Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
hehe straż miejska jest szybka w tydzień po zdjęciu już miałem w domu!

A mi w KODAKU fotki zrobili w 5 min.

no i co w związku z tym?? :duh:

http://img410.imageshack.us/img410/9554/m5hire1nt1.gif
  • Odpowiedzi 67
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Dodatkowo,

może ludki po " po proszku" zachowują taką siłę spokoju tłumacząc sie w przykładzie podanym na początku. Znajomość pewnych paragrafów jest tu dobrą rzeczą, ale każdy i tak ma inne zachowanie (czasem zdenerwowanie) w sytuacji zatrzymania przez policję.

Pozdrawiam

Irek

Opublikowano
Auto którym jechałem jest służbowe.

Mam pomysły :

- podać że osoba kierująca to ktoś zza granicy bez stała pobytu w Polsce (pracuje w firmie zagranicznej)

- nic nie pisać, nie odpowiadać, czekać na rozwój wypadków, liczyć na niemoc.

- w odpowiedzi wysłać odpowiedź MSWA na zapytanie Andrzeja Zolla, to z linku podanego przez Bartka poniżej.

Doradźcie chłopaki :mrgreen:

Ja mialem to samo.

Jechalem autem sluzbowym i na 50 strzelil mnie fotoradar ustawiony przez straz gminna.

Po pewnym czasie przyszedl mandat do pracy no i widac ewidentnie ze to ja.

Wszystko byloby ok, gdyby nie to ze mandat byl w wys 300 i 8 pkt a ja mam juz 24!!!

Wiec dogadalem sie z moim szefem ze nie potrafi okreslic kto byl kierowca tego samochodu, bo firma ma 400 pracownkow i nie potrafia tego zidentyfikowac.

Jako ze mandatu nie mozna wystawiic na firme trzeba wskazac dowolna osobe na ktora ten mmandat bedzie wystawiony(juz bez punktow).

I tutaj moje pytanie, co by bylo jakbysmy podali ze autem kierowal szkot ktory prowadzil szkolenia u nasw firmie???

Zapraszam na forum uzytkownikow Diesla

http://www.bmw-diesel.pl

Opublikowano
......... Dla sądu najistotniejsze są dowody (w tym wypadku głównie zdjęcie) i swobodna ich ocena..........

Dokładnie dla sądu najważniejsze będą dowody, dlatego slużby kontrolne ( SM, ZDM itp) zaczeli je zbierać, tzn robić dokładne fotki miejsca postoju i samego pojazdu, o czym wspomnialem wczesniej. Jakis czas temu tego nie robili i mozna bylo sie wymigac i poprostu wyrzucić świstek spod wycieraczki. Niestety w obliczu dowodów ( zdjęć , zapisów video) sprawa sie juz komplikuje ;-/

m62, V8, 245 km
Opublikowano

Uchylenie się od odpowiedzialności za przekroczenie dozwolonej prędkości kiedy dowodem jest nieczytelne zdjęcie fotoradaru jest możliwe, ale w praktyce bardzo trudne. Sąd będzie chciał skorzystać z domniemania, że skoro właściciel auta nie pamięta kto prowadził to znaczy, że sam prowadził wówczas auto. Sprawa może różnie się potoczyć i bez silnej determinacji i pomocy prawnika można łatwo wejść na minę bo z sądem nie ma żartów.

To co proponujesz Szamil to też jest pomysł, ale żeby sobie uświadomić czym ryzykujesz podaję ci treść art. 233 §1 KK

" Kto, składając zeznanie mające służyć za dowód w postępowaniu sądowym lub w innym postępowaniu prowadzonym na podstawie ustawy zeznaje nieprawdę lub zataja prawdę, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3"Weż to pod rozwagę.

Opublikowano
To co proponujesz Szamil to też jest pomysł, ale żeby sobie uświadomić czym ryzykujesz podaję ci treść art. 233 §1 KK

" Kto, składając zeznanie mające służyć za dowód w postępowaniu sądowym lub w innym postępowaniu prowadzonym na podstawie ustawy zeznaje nieprawdę lub zataja prawdę, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3"Weż to pod rozwagę.

powiem wam tyle atr 233 KK to nie przelewki, u mnie w robocie masa ludzi nie zdaje sobie sprawy z tego i np próbują wyłudzić wrótnik prawa jazdy podając że go zgubili , a faktycznie wymienili go np w angli myslać że mając 2 to są bezkarni, niestety za taką niby błachostkę poświadczenia nieprawdy można mieć nieźle spaprane papiery, nie mówiąc już o tym że o pracy np w banku czy intytucjach administracyjnych można już zapomnieć....

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano
Echh nie chce mi się kłócic z kimś kto niema o rzeczy pojęcia ja wiem że tak można sprawdziłem to na sobie jeżeli ktoś chce płacic to niech płaci ale zawsze można szczęścia spróbowac to nic nie kosztuje ! Pzdr

I niestety okazuje się że miałem racje i mam pojęcie o tym co pisze, a Tobie radze przeczytać sobie post Realisty.

Opublikowano

a po jakim czasie od wystawienia takiego mandatu przez SM powinno cos przyjsc do domu ??

oczywiscie chodzi mi o mandat za zle parkowanie znalezion za wycieraczka ..

kupie szerokie 17" do E36 - najchetniej 9" przod i 10" tyl
Opublikowano
I niestety okazuje się że miałem racje i mam pojęcie o tym co pisze, a Tobie radze przeczytać sobie post Realisty.
No tak miałeś rację a to co mi się przydarzyło to pewnie we śnie było...
" Kto, składając zeznanie mające służyć za dowód w postępowaniu sądowym lub w innym postępowaniu prowadzonym na podstawie ustawy zeznaje nieprawdę lub zataja prawdę, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3"
Wypowiedzi ekspertów teoretków mnie nigdy nie przkonają wolę wiedziec jak sprawa wyglada od kogoś to miał ztym do czynienia w praktyce ! Niech wierzy kto chce ale chybą większośc ludzi wie jaki dopracowany jest Polski wymiar sprawiedliwości i napewno tak się stanie że dostaniesz wyrok i ci wsadzą za to że się migasz od mandatu :duh: Echhh...
Opublikowano
No tak miałeś rację a to co mi się przydarzyło to pewnie we śnie było...
" Kto, składając zeznanie mające służyć za dowód w postępowaniu sądowym lub w innym postępowaniu prowadzonym na podstawie ustawy zeznaje nieprawdę lub zataja prawdę, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3"
Wypowiedzi ekspertów teoretków mnie nigdy nie przkonają wolę wiedziec jak sprawa wyglada od kogoś to miał ztym do czynienia w praktyce ! Niech wierzy kto chce ale chybą większośc ludzi wie jaki dopracowany jest Polski wymiar sprawiedliwości i napewno tak się stanie że dostaniesz wyrok i ci wsadzą za to że się migasz od mandatu :duh: Echhh...

z tego wynika że ten temat jest bezsensowny i można go zamknąć , bo przecież zawsze można przykombinować,załatwić, oszukać, powiedzieć że czarne jest białe, cudowny tok myślenia :duh: , a potem dziwota że auta kradną, politycy nic nie robią tylko nas grabią, księża alimenty płacą, a pół narodu już ma tego dość i siedzi na wyspach....

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano
Majsu zgadzam się z tobą. Tu potrzebna jest relacja kogoś kto to przećwiczył w praktyce i na to czekamy. Moja znajomość tematu jest niestety teoretyczna i tylko krótki epizod praktyka w nieistniejącej już instytucji (i całe szczęście) kolegium do spraw wykroczeń to za mało. Myślę, że nie warto jednak zamykać tematu bo może do licha ktoś pokusi się powalczyć przed sadem w takiej sprawie i podzieli się wrażeniami. Czyżby na forum byli tylko sami święci i potulni. Na razie mam zerowe konto punktowe (odpukać) , ale gdyby co nie daj Bóg to łatwo skóry nie sprzedam choć mimo prawniczej (to już historia) przeszłości skonsultowałbym sprawę z praktykiem. W niektórych sytuacjach naprawdę można wygrać
Opublikowano
z tego wynika że ten temat jest bezsensowny i można go zamknąć , bo przecież zawsze można przykombinować,załatwić, oszukać, powiedzieć że czarne jest białe
, Chyba nie przeczytałeś w ogóle tematu :?: brzmi on SPOSÓB na fotoradar ja podałem w jaki sposób dzięki któremu uniknąłem manadatu za parkowanie jeżeli ktoś chcę to może też tak spróbowac mi się udało nie migałem się od odpowiedzialności za spowodowanie wypadku tylko za bezsensowny moim zdaniem mandat ponieważ miejsce w którym zaparkowałem nikomu nie przeszkadzało ! A że kolega świr nie wierzy no to trudno ja nikogo przekonywac nie będe... Sugerujesz że JA mam jakiś dziwny tok myślenia ?
a potem dziwota że auta kradną, politycy nic nie robią tylko nas grabią, księża alimenty płacą, a pół narodu już ma tego dość i siedzi na wyspach
No i co dziwisz się temu ? Taki kraj nie zauważyłeś tego jeszcze przez tych ładnych parę lat ?
Opublikowano
a potem dziwota że auta kradną, politycy nic nie robią tylko nas grabią, księża alimenty płacą, a pół narodu już ma tego dość i siedzi na wyspach
No i co dziwisz się temu ? Taki kraj nie zauważyłeś tego jeszcze przez tych ładnych parę lat ?

Może nie zdałejesz sobie jeszcze z tego sprawy , ale właśnie swoim krętactwem przyczyniasz sie do tego stanu rzeczy, ale ja tu sie nie będe bawił w Matkę Teresę, bo i tak każdy zrobi jak uważa, ja akurat od ok 2 lat nie musze się martwić takimi mandatami więc sprawa można powiedizeć mnie już nie dotyczy, spadam i BEZ ODBIORU...

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

• Członkowie klubu
Opublikowano
Osobiście....jak przekroczyłeś..to i tam to., to kara musi (powinna) być. Może to brzmi dziwnie ale wyżej h-ja nie podskoczymy...

Ostrzeżenie za przeklinanie na forum.

Pozdrawiam

Bastek

Kiedyś: E21 315 '83, E34 520i '90, E34 525iA '92, E36 316i '95, E30 318iT '93, E46 325xi Touring, E91 325i

Opublikowano
Osobiście....jak przekroczyłeś..to i tam to., to kara musi (powinna) być. Może to brzmi dziwnie ale wyżej h-ja nie podskoczymy...

Ostrzeżenie za przeklinanie na forum.

Witam

Osobiście nie widzę w moim poście przekleństwa, ale jesli tak uważasz to niech bedzie.

Pozdrawiam

Irek

Opublikowano
Za dawnych czasów jak zakładali blokady na koła to mój znajomy zabezpieczył sobie taką i po zaparkowaniu sam sobie zakładał. Nie miał żadnych problemów przez prawie 2 lata. Potem ktoś go przykukał, zadenuncjował i zrobiła się zadyma. Tłumaczył, że tak zabezpiecza auto przed kradzieżą (a nie unika płacenia za parking). Niestety blokada była własnością waparku. Gdyby miał tylko podobną to by wyszedł z tego na czysto. Tak skończyło się sprawą w sądzie o przywłaszczenie mienia. Wybronił się ale kosztowało go to trochę czasu, nerwów i kasy.
"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
Opublikowano
Za dawnych czasów jak zakładali blokady na koła to mój znajomy zabezpieczył sobie taką i po zaparkowaniu sam sobie zakładał. ....

hehe z Waparkiem to były jazdy. Ja stosowałem może mniej radykalną metodę. Otóż poprostu wsadzłem za wycieraczkę stary mandat w tej folijce ;-), Jelenie przechodzili wówczas obojętnie mysląc że już wcześniej zdążyli go wypisać.. metoda była tak w 50% skuteczna.. Co bardziej sprytni pewnie sie zastanowili..o chyba tu jeszcze nas nie było.. i wtedy zonk.. i kolejny mandat za szybą..

m62, V8, 245 km