Skocz do zawartości

Wahacze - wymiana to problem??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.Mam pytanie co do wymiany wahaczy (przod) w e34,czy jest to problem czy prosta robota bo z tego co widzialem to na wahacz przypadaja po 2 sruby i mam zamiar zabrac sie za to jutro ale nie wiem czy napotkam na jakies trudnosci ze strony rzeczy martwych :) ? Wiec moze ktos udzieli jakies wskazoweczki co do wymiany kompletu? Pozdrawiam
Opublikowano
Jeżeli masz chociaż podstawową wiedze o mechanice to sprawa bezproblemowa, nawet nie trzeba zbierzności ustawiać. Pamiętaj tylko żeby dokręcić je na gotowo gdy auto juz stoi na kołach, inaczej pourywasz śruby wahacza przy wpadnięciu w dziure.
Opublikowano
pojecie jest ale szczerze mowiac nie wymienialem jeszcze wahaczy nikomu ze wzgledu na to ze jest to tania robota ( w warsztacie 50 zl za 2 szt po jednej stronie) niestety padly u mnie i musze sie z tym pobawic
Opublikowano
Bardzo prosto jest wymienic wahacze, ja wymienialem w swoim i jest to kwestia odkrecenia paru srubek, wybicia starego wahacza (to chyba najwiekszy problem bo czasami trzeba wlozyc w to troche sily a nie umyslu), wlozenia w miejsce starego nowy wahacz i dokrecenia odkreconych wczesniej srubek. Troche wiekszy jest problem z dolnymi niz z gornymi wahaczami ale da sie zrobic w pare godzin.
Opublikowano

... zacznij już dzisiaj "psikać" nakrętki i gwinty jakimś odrdzewiaczem ( typu WD ) niech się to przeżera bo są cholernie zapieczone

- ja wziąłem się ostatnio z marszu za wykręcanie przednich goleni - psikanie na bierząco nic nie daje , poszły dwa klucze :duh: oczkowe - a że robiłem to bez kanału ( na koziołkach ) odpuściłem sobie - na drugi dzień - w jednym oczkowym odciąłem szczęki - meter rurki 3/4 cala i była malina :cool2: a odrdzewiacz przez noc robił swoje ... powodzenia

* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano

Jak nie masz kanału to sobie odpuść - straszna mordęga.

Ja robiłem to na lewarku, śruby jakoś poszły ale z wybijaniem to mi zeszło. Jak wymieniałem drugi to już pojechałem do warsztatu.

Opublikowano
Mysle że nie bedziesz miał z kupnm i wymiana wachaczy w swoim aucie mój brat ma taki sam samochód i ostatnio wymieniał komplet wachaczy przednich bez problemu.Pozdrawiam.
Opublikowano
ja w swoim tez wymienialem pod blokiem na lewarku nie ma wiekszego problemu najgorzej jest z wybiciem starego wahacza ale gdy zrobisz to samemu masz wieksza satysfakcje :-)