Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiam się czy e39 530d 194KM gdy bedzie zchipowane do 230KM to czy będzie się kręciło tak jak nowe 530d o mocy 230KM? Dane techniczne nowej 530d mówią ,że ma przyspieszenie 6,8 s a prędkośc maksymalną 250km/h . Do jakich wartości predkości i przyśpieszenia może sie zbliżyć w e39 530d po chipie na 225 -230KM?

Ciekawostka

Różnica między nową 530d a 535d w mocy wynosi 40KM a w przyśpieszeniu 0,3s a prędkości maksymalne są zbliżone.

Moje pytanie czy jest sens kupowania 535d i wywalania fortuny dla ułamków sekund?

Opublikowano

Nowy? Masz na myśli ten silnik?---> Wysokoprężny silnik BMW 535d z podwójną turbosprężarką (Variable Twin Turbo). Ta rzędowa "szóstka" o pojemności 3,0 litrów osiąga moc aż 272 KM i potężny moment obrotowy 560 Nm przy 2000 obr/min. Nowe 530d ma 218 KM i 500 Nm/2000 rpm.

Ja raczej nie powiem co będzie po chip'ie, ale myślę że "nie zbliży" się aż w takim stopniu jak mogłoby się wydawać.

A czy jest sens kupowania 535d? Patrz cyferki wyżej i odpowiedź już znasz. Sprint do "setki" to tutaj sprawa drugorzędna. :dance:

Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda, że jest to wieko od trumny.
Opublikowano
Nowy? Masz na myśli ten silnik?---> Wysokoprężny

...

Ja raczej nie powiem co będzie po chip'ie, ale myślę że "nie zbliży" się aż w takim stopniu jak mogłoby się wydawać.

... :dance:

Myslę iż poniższy link wiele wytłumaczy :8)

Ciekawe jakie są odczucia po tuningu, tzn. czy mocno odczuwalny jest przyrost mocy

http://www.godula.cc.pl/index.php?mode=bmw :dance:

Niech moc (BMW) będzie z Wami :)

Szymon

Opublikowano
Ale jak myslicie przy mocy 225KM zejdzie do 7 s przyśpiecha

i prędkośc do 240Km/h

Ciężko cos takiego przewidzieć, bo przyśpieszenie i vmax nie zależą tylko od mocy i momentu - ważne jest też w jakim zakresie obrotów utrzymuje się moc i moment. No oczywiście znaczenie mają też przełożenia i masa samochodu.

Dlaczego potrzebne ci są aż tak dokładne dane - przyśpieszenie na pewno się poprawi - to nie ma wątpliwości.

A co do 535D, to przyśpieszenie od 0 do 100 nie jest jedynym wyznacznikiem - ważniejsza jest elastyczność.

Opublikowano
Nowy? Masz na myśli ten silnik?---> Wysokoprężny silnik BMW 535d z podwójną turbosprężarką (Variable Twin Turbo). Ta rzędowa "szóstka" o pojemności 3,0 litrów osiąga moc aż 272 KM i potężny moment obrotowy 560 Nm przy 2000 obr/min. Nowe 530d ma 218 KM i 500 Nm/2000 rpm.

A czy jest sens kupowania 535d? Patrz cyferki wyżej i odpowiedź już znasz. Sprint do "setki" to tutaj sprawa drugorzędna. :dance:

mylisz sie, nie nowe 530 tylko juz starsze :)

zerknij na oferte na www.bmw.pl i zobacz ile ma 530 obecnie

a sorry, melonik juz sprostowal :)

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano

Ja od samego początku mówiłem że nowe 530d ma 230KM

Chciałbym podkręcić swoje e39 530d do 230KM i zbliżyc sie do danych technicznych nowej 530d .

Którą firmę chipującą polecicie , która jest wstanie profesjonalnie podejść do sprawy , która robi najlepsze mapy ?

Opublikowano
Witaj ja bym ci polecił VTG albo Godula Motor Sport. Jeśli chodzi o ceny chipa w VTG to jak mnie pamięć nie myli do tego modelu zapłacisz około 2500zł brutto z kolei w Goduli cena tego chipa wynosi niecałe 3000zł. W VTG mają chyba największe przyrosty po chipie masz 232KM i 530Nm nie wiem dokładnie musiałbyś zajrzeć na stronke www.vtg.pl tam są tabele przysrostów mocy w Goduli podobnie, a jak cie nie będą satysfakcjonować osiągi zawsze mogą ci zrobić indywidualny program jednak to już wiąże się z pewnymi komplikacjami, ale o tym juz było na forum. Pozdro