Skocz do zawartości

Problem z katalizatorem 2 BMW e70 n62

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie problem z katalizatorem .Bład 29F5 konwersja katalizatora 2 .Wykręciłem sąde ,wpuściłem kamerkę i faktycznie nie wygląda katalizator najlepiej , co o tym myślicie co robić dalej .Po usunięciu błędu czek znika następnie po jakiś 100 km pokazuje się ...

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Wkład ceramiczny uległ stopieniu.

Samo kasowanie błędu nie pomoże.

Nie masz czasem problemu ze złą mieszanką? Np nie leją przypadkiem wtryski?

Podwyższona temperatura doprowadziła do stopienia wkładu i stąd ten błąd.

Pozostaje wymiana kata na nowy.

pzdr

yaz

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Lejace wtryski w posrednim? Skad masz takie info...

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

A w pośrednim wtryski nie mogą lać? To tylko domena bezpośredniego wtrysku?

Chodzi mi o cokolwiek co mogłoby zaburzyć skład mieszanki, a przez to np. mieć wpływ na temperaturę, skoro autor tematu napisał, że "nie wygląda katalizator najlepiej".

pzdr

yaz

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

W n62.. No nie moga. Moze na lpg jezdzi, moze ma dziure w dolocie, a moze "nie wyglada dobrze", wyglada normalnie, a moze, jak kazde, wciaga olej przez uszczelniacze.

Edytowane przez kkx5

Opublikowano
  • Autor

Mniej więcej wygląda to tak .Puściłem kamerkę w miejsce sądy regulacyjnej na 2 katalizatorze ,gdzie wali błąd . Tak jeżdżę na gazie .Problem zaczął się po zalaniu kompa od gazu ...kolega jechał samochodem ,nie wiedząc stwierdził że coś dzieje się z gazem i wyłączył go z poziomu kabiny samochodu tak naprawdę nie do końca się rozłączył bo gdy oddam samochód przyciski od gazu delikatnie się świeciły .Moja wizja jest że jechał niby na benzynie ale komp zalany dawkował sobie gaz gdzie chciał robiąc bogata mieszankę i dopalające się w katalizatorach .Wystarczyło rozłączyć gaz bezpiecznikiem .No trudno stało się co teraz z tym zrobić ..wiadomo nowe katy to majątek ,ale też nie mogę znieść myśli że spaliny nie mają swobody przepływu .Co o tym myślicie co zrobić ?Wiadomo błąd usuwam i jest chwila spokoju i za ok 100 km znowu powraca .Najprościej wykodowac i spokuj .,ale co z przepływem spalin i konsekwencjami w przyszłości .Proszę o poradę .Może zdjęcia które wstawiłem coś pomogę naświetlić .Ja nie mam doświadczenia z katami .,a samochodem chce jeszcze pojeździć .Wywalać je jak to zrobić profesjonalnie ,może wydech cały zrobić ? Proszę doświadczonych kolegów i pomoc ,pozdro

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
5 godzin temu, kkx5 napisał(a):

W n62.. No nie moga.

Czyli wtrysk w pośrednim nie może ulec np. zabrudzeniu, mechanicznemu uszkodzeniu, które spowoduje, że będzie przepuszczał paliwo albo podawał jego zlą ilość?

Tak tylko tematem dygresji.

Patrząc na zdjęcia kata to swoje dostał. Chyba miejscami jest nawet popękany.

Najlepiej byłoby wymienić.

Edytowane przez yaz

pzdr

yaz

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

No nie moze i zostaw to. Auto by przestalo jechac a nie jezdzilo dalej. To nie wtrysk bezposredni. Do autora, jesli nie wplywa na jazde, wykodowac. Te bledy loguja sie w 90% starych benzyn, pusc sade do drugiego i bedzie wygladal podobnie.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

To Cię zmartwię, bo w n62 wtryski również mogą ciec. I jeżeli twierdzisz, że auto by przestało jechać np z powodu lejącego jednego wtrysku to pogratulować wyobraźni.

pzdr

yaz

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Dobrze. Tak to zostawmy. Kazdy ma swoje doswiadczenia, rozumiem ze masz warsztat i robisz tego wiele?

Opublikowano
  • Autor

Plan mam taki ,żeby wybebeszyc puszki.Na samochodzie ściągając wydech środkowy .Najlepiej było by zdematowac całość tzn katalizatory z samochodu ale idzie ogarnąć z pozycji podnośnika .W przeciwnym razie , wiąże się z opuszczeniem silnika ,brak dojścia . Czy biorąc pod uwagę stan katalizatora 2 i obawy przed słabym przepływem spalin ,to dobre posunięcie w ten sposób aby zakończyć sprawę ...?

.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Po co? Narobisz sobie problemow i dodatkowo bedzie paskudnie smierdzialo oraz pojawia sie bledy. Wlej do srodka przez sonde plyn do dpfa, wyjmij sterownik, zamaskuj blad i po temacie. Pisalem wczesniej, 90% benzyn sadzi tym bledem ze starosci.

Opublikowano
  • Autor

Płyn do czyszczenia DPF spoko ,z tym że katalizator jednak wygląda na popękany i przytopiony ,nie ma tam ślady po oleju .Ja jeszcze przed włożeniu kamerki do kata ,do benzyny dodałem dodatek czyszczący ,oraz przez przepustnice podalem preparat do czyszczenia katalizatora.No podejrzewam że jednak ten zepsuty sterownik od gazu zrobić problem największy .Zdaje sobie sprawę że będzie smród po wywaleniu zawartości .Bardziej zależy mi na swobodnym wydostawaniu się spalin .Kolego co masz na myśli że narobię problemów sobie ? I żeby wyjąć sterownik ? Nie bardzo rozumiem z tym sterownikiem .A i jeszcze jedno zauważyłem że po nagrzaniu coś styrkocze ,podejrzewam że to właśnie ten katalizator a w zasadzie jego zawartość .Ale to temat jeszcze do weryfikacji bo niesie po samochodzie i ciężko jednoznacznie .A ten płyn do DPf to no nie wiem ale wydaje mi się że bardziej że do zasyfionego kata sadzy lub oleju .

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nie widze zadnych spekan, moze to kwestia zdjec. Ja bym nie wywalal katow. Nie otworzysz szyby podczas jazdy, tak smierdzi. Wywalajac katy, musisz wyjac sterownik aby bledy sond maskowac, nie wydaje mi sie aby po obd tak stare auto szlo zrobic, do weryfikacji.

Opublikowano
  • Autor

No tak zdaje sobie sprawę że będzie śmierdzieć ...Tylko czy nie lepiej wywalić skoro spaliny się dłamsza, i jakie skutki tego jeśli chodzi o sprawność silnika.Tylko nie mam doświadczenia jak będzie się zachowywać motor tzn .moment obrotowy i moc jak będą puste puchu?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Na czym opierasz stwierdzenie: spaliny sie tlamsza?

Opublikowano
  • Autor

Po stanie katalizatora że przypalona struktura plastra miodu ,błąd konwersja katalizatora 2 i czek zaswiecajacy się ....Po nagrzaniu dzwonienie tak jakby okolice katalizatora właśnie 2

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Zrob jak uwazasz. Moje zdanie znasz. Jesli kat bylby problemem (zapchany) mialbys wypadanie zaplonow. To ze on sobie wyglada jak wyglada a nie wyglada zle, co z tego. Ja bym ich absolutnie nie wywalal.

Opublikowano
  • Autor

Zdania są podzielone ,jedno żeby wywalać ,żeby uwolnić wydech ,inni żeby nie .A ja jestem w kropce co robić ....z jednej strony bym wybebeszyc ,ale się boje ze będzie dźwięk metaliczny i pogorszy moment obrotowy ,moc ...z drugiej strony że właśnie te spaliny sobie słabiej wychodzą i tworzy się jakieś podciśnienie i szkodzę motorowi .Ori drogie jak cholera używki no to wiadomo ,a nowe wkłady metalowe nie wiem jak by się zachowały .Do tego jeszcze trzeba by silnik w najlepszym razie obniżać jak nie wyciągać ....Tak twoje zdanie znam dziękuję ,a miałeś taki problem w n62…? I ewentualnie co zrobiłeś

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Napisze raz jeszcze, 90% starych benzyn ma problem z bledem konwersji kata, tej samej konstrukcji co n62 sa n42/n46, podobnej n51/n52. To starosc i tyle. Katy nie sa do konca sprawne w oczyszczaniu spalin. Czy mialem? Oczywiscie, inaczej bym tutaj sie nie udzielal. Co robie? Maskuje blad i temat zamykam. Zadne auto jeszcze nie wrocilo, szczegolnie gdy jest na lpg. To sa za stare motory aby je do idealu doprowadzac.

Opublikowano
  • Autor

Masz chyba rację że to wszystko wiekowe i wogole ,natomiast gdyby nie ten zalany komp od gazu i niewiedza to myślę że to do dzisiaj było by sprawne .Jestem przekonany że ta sytuacja zawazyla na katalizatorach ,a w zasadzie na jednym ,bo drugi jest całkiem dobry porównując do tego co mam zdjęcia czyli 2 .I tutaj właśnie też mam dylemat ,bo jeden lepszy drugi gorszy a wiadomo że opory wylotu spalin powinny być takie same lub bardzo zbliżone oczywiście dla dobra całej jednostki .Co myślisz biorąc ten aspekt pod uwagę ?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Wymyslasz. Jakie zle przeplywy? Kasujesz blad i musisz jezdzic ponad 100km aby wrocil, to gdzie zle przeplywy? Kat stracil sprawnosc, sonda to widzi, melduje bledem, tyle.

Opublikowano
  • Autor

Może faktycznie racja ,na razie zostawię będę obserwować ...dzięki za wkład i zaangażowanie w mojej sprawie ,pozdro 💪