Skocz do zawartości

f20 zmiana oleju w dyfrze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam trzy pytania mam

1.Zmieniać olej w dyfrze jak auto ma 186tys km przebiegu i 11lat? dyfer cichutki i boje się,że po zmianie może wyć

2.Jako,ze nie ma korka spustowego to można wziąć strzykawkę np setka z apteki wężyk i odessać ? bo odsysarki nie mam a dyfra nie będę ściągał specjalnie by przechylić i wylać olej

3.Czy jak będę chciał zalać olej to np ravenol może być? nie rozszczelni się nic?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć, przy zalaniu prawidłowego oleju do dyfra nie powinno nic się wydarzyć.

Do dyferencjału BMW F20 wchodzi 0,7 litra oleju, proponuje zamówić nowy korek spustowy jest jeden.

Strzykawka 100 ml to syzyfowa praca, trzeba co bardziej pojemnego. Zalać olejem do pierwszego wypływu oleju.

Bardzo dobrym zamiennikiem jest RAVENOL 75W 85 LS, polecam sam mam taki zalany ( 50 tysięcy bez problemu).

Opublikowano
  • Autor

jak wchodzi 0.7l jak katalog bmwstore po nr vin pokazuje na schemacie 3x 0.5l to jakby 1.5l wchodziło niby

Clipboard01.jpg

Opublikowano

Witam, mówimy o modelu BMW 116 i F20, tylny dyferencjał ma symbol 168L i według newtis.info wchodzi 0.7 - 0,75 oleju. Oryginalny olej BMW to Hypoid Axle G1 83222295532.

W moim dyferencjale zalany jest jak pisałem poprzednio Ravenol 75W85 LS, nie wiem skąd u Ciebie 3X 0,5 l ?????

Do skrzyni biegów manualnej GS6- 17BG wchodzi ok. 1,4 l oleju, zalecam wlać ORI BMW.

Edytowane przez Arkus

Opublikowano
  • Autor

U mnie jest wersja 118i 170km to nie wiem czy ten sam dyfer

Opublikowano

Do każdego dyfra w BMW (nie wiem jedynie czy w M nie jest inaczej) wchodzi poniżej 1 litra oleju, zazwyczaj między 0,6 a 0,8 litra.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Raz na 11 lat wart wlać olej oem. Wchodzi około 0,8l

Edytowane przez jacekmury1