Skocz do zawartości

Stukanie pod maską e61 535d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim, jako, że terminy do mechanika cholernie długie to szukam przyczyny stukania pod maską. Dodaje na dole link do filmiku, który nagrałam. 
jak słychać stukanie jest rytmiczne, nie jest szybkie, co ciekawe raz słyszalne głośniej a raz ciszej. Czasem wydaje mi się, że nie puka w ogóle ale szybko powraca. Ktoś miał podobny problem? 
Autko to BMW e61 535d 286km 2008r 

Opublikowano
  • Moderatorzy

Z tego co wiem to jest od podciśnienia. Tam jest zawór EGR chyba, jak odepniesz od niego wężyk podciśnienia stukanie powinno ustać.

Opublikowano
  • Autor
W dniu 10.03.2026 o 13:02, madseason napisał(a):

Z tego co wiem to jest od podciśnienia. Tam jest zawór EGR chyba, jak odepniesz od niego wężyk podciśnienia stukanie powinno ustać.

Zdjęliśmy pokrywę i zlokalizowaliśmy skad dochodzi ten dźwięk. Zaznaczyłam na zdjęciu. Czuć też palcem jak bije w rytm dźwięku w ten plastik. Przy dodawaniu gazu dźwięk również przyspiesza. 
Rozrząd mówi baj baj? 😉 mam nalatane 423tys, żadnych innych objawów nie ma. IMG_84D400D4-93B2-4D80-AF0B-B6BCE2D75C87.thumb.jpeg.bb910f947cf3be53e9be99417c8de9c7.jpeg

Opublikowano
  • Moderatorzy

To nie jest stukanie od rozrządu. Zobacz to podciśnienie. Zawór nr 1 pewnie padł, odepnij od niego rurki, jak trzeba to zatkaj palcem i zobacz czy zniknie - powinno przestać.

https://www.estore-central.com/_diagrame_thumbs/mtmyntu5x3q=.jpg

Opublikowano

Dodam tylko od siebie, że wystarczy zdjąć wężyk podciśnienia od egr i jeśli dźwięk ustanie to jak wyżej kolega pisał winny jest zawór sterujący od podciśnienia egr. Pęka w nim gumowa membrana i wydaje taki dźwięk lub dźwięk "kaczuszki".

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Cześć.... co do dźwięku który Kolega podesłał... nie do końca wydaje mi się że to będzie zawór... ale to by było pierwsze co bym sprawdził.

najłatwiej.

Tam takie stukanie jakby bardzie właśnie plastikowe.... stetoskop grosze kosztuje. mam w garażu nie raz pomógł. A są też takie ze szpicą.

częstotliwość wskazywałaby na zawór... ale mi to coś trochę pompą wacum brzmi.

sprawdź najpierw podciśnienie.

Jedyne wiarygodne media....:Woda, prąd, gaz...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
W dniu 12.03.2026 o 12:28, szogunek123 napisał(a):

Zdjęliśmy pokrywę i zlokalizowaliśmy skad dochodzi ten dźwięk. Zaznaczyłam na zdjęciu. Czuć też palcem jak bije w rytm dźwięku w ten plastik. Przy dodawaniu gazu dźwięk również przyspiesza. 
Rozrząd mówi baj baj? 😉 mam nalatane 423tys, żadnych innych objawów nie ma. IMG_84D400D4-93B2-4D80-AF0B-B6BCE2D75C87.thumb.jpeg.bb910f947cf3be53e9be99417c8de9c7.jpeg

A to zdjęcie to z której generacji 535? bo widzę że odma jakaś inna i zbiornik podciśnienia w innym miejscu...

Jedyne wiarygodne media....:Woda, prąd, gaz...