Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Nie jeżdze dużo, ale opony na zimę będę musiał kupić :) Czy warto kupić takie z bierznikiem 4-5 mm? Takich najczęściej ludzie pozbywają się za grosze.

Ja zrobie na nich tej zimy z 4.000 km (czyli prawie nic) i następnej pewnie równie dużo km.

Potem nowe opony lub nowe auto.

Czy taka opona 4-5 mm jest wogule coś jeszcze warta? Moje obecne letnie mają chyba ciut większy bieźnik ale gdy jest zimno, w nocy w okolicach zera ASC i ABS pracują zbyt często.

Pozdrawiam

Opublikowano

4mm to graniczna głębokośc bieżnika w zimówkach - poniżej możesz straciś dowód rej.

poza tym przydatność zimówek wynika nie tylko z głębokości bieżnika, ale także z wieku opnki - z uwagi na skład gumy starzeja się one o wiele szybciej niż opony letnie

ja bym sobie odpuścił, chyba, że za super cenę oponki 1-2-u letnie, to będziesz mial akurat na ten sezon

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano
4mm to graniczna głębokośc bieżnika w zimówkach - poniżej możesz straciś dowód rej.

Bzdura, dowód zabierają jeżeli jest poniżej wartości granicznej 1,6mm zarówno dla letnich jak i zimowych.

Natomiast prawdą jest ,że opony zimowe poniżej 4mm bieżnika nie spełniają należycie swojej roli, istotny jest także wiek opon nie starsze niż 5-6 lat (mowa o używkach).

Opublikowano (edytowane)

4mm to minimum

odnośnie podanego przez Ciebie linka - z tym, że 6,5 spokojnie wystarczy na 2-3 sezony, to gośc nieźle przesadził

nowa oponka ma 8mm i to własnie wystarcza na 3 sezony

ja po bardzo znikomym użytkowaniu nowych opon przez jeden sezon zużyłem 1mm bieżnika - to jest miękka guma i zużywa się szybciej niż w letnich

poza tym te opony są juz stare - moim zdaniem nie warto ich zakładać do BMW

Edytowane przez PioterW

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano
Letnie opony mające 4 mm można jeszcze założyć, ale to już koniec opony. A zimówki to min. 6mm.

A takie: http://www.allegro.pl/item146002692_225_60_15_dunlop_m2_6_5mm_bieznika_225_60_15.html warto?

Serio za 4mm zimowe można stracic dowód?

Pozdrawiam

Bujda ze zabierają, ale dla bezpieczeństwa swego lepiej nie przekraczać tej liczby 4