Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka!!

Mam pytanko. jesten na kupnie samochodu i chcialbym zakupic BMW 730 E32 z gazem. Chcialbym o wszystkie opinie jaki posiadacie na temat tego modelu na co zwracac uwage i takie tam.Bede bardzo wdzieczny. Prosilbym o jak najwiecej wiadomosci o tym modelu. Jestes faantykiem tego modelu i chcialbym o nim wiedziec jak najwiecej. Za wszystkie informacje serdecznie wielkie dzieki !

Pozdrawiam

Mariusz

Degeneracja Tuning Team Wrocław

Opublikowano

Proponuje poszukac, bylo wiele debat o E 32

np

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=14532&highlight=

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=24966&highlight=

Od siebie dodam:

1. Fantastyczny samochód (chcialem zamienic na E38, postanowilem ze w najblizszym mozliwym czasie dokupie E38)

2. Dokladnie sprawdz - nie daj sobie wmowic ze jak cos stuka czy cieknie to "drobnostka" - takie "drobnostki" potrafia sie zamknac w sporej sumie

3. To troche kosztuje - serwis, ubezpieczenie, paliwo - latwiej oszczedzac na E36 czy jakims golfie

Opublikowano

No ale zalezy do jakiej sumy E32 chcesz kupic bo jak za 5-7tys to sobie daruj, bo nie znajdziesz porzadnej :cool2:

Jedynie zwłoki po E32 i pamietaj nie daj sie naciagnac na okazje, bo to sie źle konczy :cool2:

Opublikowano
No ale zalezy do jakiej sumy E32 chcesz kupic bo jak za 5-7tys to sobie daruj, bo nie znajdziesz porzadnej :cool2:

Jedynie zwłoki po E32 i pamietaj nie daj sie naciagnac na okazje, bo to sie źle konczy :cool2:

niekoniecznie - moj kumpel kupil za 7tys w dobrym stanie z 89 r 730 manual z dwoma kompletami kol. jedynie to wydal okolo 400 zl na naprawe komputera bo nic nie wyswietlal :wink:

Opublikowano

Ostatnio mój kolega nabył E32 730 V8 z 93 roku, serwisowaną w ASO itp. za 7900 zł. Pojeździł nią 3 tygodnie i padła skrzynia biegów. Koszt naprawy wyniesie go 4200 zł.

Tak więc moim zdaniem trzeba liczyć się z większymi kosztami niż 7000-8000 tys., żeby trafić E32 w naprawdę dobrym stanie.

Jeśli rzeczywiście nie chce się później dokładać do samochodu. :)

Opublikowano
CZekam dalej na odpowiedzi !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

PS Wesolych swiat i chromoow pod choinke!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Mariusz, piszą ci chłopaki żebyś sobie sam poszukał na forum, a ty alej "czekam"... :roll2: :roll2:

ale tekst "przy zakupie" niezły... jak "przy nadziei" :cool2:

- to ja przepraszam! ...i znikł
Opublikowano
Ostatnio mój kolega nabył E32 730 V8 z 93 roku, serwisowaną w ASO itp. za 7900 zł. Pojeździł nią 3 tygodnie i padła skrzynia biegów. Koszt naprawy wyniesie go 4200 zł.

obstawiam, ze kupil automata :?:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

polecam. Sam mam E32 730iA na gazie i jestem bardzo zadowolony.

Myślę ze jest to dobry wybór jezeli chcesz mieć komfort na najwyższym poziomie za przystępną cenę.

Jak wspominali koledzy nie daj się naciąć na pseudo okazję.

Części trochę kosztują. ( wiem bo wymieniłem w swoim trochę )

Spalanie na poziomie 18 l gazu w miescie i 12 na trasie jest do przyjęcia przy tej masie pojazdu.

Automatyczna skrzynia to bajka !!! polecam !!!

BMW... and nothing else matters
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

ja rowniez polecam. moja BUMA ma instalacje mieszalnikowa 2-giej generacji. odczowalny spadek mocy, ale jak bum-cyk-cyk zadnych problemow. sam wymieniam filtr gazu i cala reszte (olej+filtr itd.) regularnie, i patrze jak mijaja kolejne km. automat jest super ale dbaj o obsluge.

P.S. "SZUKAJCIE A ZNAJDZIECIE"

:shock: PZDR.

Opublikowano

Zakładanie gazu do BMW to istna porazka.Te samochody z reguły nie toleruja gazu i nie bradzo go"lubią".Ja mam prosta teorie na takie pytania i nie przyjmuje wszelkie konsekwencje własnej wypowiedzi.Chcesz zakładac gaz lub kupowac BMW z gazem to lepiej kup sobie VW lub podobnej klasy samochód.Nie oszukujmy sie,ale jesli kupujemy BMW to musi nas byc na nie stac,bo liczymy sie z tym,ze pali...powiedzmy...nie mało.Ja jezdze 750 i nawet przez moment nie przeszło mi przez głowe zakładanie gazu gdyz wiem,ze te samochody nie bardzo współpracuja z gazem.Dopiero co sprowadzilismy BMW735 koledze prosto z Niemiec od prywatnego sprzedajacego.I co zrobił?Załozył gaz a teraz cały czas cos mu sie "pieprzy".Ostrzegalismy,prosilismy,ale widac człowiek,to gatunek mało rozumny i musi sie najpierw przkonac aby zrozumiec.

Tak wiec jak cie nie stac na benzyne do tego samochodu to proponuje cos o duzo mniejszym litrarzu lub nizszej klasy,a nie kaleczyc cos co nie miało przeznaczenia u siebie w postaci montazu GAZU.

Fuj...

Pozdr

Sylwia374

http://img835.imageshack.us/img835/6681/snc00073m.th.jpg

DWIE ZYCIOWE MILOSCI MOJA ZONA I MOJA SIODEMKA

Opublikowano
Ja jezdze 750 i nawet przez moment nie przeszło mi przez głowe zakładanie gazu gdyz wiem,ze te samochody nie bardzo współpracuja z gazem.

Co znaczy "nie współpracują " ? Nie ma czegoś takiego, albo gaz jest dobrze założony i nie ma z nim problemów albo jest źle założony i cały czas coś się psuje. Przy gazie trzeba bardzo dobrać o filtry, świece inaczej będzie strzelał.

Dodatkowo mająć sekwencyjny wtrysk gazu masz prawie nieodczuwalny spadek mocy (nie mowie o spadku przejsia benzyny na gaz, tylko na ben. przed gazem i na ben. z instalacją gazową) i dodatkowo zminimalizowane ryzyko wystrzałów gazu, oczywisice i wtakiej coś się posypie jak nie będziesz jej serwisował.

Opublikowano

A zastanowiles sie ze gaz jest tzw Paliwem suchym niszczacym wszelkie aluminiowe zapadki laczniki pzrepustnice itp poniewaz sie przez to utleniaja Jezeli bylo by to tak idelane zasilanie to w Fabryce BMW napewno bu o nim pomysleli i zakladali jako drugo opcje napedowa tzw hybryde skoro nie ma to chyba cos nie tak jak piszesz a to o czym piszesz jest to wysmysl i alternatywa dla luszi ktozry tak to sobie tlumacza jezdze BMW ALE na GAZIEEEE jak ci nie stac na spalanie nie psuj tego co dobre i nie udawaj bogatszego niz jestes a nie szpan na ulicy jade BMW a w bagazniku BUTLA z GAZEM I smrod jak za takim sie jedzie jak z beczki po OGORKACH nie sadze ze twoje servisiki sa modrzejsze od Inzynierow BMW Wiec System gazowe sa to tzw wersje dla tych co jezdza Polonezami i wiadomo do czego im te auta sluza sa to samochody do wozenia wszystkiego a ja uwazam ze BMW to Prestiz i elegancja a nie chamstwo i buractwo Wiec jezeli ktos chce miec dobry auto a oto w tym temacie toczy sie rozmowa to TAK e 32 jest dobrm autem ale wlasnie pzrez takich ludzi ktorzy montuja do nich gaz szybko staja sie gratami

mozna trafic jeszcze dobry egzemplarz ale BRON BOZE Z GAZEM

Opublikowano
Zakładanie gazu do BMW to istna porazka.Te samochody z reguły nie toleruja gazu i nie bradzo go"lubią".Ja mam prosta teorie na takie pytania i nie przyjmuje wszelkie konsekwencje własnej wypowiedzi.Chcesz zakładac gaz lub kupowac BMW z gazem to lepiej kup sobie VW lub podobnej klasy samochód.Nie oszukujmy sie,ale jesli kupujemy BMW to musi nas byc na nie stac,bo liczymy sie z tym,ze pali...powiedzmy...nie mało.Ja jezdze 750 i nawet przez moment nie przeszło mi przez głowe zakładanie gazu gdyz wiem,ze te samochody nie bardzo współpracuja z gazem.Dopiero co sprowadzilismy BMW735 koledze prosto z Niemiec od prywatnego sprzedajacego.I co zrobił?Załozył gaz a teraz cały czas cos mu sie "pieprzy".Ostrzegalismy,prosilismy,ale widac człowiek,to gatunek mało rozumny i musi sie najpierw przkonac aby zrozumiec.

Tak wiec jak cie nie stac na benzyne do tego samochodu to proponuje cos o duzo mniejszym litrarzu lub nizszej klasy,a nie kaleczyc cos co nie miało przeznaczenia u siebie w postaci montazu GAZU.

Fuj...

Pozdr

Sylwia374

A po co mam jezdzic czyms o mniejszym litrazu i mniejszym komforcie, jak moge smigac pieknym E32 z 3,5 litrowym silnikiem, ktory pali 16 litrow gazu i nic sie od niego bron Boze nie psuje :D Kolega ma pecha i tyle ...

Hehehe ... wyluzuj Mirek bo sie chyba zbytnio denerwujesz. Bzdury piszesz i tyle. udawanie bogatszego niz sie jest ? :shock: Co Ty chlopie wygadujesz. Chyba jakies kompleksy masz :mrgreen: Idz sobie strzel piwko, wyluzuj sie i bedzie gitara.

www.rc-trial.pl ----> ZAPRASZAM
Opublikowano
Widze ze sie nie rozumiemy chodzi mi oto ze to jest tak jak bys kupilsuper narty wiazania itd a do tego jezdzil w sandalach bo sie da i taniej wychodzi cos kosztem czegos to wten sposob myslac kupic tzreba sobie czolg ale i zalozyc do niego gaz aco nie mozna, mozna tylko jak to wyglada jezeli zbyt duzo co dla niektorych samochod dany pali a BMW nie sa oszczednymi samochodami nalezy rozejzrec sie za czyms o rozsadniejszym litrazu i mozliwosciach finansowych aby go normalnie expluatowac a zakladanie gazu do tej klasy samochodow to tak pasuje jak kwiatek do kozucha nie jest to ani dobre ani madre a napewno niszczace dla silnika ktory i tak napewno ma swoj juz dosc duzy przebieg wiec to tak jak dobijanie gwozdzia do trumny W ten sposob kaleczy sie te piekne maszyny i skazuje na szybkie wymarcie nie widzialem jeszcze BMW ktore pzrejechalo na gazie wiecej jak 100tys km i cos nie piardlo a co do paliwa gazowego zapytac mozna sie na kazdej madrej stacji gazowej czy nie jest paliwem suchym i zle dzialajacym w silnikch a napewno w szybkim tempie je wykancza GAZ TAK W KUCHENCE W KUCHNI ale nie w BMW moze inne silniki inaczej na gaz reaguja bo posiadaja inne technologiczne zastosowania ale czytalem duzo o materialach z jakiego sa wykonane starsze silniki BMW ich charakterystyki i mozliwosci i napewno nie ma i nie bylo nic ze lubia gaz lub moga na nich pracowac A co do piwka to fakt takie czasy ze trzeba nieraz sie wyluzowac Dzieki

Opublikowano
Tak Mirek ... tylko jak mnie przykladowo nie stac na jazde na benzynie, to wole jezdzic na gazie E32 niz jakims siusiakiem z mlynkiem do kawy pod maska. Proste :D
www.rc-trial.pl ----> ZAPRASZAM
Opublikowano

kolego Mirek czy czytałeś kiedyś o 518g ? to auto jest co prawda na CNG a nie na LPG ale takie BMW produkowano już w E34

Gaz jest suchy oki zgodzę się z tobą, ale ma np wyższą liczbe oktanową co powoduje zminimalizownie spalania stukowego, ale ma to jakieś znaczenie ? żadne

Widziałeś BMW z utlenionymi przepustnicami ? Ja nie, wiec nie widzie przeciwwskazań do stosowania LPG.

Odnośnie tego udawania na bogatszego niż jestem to nie skomentuje tego, nic nie wiesz o moim stanie majątkowym, więc nie wyjeżdżaj mi z takimi tekstami, bo tylko ludzi obrażasz.

Miałeś kiedyś auto z LPG ?

Opublikowano

Wiec tak dalej mnie nie rozumiecie ja nie stwierdzilem ze nie jezdza tylko to jest kaleczenie tych samochodow tym systemem nie sa one do niego przystosowane a czy kogos na to stac czy nie to odrebna sprawa ale skoro jak kolega mc maxim napisal ze woli jezdzic takim autem a nie innym to nie znaczy ze jest majetny badz nie stac go na inny samochod ale nalezy wnioskowac ze woli jezdzic na gazie duzym samochodem bo na benzyne i spalanie jego w postaci benzyny zwyczajnie go nie stac ale potrafi sie do tego szczerze przyznac a kto co ma to chyba malo wazne nie chodzi tu o pyskowke w postaci kto co ma i za ile tylko jakie jest zdanie na temat systemow gazowych a autach BMW poprostu dla mnie i sadze ze dla wiekszosci ludzi montujacych GAZ chodzi oto zeby tanio jezdzic czyli nie stac ich na benzyne i spalanie tych smochodow nie malej ilosci benzyny co za tym idzie kaleczenie w jakis sposob tych samohcodow ale jak widze jedni sa w stenie sie do tego przyznac a inni widze ze nie bardzo skoro kolega Piotr jest tak majetny czemu jezdzi na gazie proste Bo Taniej ale przeciez nie oto tu chodzi co kto ma w portfelu tylko o fakt wykanczania w ten sposob samochodowktore nie byly przystosowane do tego tpu sytsemow ciekaw jestem czy Kolega kupil by BMW e32 z 88 z gazem CHYBA NIE tym, bardziej nie znajac jego histori i ile miala ten system zamontowany

a co do CNG jest to gaz ziemny a nie Propan BUTAN i ma inne wlasciwosci i jakos mimo to jak widac nie produkuja tegoz egzemplarzu

A co do aut na LPG nigdy nie mialem i nie mam zamiaru tego montowac mam doswiadczenia w pracy po tych co z takimi sytemami jezdza i uwazam ze jest to tzw RUSKI system taniej jediesz dalsze budiesz co w tym wypadku nie ma odbicia w realu PZdr