Skocz do zawartości

E36 328 po naprawie skrzyni biegów stuka przy ruszaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szanowni Państwo

Od pewnego czasu posiadam e36 w kabrio z silnikiem M52B28 i powoli je naprawiam. Dzisiaj odebrałem auto od mechanika gdzie był naprawiony tylny dyfer oraz skrzynia biegów w MSM w kiekrzu do tego doszły nowe półosie kompletne sprzęgło i podporą wału. Dwumasa była w bardzo dobrym stanie bez luzów. Po odebraniu auta i przejechaniu 20 km zaczęło coś stukać przy ruszaniu do przodu lub tyłu więc podniosłem auto bo mam w domu podnośnik wsadziłem żonę za kierownicę i szlochałem. Stuki dochodzą ze skrzyni biegów. Wątpię aby MSM źle zrobiło skrzynie bo dają 2 lata gwarancji bez przebiegu. Czy jesteście wstanie podpowiedzieć co to może być? Poduszki pod skrzynią są ok, pod silnikiem nowe.

Przed naprawą skrzyni nie było żadnych stuków

Edytowane przez Kamirsen

Opublikowano

Stuk dochodzący ze skrzyni biegów, to albo sprzęgło, albo skrzynia. Wróciłbym autem do mechanika i pokazał co się dzieje.

Opublikowano
  • Autor

załączyłem filmik. sprzęgło jest nowe koło dwumasowe bardzo dobre bez luzów skrzynia po regeneracji na gwarancji.

czy to może wynikac ze złego montażu?

byłem już z tym u mechanika to stwierdził ze mam rozmawiac z tymi od skrzyni

Edytowane przez Kamirsen

Opublikowano

W zasadzie mechanik udzielił Ci już systarczającej odpowiedzi. A co się działo ze skrzynią, że oddałeś ją do regeneracji?

Opublikowano
  • Autor

Skrzynia była nie szczelna i na pierwszym biegu hałasowała to znaczy tak jak bym jechał maluchem. MSM rozebrało skrzynię i powiedzieli że łożyska do wymiany oraz uszczelniacze i to wykonali. Przed naprawą nie było stukania przy ruszaniu.

tak z innej beczki byłem właśnie pod autem i zauważyłem iż tylny stabilizator dotyka osłony tylnego dolnego wahacza. Po obu stronach tak samo. Czy to normalne?

IMG_1624.jpeg

Opublikowano

Kurcze, w zasadzie nie powinny się stykać. Na fotce widać, że drążek stabilizacyjny już robi sobie miejsce w wahaczu, blacha niestety zagnieciona. Sprawdziłbym łączniki drążka i tuleje wahaczy.

Łożyska się wyrabiają, zwłaszcza jak auto jest katowane i przestrzega sie zaleceń mówiących że olej jest dożywotni ;) remont wiec w pełni uzasadniony. Coś jednak poszło nie do końca dobrze i myślę ze pasuje do firmy podjechać coby oszacowali straty.

Opublikowano
  • Autor

Auto nie ma grama luzów ale łączniki muszę założyć krótsze bo auto jest na gwincie i to robił poprzedni właściciel i muszę teraz po nim poprawić. Ta osłona wahacza to plastik jest

Opublikowano

Krótsze? O ile mnie pamięć nie myli, to nie mają nic wspólnego z wysokością zawiasu... różnica jest tylko w przednich - i to głównie przy przejściu na AirRide, tam mocowane są do amora. Ale oczywiście, mogę sie mylić.

Edytowane przez yeti19