Skocz do zawartości

Spalanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może ktoś z Was Klubowicze ma wersję 3.0d? Ile pali w mieście? Ile na autostradzie przy predkościach 140- 160km/h?

Opublikowano

Nie wiem na ile to będzie pomocne, ale pod koniec listopada odebrałem moja x3-kę 40d, po przejechaniu nieco ponad 2 tysięcy kilometrów ( więcej po mieście niż trasa ale jednak kilkaset kilometrów zrobione na ekspresówce) pokazuje mi średnie spalanie na poziomie 8.0 l / 100 km co uważam za nazwijmy to rozsądny wynik biorąc pod uwagę pojemność silnika oraz niemałą masę własną tej furmanki. Oczywiście auto nie było katowane, niebawem pierwsza wymiana oliwy itp. Auto w trybie sport, bo wiadomo start/stop irytuje ale nastawy na comfort.

Opublikowano

Dla porównania - M50 z niecałych 4000 - średnie spalanie 8.9l/100km. Nie robiłem jeszcze żadnej dłuższej trasy, głównie miasto i tereny podmiejskie. Diesel będzie bardziej ekonomiczny, ale różnica w spalaniu na pewno nie będzie jakaś gigantyczna.

Opublikowano

Dla porównania - M50, rok czasu, 21000km, głownie trasy, 8,3l/100km, oczywiście 40d to dalej świetne źródło napędu, ale zaczynają się już zacierać różnice zarówno przy zakupie, jak i dystrybutorze.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

40d średnio 7,5L. Magic. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

M50 średnio 10,8l/100km po 3000 przebiegu.
Z ciekawości, ile może spalić najmniej, przejechałem trasę ok. 110 km miasto i trasa, pół na pół i wyszło mi 6,6l/100km.
Ale nie kupiłem 400 konnego auta po to, żeby oszczędzać paliwo. Przy normalnej jeździe w trybie Sport, pali mi 12,5l/100km.

Opublikowano

40d, średnia 7,2 l/100, na razie na dotarciu

Opublikowano

Trasa Kraków - Val di Sole na dwa auta : x3 m50 i x3 40d - w obu autach po 3 osoby plus bagaże, narty w środku. Oba auta na 20" kołach z oponami zimowymi goodyear.

M50 spalanie 8.5, 40d 7.0l/100km. Prędkości zgodne z ograniczeniami + 8km/h na tempomacie.

Moje M50 aktualnie po 26kkm średnie spalanie 10.5, 40d znajomego średnie z 15kkm 7.9l/100km.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

żadna różnica te 1,5 litra

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 27.03.2026 o 11:26, ryb55 napisał(a):

żadna różnica te 1,5 litra

Przy obecnej różnicy w cenie ON-Pb faktycznie różnica żadna, jedynie M50 częściej na stacjach musi się zatrzymywać.