikowano
U mnie takie efekty akustyczne zdarzają się, gdy ziarno grysu z drogi wpadnie między tarczę hamulcową a blaszaną osłonę tarczy.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
a u mnie jak skręce na max bodajże w prawą strone to słychać metaliczny trzask takjakby sprężyna przeskoczyła w mocowaniu takie hrup Co to może być???
Opublikowano

to i ja zapnę się do tematu ...

Przy skręcie w prawo piszczy mi identycznie do tego jak piszczą hamulce gdy klocków już praktycznie nie ma ... Ale to tylko jak skręcam w prawo ...

Teraz mam jeszcze nowy bodziec dźwiękowy ...Jadę a z przodu jaby 2 blachy się o siebie tłukły ... odgłos żywcem podobny do kolebotania się błotnika w rowerze wigry 3 ... Kolega mówi, że może to być to , że się poluzowała/oberwała osłonka metalowa na tarczach hamulcowych ... co jeszcze może z przodu tak brzękolić i jak to zdiagnozować ?

Wejdź i nakarm głodne dziecko ! => http://www.pajacyk.pl/

E-mail => http://tinyurl.com/6qvjz

Skype => callto://santex997/

tel.kom.: +48 880 445 818

--

http://ot.mklub.net - Ciemna Strona Forum BMW Klubu Polska :-]

Opublikowano
Dorzucę jeszcze jeden pomysł; miałem coś podobnego w swojej e36, ale po obejrzeniu kół wszystko się wyjaśniło. Przyczyną były ciężarki przyklejone do alusów (przyklejone od wewnętrznej tsrony), które ocierały o gałkę końcówki drążka kierowniczego. Sprawdź to!
Opublikowano
a u mnie jak skręce na max bodajże w prawą strone to słychać metaliczny trzask takjakby sprężyna przeskoczyła w mocowaniu takie hrup Co to może być???

musisz sprawdzić łączniki stabilizatorów musisz mieć któryś wybity i dlatego jest taki efekt przy wjeżdzie na kostke np kocie łby czy inną nierówność równiesz powinieneś słyszeć o wiele delikatniejszy ale słyszalny stukot

Opublikowano

Teraz mam jeszcze nowy bodziec dźwiękowy ...Jadę a z przodu jaby 2 blachy się o siebie tłukły ... odgłos żywcem podobny do kolebotania się błotnika w rowerze wigry 3 ... Kolega mówi, że może to być to , że się poluzowała/oberwała osłonka metalowa na tarczach hamulcowych ... co jeszcze może z przodu tak brzękolić i jak to zdiagnozować ?

mi sie wydaje że może to być uchwyt tłumika ten przy skrzyni biegów lub właśnie osłona metalowa obok tej obejmy bo u mnie też tak klepało