Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym się was podpytać co lepiej wybrać Pioneer 5800 czy Alpine 9846.

O Alpinie jest dużo dobrego, a nie doszukałem się niczego ciekawego na temat pionka?

Najbardziej mnie interesuje wytrzymałość na wstrząsy w tych dwóch modelach no i dźwięk :twisted:

Opublikowano

Witam.

Sam mam tego Pioneera i jestem bardzo zadowolony (nie mam niestety porównania do Alpine). W prawdzie mój Pionek obsługuje zestaw fabrycznych głośników (więc rewelacji nie ma, choć ja nie jestem audiofilem to mi wystarcza) ale jakość dźwięku w porównaniu z poprzednim radiem jakie było zamontowane (jakieś Gamma) jest wielka. Absolutnie nie ma mowy o czymś takim jak gubienie stacji radiowych czy długie wczytywanie mp3 (co np. działo się w moim poprzednim aucie z radiem mp3 firmy dalco - nie polecam szmelcu). Co do wytrzymałości na wstrząsy to jak dotąd ani razu nie przerwało mi odtwarzanej muzyki. No i na koncu dodam ze niewątpliwym atutem tego radyjka jest możliwość zmiany kolorów podświetlenia (niezależnie przycisków i wyświetlacza) dzięki czemu sobie można wszystko ładnie dopasować według własnych upodobań. :)

Opublikowano
w tej cenie wzialbym Alpine. Mialem kiedys i nie powiedzailbym zlego slowa na ta marke. ALe mialem starszy model wtedy. W cenie za jaka kupilem mojego Pioneera nie zdecydowalem sie na Alpine. Mysle ze te modele roznai sie jedynie funkcjami. Dopiero drogie modele odbiegaja klasa. Pioneer tez robi swietne radyjka. Jeszcze nie slyszalem zeby ktos mial problemy z tymi radiami. Moj kuzyn na PIonerach juz juz gra od dawna. Ani jeden sie nie zepsul. Wybor nalezy do ciebie.

http://img177.imageshack.us/img177/7296/111eb2.jpg

Moje BMW i sprzecik audio

www.bts-bmw.pl

Opublikowano

no właśnie cenowo praktycznie nie ma różnicy dużej i w tym jest teraz problem :lol:

Będzie ciężki wybór :roll2:

Czekam na więcej opinii

Opublikowano
no dokladnie ja rok temu tez postawilem na Alpine z uwagi na to ze pionek w tej cenie nie mial sterowania subem no i osobno czestotliwosc bassu i sopranu a to bardzo fajne i przydatne funkcje :)
Opublikowano (edytowane)

tyle, że nie napisano że nie można podać alternatywnych rozwiązań...

a z nakamichi wiesz jak jest... z 24bitowym przetwornikiem (a w sumie tylko takie to prawdziwe nakamichi) kosztują mnóstwo kasy nawet używki, a ich bezawaryjność... :think: poza tym jak już naka... to bez reszty systemu nie ma sensu, a becker na oryginałach pójdzie jak złoto

ps. Marcin nie mógłbyś napisać Nakamichi, bo jesteś MarcinPioneer :twisted2: :cool2:

Edytowane przez oktaw
- to ja przepraszam! ...i znikł
Opublikowano

Panowie zostańmy na ziemi :wink:

W moim zasięgu są tylko te dwa modele i o tych modelach chciałbym usłyszeć opinię. :mrgreen:

Opublikowano
Panowie zostańmy na ziemi :wink:

W moim zasięgu są tylko te dwa modele i o tych modelach chciałbym usłyszeć opinię. :mrgreen:

luksec...

o Alpinie: fajny - taki - techniczny dźwięk, dużo szczegółów, dobry eq ratujący MP3. Sprzet dobry do samochodu jak ktoś nie ma audiofilskich - cokolwiek to znaczy - wymagań. Jak dla mnie, choć nie słuchałem go w BMW na nokiach, za dużo tych cykań i za dużo basu, choć nie był on natarczywy. Nie wiem jak teraz ale jeszcze do niedawna Alpina cierpiała na dosyć słabe tunery radiowe.

Co do pionka - odaję głos Marcinowi...

A o Twoim zasięgu - domniemuję, że finansowym...

No cóż, ja też bym wolał kupić nowe BMW. Nie mam na to jednak kasy. Ale wolałem kupić starsze BMW niż jakiegoś nowego malucha w stylu Corsy, Polo, czy Pandy - uzasadnienie wyboru jest chyba zbędne.

Podobnie podszedłem do sprawy radia. Nowy Becker jest też raczej poza moim zasięgiem finansowym. Ten który kupiłem nie ma MP3 - może szkoda, da się z tym żyć... ale za to design - poza konkurencją, dźwięk super i tuner radiowy, chyba też nie do pobicia. A że używka!? Kupiłem z legalnego źródła z papierami, kodem itp, za cenę nowej najtańszej Alpiny... Nie żałuję ani przez moment.

Powodzenia w wyborze!

pzdr

- to ja przepraszam! ...i znikł
Opublikowano

no na taka wypowiedź liczyłem :8) W tym co piszesz oktaw masz duzo racji i też to wezmę pod uwagę przy wyborze radia.

Pomyślimy :P

Opublikowano

mialem i pioneera ( deh-p9000r) i alpine ( cda-7893r) - wiec najwyzsze modele , wiec moge co nieco powiedziec

pioneer - ciepły dzwiek , swietny bass , słaba góra , rewelacyjna obsługa!

alpine - dzwiek bardzo detaliczny , świetny bass

(inny niz w pioneer'ze - bardziej precyzyjny) , swietna góra , troche trudniejsza obsyga , ale to kwestia przyzwyczajenia sie...

ja bym na twoim miejscu dolozyl i kupil jeden z wyzszych modeli , ale uzywany - za ok 600-700 zł mozna kupic cda-7893r - a to juz sprzet naprawde klasowy ...

wada jest taka - z tego co wiem to nowe alpiny i pioneery takze to plastikowe badziewia do marketow - byle by bylo tanio... przemawia za tym np fakt ze w nowej serii tylko najwyzszy model alpiny ma wzmacniacz v-drive i wszystkie maja zwykly opadany panel , a nie winde...

moim zdaniem to nieporozumienie :duh:

koncząc - jezeli bys wybieral z tych dwóch modeli to wzialbym pioneera ... ale zastanow sie - bo za tego pionera bedziesz mial cda-7893r - ktory bedzie gral nieporownywalnie lepiej , a i funkcji tez bedzie mial wiecej - w testach zajal pierwsze miajsce - pobil np pioneera 9800 :cool2:

Opublikowano
xsilver dobrze mowi!! Mialem kiedys Alpine 7850R. Byl to jeden z najwyzszych moodeli za swoich czasow. Kosztowal wtedy 400Euro. Bylo to bardzo dawno, moze z 6 lat temu. Sprzedalem go latem za 300zl :!: Jakosc odtwarzania byla warta ceny. Sprzedalem go bo potrzebowalem cos z wieloma funkcjami. Niestety teraz firma troszke bardziej komercyjna sie stala i jada na kase. Wiec jedynie te wysokie modele zasluguja na pochwale. Super sprawowaly sie same decki bez wzmacniaczy. Pioneer jedzie caly czas ta sama linia. Mysle ze firma godna zaufania. Kupilem Pioneera i jestem zadowolony. Tylko z drugiej strony co nowe to nowe. I gwarancja jest i pewne zrodlo. Mozesz trafic an urzywke z ktora ktos sie zle obslugiwal. Decyzja jest Twoja!!

www.bts-bmw.pl

Opublikowano
Polecam PIONEERA 88RS lub 77MP kozak dżwięk :wink:

:mad2: poczytaj od poczatku temat. Za 1500zl napewno bym nie kupil Pioneera. My tu mowimy o czyms realnym kolego. Twoja wypowiedz niesttey nie pomoze nikomu.

www.bts-bmw.pl

Opublikowano

Tak się sklada ,że 77MP uzywane można można kupic w tej cenie o której mowa a dżwięk taki sam jak 88rs w koncu to Burr Brown

77MP na poziomie zerowym ustawień gra lepiej niż 9812 i to nie tylko moje odczucie :wink:

Opublikowano
Alpina vs. Pionek ok ale model 9848 ma 1xRCA a pionek 5800 ma 2 wyjścia więc wziołem jeszcze pod lupe model 9847 alpiny i co możecie się na ten temat wypowiedzieć. Czym skutkuje posiadanie 1 lub więcej wyjść RCA. Jest to związane coś tam z oddzielnym sterowanie każdego kanału głośników czy jakoś tam że można oddzielnie sterować skrzynią nie kumam troche tego jeszcze. O co w tym chodzi :?: :cry2:
Opublikowano
po pierwsze. jesli ma 2 pary wejsc RCA tzn ze mozesz zasilic albo wzmak 4 kanolowy albo wzmak dwukanalowy i do tego wyjscie na suba. Czym wiecej tym plynnijesza regulacja kazdym glosnikiem. Ja mam np 3 pary RCA w radyjku. Wyjscie na suba to podstawa!! Mysle ze bedzie tam wlasnie ta druga opcja ktora opisalem.

www.bts-bmw.pl

Opublikowano

Wyjście RCA w radniu na suba nie jest najważniejsze jak pisze Risto. Mój wzmacniacz Crunch Power One ma filtry dolno i górno przepustowe, co w zupełności wystarcza do rozdzielenia częstotliwości dźwięku LPF ma zakres 40 - 250 Hz i nie widzę powodu do obniżania tego zakresu. Poniżej 40 Hz dźwięk jest mniej słyszalny i odbierany jako drgania mechaniczne. Swój filtr ustawiłem na około 60 - 70 Hz i to mi najbardziej odpowiada. Wzmacniacz ma dodatkowo podbicie basu od 0 do 12 dB, więc to wystarcza.

Można oczywiście miec w radiu 1 wyjście na wzmacniacz i zastosować rozgałęźnik sygnału, dzięki czemu możemy zasilić wzmacniacz 4 kanałowy. Z kolei jeśli mamy we wzmacniaczu wyjście RCA OUT to możemy zasilić sygnałem drugi wzmacniacz. Czyli z jednym wyjściem RCA z radia możemy wykonać niezłą plontaninę i zastosować tyle wzmacniaczy ile tylko potrzebujemy o ile te wzmacniacze będą miały wejścia i wyjścia typu RCA.

Jeśli chodzi o wybór radia pomiędzy Alpiną i Pionkiem to wolę Alpine pod każdym względem, ponieważ porównując wybrane modele w tym samym przedziale cenowym Alpinka zagra lepiej od Pionka

Będziesz Musiał Wyprzedzać
Opublikowano
no powiedzmy ze nie jeste najwazniejsze. Ale wtedy nie mozesz sobie regulowac mocy przodu lub tylu(FADE) oraz balansu bo regulujesz calym subem. Jesli na wzmak podasz same wysokie tony to basu za wielkiego nie bedzie. Nie ma wtedy plynnej regulacji i nie ma oczekiwanego efektu.

www.bts-bmw.pl

Opublikowano
Risto we wzmacniaczach masz tyle regulacji np. filtry, podbicie basów, regulacje głośności (mocy) itp. z reszta tak długo aktywnie uczestniczysz w forum car audio i sam wiesz najlepiej, że wcale nie trzeba używać fadera w radiu żeby dobrze dostroić nagłośnienie w aucie. Nie chcę oczywiście się niepotrzebnie sprzeczać, tylko chcę powiedzieć ze jeśli ktoś wybiera radio pomiędzy pionkiem i alpinką to polecam alpinke i wyposażenie radia w 1, 2 lub 3 wyjścia na wzmacniacz nie miałoby dla mnie większego znaczenia. Przy dobrch wzmakach z płynną regulacją można osiągnąć równiez bardzo dobry efekt.
Będziesz Musiał Wyprzedzać
Opublikowano
wiadomo ze za jakosc sie placi. Ale jesli miedzy 1 a 2 wyjsciami jest kilkadziesiat zlotych roznicy to juz wole dolozyc i miec na przyszlosc. Mozna tak zrobic zeby fajnie gralo ale wole miec wszystko pod plynna kontrola w samochodzie.

www.bts-bmw.pl