Skocz do zawartości

BMW e71 4.0d 2012 wartość powietrza oczekiwana stoi na 2000

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam . Mam taki problem . Pacjent e71 4.0d z roku 2012. Masa oczekiwana powietrza stoi na sztywno na 2000. Wartość powietrza zadana zmienia się płynnie . Zauważyłem że masa oczekiwana zaczyna płynnie się zmieniać podczas gdy filtr dpf się wypala . Zawór egr wymieniony na wahler i zrobiona adaptacja w bimertoll. Co sprawdzić dalej ?

IMG_6374.jpeg

IMG_6417.jpeg

Opublikowano
  • Autor

Launch również pokazuje taką wartość . Więc coś chyba jest nie tak . Samochód pracuje normalnie , jedyne co to często wypala dpf IMG_6414.jpeg

Opublikowano
  • Autor

w takim bądź razie jeździć obserwować 🤪. Dziękuję kolego za pomoc

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Oraz wywalić Wahler, to nie chodziło, nie chodzi, chodzic nie będzie...

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Wiele testerów uniwersalnych i nie tylko bazuje na rozwiązaniach z Inpy, a ta w niektórych sterownikach ma takie błędne wskazania.
Najlepiej sprawdzić istą jak wyglądają parametry.

Co do zbyt częstego wypalania, to po latach czujnik ciśnienia spalin w silnikach serii Nx7 zaczyna pokazywać głupoty. Mam na myśli czujnik z końcówką numeru 152.
Po rozgrzaniu potrafi mieć duże rozjazdy wartości. Często wymieniam na nowe. Istą można podejrzeć wiarygodność tego czujnika.
Z doświadczenia: ISTA sugeruje często dopuszczalną odchyłkę do 50hpa, warto założyć 20hpa jak w nowszych modelach, sprawdza się to znacznie lepiej.

Drugi problem jaki może być to sonda lambda, która często błędu nie generuje, a potrafi fałszować odczyt, dopuszczając do większej dawki paliwa(sonda w dieslu służy do czegoś innego niż w benzynie)