Skocz do zawartości

Moduł KOMBI - programowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

mam problem z BMW F15 X5 xDrive40d z 2017

Początkowo miałem problem z baterią w module SOS. Po wymianie baterii skasowałem błędy, ale na desce nadal pojawiało się ostrzeżenie systemu SOS.

Następnie wszedłem w moduł KOMBI w ISTA+ (prawdopodobnie wersja 4.3) i skasowałem pojawiające się błędy. To również nie pomogło, więc pomyślałem, że zresetowanie modułu KOMBI może rozwiązać problem i pozwolić systemowi uruchomić się ponownie od początku.

Niestety po wybraniu „Reset module” w KOMBI deska rozdzielcza zgasła. Po ponownym uruchomieniu samochodu pojawiły się nowe ostrzeżenia:

• SOS system failure

• Front-end collision warning failure

• Pedestrian alert failure

• Instrument cluster

Dodatkowo na liczniku nie mam teraz informacji o:

• temperaturze oleju,

• poziomie paliwa,

• obrotach silnika.

Działa jedynie prędkościomierz.

Po wykonaniu pełnego skanu w ISTA pojawiają się następujące błędy:

48002D
E06C44
E1147C

Próbowałem je kasować, ale natychmiast pojawiają się ponownie.

Czy ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem? Czy reset modułu KOMBI mógł spowodować utratę jego konfiguracji/kodowania albo problem z komunikacją z innymi modułami?

Będę wdzięczny za każdą wskazówkę, szczególnie co można sprawdzić w ISTA i czy da się przywrócić KOMBI bez skomplikowanego programowania.

Dzięki!

IMG_20261003_155416.jpg

IMG_20261003_160200.jpg

Opublikowano

Nie żebym straszył, ale obawiam się,że bez E-sys nie ma opcji ponownego zakodowania modułu KOMBI ( od którego pochodzą wymienione przez Ciebie błędy wynikające z braku komunikacji z modułem), a opcja reset której użyłeś, kasuje niestety setup tego modułu.
W ISTA będziesz jedynie w stanie jedynie zrobić inicjalizację ICM/FlexRay (ale to na sam koniec....). Gdybyś to robił w BimmerCode przywrócenie byłoby do zrobienia "jednym kliknięciem", ale to na przyszłość.

Jeśli nie masz E-Sys, może w okolicy jest jakiś warsztat BMW albo forumowicz który by Ci to ogarnął?