Skocz do zawartości

silnik (nierówne wolne obroty) i dmuchawa (świruje)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,na początku chciałbym podziekowac wszystkim ktorzy do tej pory odpowiadali na moje ,czasem banalne,pytania.po tych kilku miesiącach w koncu udało mi sie znalesc moje pierwsze bmw!

Powolutku odkrywam w tym aucie rozne wczesniej nie znane mi rzeczy ale chyba pojawil mi sie mały problem a mianowicie gdy silnik jeszcze nie uzyska własciwej temperatury pracy ale juz nie jest zimny wtedy na biegu jałowym pojawiaja sie drgania silnika,szarpie,jak sie nagrzeje do normalnej temeraturu to wszystko wyglada ok,w tym samym czasie bardzo dziwnie pracuje dmuchawa i to niewazne czy klima jest wlaczona czy nie czy ustawione jest na automatic czy nie,słychac jak wieje raz szybciej raz wolniej i tak w kółko az do pełnego nagrzania silnika.Chiałbym zaznaczyc ze podczas jazdy nie dzieje sie zadne dziwne rzeczy,samochod jezdzi super tylko ten bieg jałowy nie daje mi spokoju,wydaje mi sie ze auto tej klasy z takim silnikiem powinno chodzic równiutenko,bardzo prosze o jakies porady czy od razu powinienem udac sie do podłaczenia do kompa czy moge sam cos sprawdzic,dziekuje bardzo

tylko potwierdzam cos co ktos kiedys powiedzial a mianowicie:to auto naprawde zaraża!!!!!!!
Opublikowano
A czy zwróciłeś uwagę w nocy, czy światła także nie wariują, razem z dmuchawą, tzn. lekko mrugają, w takich samych odstępach czasu jak zwalnia-przyspiesza dmuchawa :?:

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
co do wentylatora to miałem to samo tylko w e46 i przyczyną był sterownik(tzw.jeż lub grzebień nowy to koszt około 300 zł a jest to bardzo słaby element według panów z serwisu)
Opublikowano
Świeczki żarowe będą do wymiany... wtedy silnik póki nie osiągnie temp. właściwej będzie chodził jak tem sprzed 20 lat. co do wentylatora.. spadki napięcia które mogą być wywołane tą pracą.. moja rada doprowadź prace zimnego silnika do porządku i wtedy jeśli wentylator nie znormalnieje zajmij sie napieciem.
Tylko dla serii 7 www.7er.pl!!!
Opublikowano

Hej, co do dmuchawy to cimek243 ma całkowitą rację masz uszkodzonego "jeża" lub "grzrebień" jak zwał tak zwał :twisted2: .

Koszt faktycznie 300 zeta ,wymiana trwa 10 min. Miałem te same objawy, po wymianie jak ręką odjął :8) .

Pozdro.

Opublikowano
Witam,dziekuje wszystkim za odpowiedzi,bylem dzisiaj podpiąc moja maszyne do kompa ale oczywiscie nic nie wykazal,facet ktory sie tym zajmowal powiedzial ze ktos kombinowal cos przy filtrze paliwa bo na gorze filtra widac paliwo i moze łapac lewe powietrze,co o tym myslicie?
tylko potwierdzam cos co ktos kiedys powiedzial a mianowicie:to auto naprawde zaraża!!!!!!!
Opublikowano
witam,ponawiam moje pytanie odnosnie nierównej pracy sinika na biegu jałowym,przez kilka ostatnich dni obserwowalem to i za kazdym razem sytuacja wyglada tak samo,tzn silnik zapala bez problemu,zimny pracuje bez zarzutu,kiedy wskazówka pojawi sie mniej wiecej w połowie miedzy 0 a 90 stopniami wtedy nagle silnikiem zaczyna szarpac i kiedy temperatura dojdzie do 90 wszystko juz wraca do normy,o co tu chodzi?
Opublikowano
witam, mam tak samo z dmuchawa jak ty, tez myslalem ze to moze jez. Akurat niedawno bylem w ASO na przegladzie i wykryli ze cos nie tak z ladownaiem u mnie co objaiwa sie tez przygasaniem lekko swiatleke wewnatrz samochodu. Byc moze to powoduje takze nierowna prace dmuchawy, narazie nie mam czasu sie tym zajac. Sprawdz czy masz dobre ladownaie. Jesli tak to pewnie jez. A jezeli chodzi o obroty to troche nie kumam, wskazowka od obrotomierza ci lata i widac to okiem? czy jak?
Opublikowano
u mnie zadne swiatła nie przygasaja takze mysle ze to jez,co do obrotów to nic nie widac,nic sie nie dzieje ze wskazówką obrotomierza a silnik drga to poprostu słychac i widac gołym okiem