Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Nie wiem co jest ale przy odpaleniu na zimnym silniku tak po calej nocy przez pierwsze 2-3sekundy slysze taki dziwny klekot,wydaje mi sie ze to zawory ale nie jestem pewien, morze cos wiecie na ten temat to piszcie,kazda rada mi sie przyda. DZIEKI Edytowane przez pioneer7600
BMW 320 E36
Opublikowano
... masz hydrauliczne kasowanie luzu zaworów , po zimnej nocy olej jest gęściejszy i ciut więcej czasu potrrzebuje żeby dotrzeć do wszystkich miejsc - ten czas klekotania jest ok ...
* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano (edytowane)
znajomy tez mi tak mowil ale wszystko bylo ok w tamta zime tylko jak zmienilem olej to sie zaczelo a wymienilem z 5w40 na 10w40 to morze byc przez to? A morze z powrotem wymienic na 5w40??? Edytowane przez pioneer7600
BMW 320 E36
Opublikowano
znzjomy tez mi tak mowil ale wszystko bylo ok w tamta zime tylko jak zmienilem olej to sie zaczelo a wymienilem z 5w40 na 10w40 to morze byc przez to? A morze zpowrotem wymienic na 5w40???

kto cie uczyl pisac

oczy bola jak sie to czyta

Opublikowano
znzjomy tez mi tak mowil ale wszystko bylo ok w tamta zime tylko jak zmienilem olej to sie zaczelo a wymienilem z 5w40 na 10w40 to morze byc przez to? A morze zpowrotem wymienic na 5w40???

O, to, to...

Czemu ześ "pokarał" silnik półsyntetykiem, skoro on wcześniej dobrze chodził na syntetyku :?: :duh:

Jeżeli silnik pracuje bez zarzutu, nie pali oleju, nie trzeba robić dolewek między wymianami, to zasługuje na syntetyk, nawet jeżeli ma 400 tys. km przebiegu.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano

...może inne pytanie: a jak zdiagnozować kóre popychacze się odzywają?

czy poki co dać sobie spokój i żyć z tym krótkim "klekotaniem" podczas uruchamiania :?:

...tylko BMW
Opublikowano
U mnie też zaczęły klekotać po wymianie oleju ale ja zmieniłem z 10W40 na 5W40. Może przez to ze dodałem przed wymiana płyn do płukania silnika? Jak stoi tak 3-4 godziny (silnik oczywiście :D ) to nic nie klepie po odpaleniu, za to po nocy to 2-3 sekundy ale tak zdrowo. Może jest w magistrali olejowej jakiś zawór zwrotny zapobiegający ściekaniu oleju?