Skocz do zawartości

Serwis auto z aukcji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kupiłem auto z aukcji z przebiegiem 117 tys kilometrów. 
zastanawiam się czy zmienić olej w skrzyni nie mam informacji czy był zmieniany. W elektronicznej książce są tylko serwisy olejowe i klocków tył. Istnieje wpis dotyczącej zmiany oleju w skrzyni ? 

Opublikowano

Nie ma takiej procedury, nie ma więc wpisu. BMW uważa olej za dożywotni, jeśli nie masz kontaktu z poprzednim właścicielem nie dowiesz się czy olej skrzyni był zmieniany czy nie

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Wydaje Mi się że odręcznie taki wpis można zrobić.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Mozna zrobic, dopisujac do serwisu, w sekcji naprawa, ale, przewaznie jest tak jak zornold napisal. 

Opublikowano

Wymieniaj albo nie. Zależnie co chcesz z autem zrobić...

Opublikowano

Nie będziesz miał nigdy wpisu o wymianie oleju w skrzyni biegów bo bmw nie zakłada czegoś takiego. Nawet jak popatrzysz na miskę olejową skrzyni to tam masz napisane że olej dożywotni. Mimo tego ja bym wymienił, olej w skrzyni dynamicznie (u mnie poszło 12l), olej w VTG oraz dyfrze/dyfrach. Po zlaniu starego oleju każdy z nich był zauważalnie zużyty. 

Opublikowano

Poszukaj na misce olejowej skrzyni daty produkcji, jak będzie o wiele późniejsza aniżeli data produkcji, to możesz domniemać, że był wymieniany, albo coś było grzebane 😉

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

@herbowy8Bedzie wpis odręczny w sekcji naprawy.

Opublikowano
  • Autor

W poprzednim BMW E90 miałem wyświetlane było kiedy mi się zużyją klocki hamulcowe w tym modelu tego nie widzę. Będzie komunikat jak już się skończą ? 

Opublikowano

Oczywiście.. wyskoczy komunikat i chyba 2000km limitu, przy 1000km z koloru pomarańczowego zmieni się w czerwony. Tak mi coś dzwoni ale nie wiem w którym kościele.

Opublikowano

Nie, ta wartość co pokazuje kilometry będzie rosła z minusem. Ja przyżydziłem teraz, zrobiłem na -4500 km od inspekcji i takie klocki ściągałem z auta.

IMG_1444.png

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Po prostu od zerwania tego drucika w czujniku klockow liczy przejechane kilometry wedlug jakiegos wczesniej raz zaproponowanego schematu , nie uwzglednia chyba stylu jazdy.