Skocz do zawartości

Samochód nie grzeje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z ogrzewaniem w BMW e46 323i 1998r.

Zaczęło się od tego, że przestała grzać i nie trzymała temperatury (40-50°C). Diagnoza, uszkodzony termostat.

Wymieniłem termostat (MAHLE), odpowietrzyłem. Samochód zaczął trzymać temperaturę 94/95° ale dalej nie grzał. Próbowaliśmy dalej odpowietrzać ale to nic nie dawało.

Mechanik stwierdził, że tym razem to pompa wody, więc wymieniliśmy ją już na tą z metalowym wirnikiem firmy MEYLE. Samochód dalej nie grzeje. Zaczyna grzać dopiero przy utrzymywaniu 3000 obrotów. Zdarza się że po takim zabiegu grzeje przez dwa dni i później znowu przestaje.

Czy ktoś miał podobną sytuację lub pomoże znaleźć jej rozwiązanie? Z góry dziękuję za pomoc 🙂

Opublikowano

Możliwe że zdechł zawór puszczający wodę na nagrzewnicę, na to wskazują objawy.. To coś takiego, umiesczone na obudowie nadkola za filtrem powietrza.

Screenshot_20260116_202929_Chrome.jpg

Ps. Termostat sprawdzony, to ori, ewentualnie Wahler.  Reszta średnio działa.

Edytowane przez yeti19

Opublikowano
  • Autor
59 minut temu, yeti19 napisał(a):

Możliwe że zdechł zawór puszczający wodę na nagrzewnicę, na to wskazują objawy.. To coś takiego, umiesczone na obudowie nadkola za filtrem powietrza.

Screenshot_20260116_202929_Chrome.jpg

Ps. Termostat sprawdzony, to ori, ewentualnie Wahler.  Reszta średnio działa.

Zapomniałem wspomnieć, że to też jest wymienione.

Opublikowano

A działa? Połàcz węże na krótko - jeśli nie zrobi się ciepło,  to będą już tylko złe wiadomości  😉

Opublikowano
  • Autor

Które węże i w jaki sposób połączyć je na krótko?

Edytowane przez f3arv

Opublikowano

Zasilania i powrotu nagrzewnicy. Trzeba wypiąć ten zawór i w jego miejsce wstawić kawałek rurki. Jeśli dalej nie będzie grzania na normalnych obrotach, zostaje test uszczelki pod głowicą.

Opublikowano

Edit :

..źle napisałem. To nie zasilanie i powrót, tylko zasilanie przerwane elektrozaworem. W praktyce nic to nie zmienia przy tej czynności,  ale niech będzie poprawnie 😉

Elektrozawór się zużywa, jak niemal każda część. Używkę lub zamiennik dobrze jest sprawdzić przed montażem. Usunięcie zaworu ma oczywiście skutek uboczny - nagrzewnice będzie non stop gorąca.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Albo nagrzewnica, bo objawy jakie opisujesz też do niej pasują. Jak coś to da radę wymienić ją bez ściągania tunelu, wiem bo wymieniałem w tamtym roku, teraz grzeje od samego początku na wolnych obrotach, przed wymianą tak dopiero od 2,5tys obrotów.

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano

@piotr520Kupiłeś nagrzewnice oem, czy coś innego? Bo też się przymierzam do zmiany.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Brałem nissena czy jakoś tak, około 150zl, tylko najpierw zajrzyj jaką masz bo są dwa rodzaje, chodzi o króćce do podłączenia. Swoją starą z ciekawości rozciąłem, to na 52 otwory tylko 11 było drożnych.

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.